Niekerker Twan beklimt de Mont Ventoux tegen MS

0
237

NIEKERK – Dat maatschappelijk bewustzijn niets met leeftijd te maken heeft bewijst Twan Zuidersma. Net 15 lentes jong heeft de scholier besloten de Mont Ventoux te beklimmen. En niet zomaar, maar voor een goed doel: de strijd tegen MS. Momenteel is Twan hard aan het trainen om goed beslagen ten ijs te komen. “Maar dat is niet het grootste probleem”, vertelt de sportman. “Je wilt natuurlijk ook sponsorgeld meenemen voor het goede doel, en daar ben ik nu drukker mee.”

Maar eerst terug naar het begin. Twan Zuidersma zit op het CSG aan de Diamantlaan in Groningen. “Een vriend startte daar met Grunn MoveS”, vertelt hij. “Zij willen leerlingen van de CSG-scholen inspireren om zich in te zetten voor de strijd tegen MS. Het CSG is enthousiast over het project en heeft toegezegd dat vijf leerlingen van iedere locatie mee mogen naar de Mont Ventoux. Het is de bedoeling dat de deelnemende leerlingen zich laten sponsoren en zo een mooi bedrag bij elkaar krijgen voor de strijd tegen MS.” Namens de locatie aan Diamantlaan is Twan één van de gelukkigen die werd uitgeloot. “Daar was ik wel blij mee ja”, bekent hij lachend. “Al hadden mijn ouders nog wel wat voorwaarden.” Omdat de vader van Twan toevallig in de buurt is vragen wij hem naar de voorwaarden die hij aan zijn zoon heeft gesteld. “Twan is in eerste instantie natuurlijk gewoon een leerling die zijn school moet afronden. Wij wilden dus dat zijn schoolresultaten voldoende waren. Om eerlijk te zijn was ik erg trots toen bleek dat dat het geval was.” De weg was dus vrij voor de uitgelote Twan om naar Frankrijk te vertrekken. Echter, daarvoor dient hij helemaal in vorm te zijn, want een ‘makkie’ wordt het niet. Twan: “Het trainen is geen probleem. Op school krijgen we veel gelegenheid om aan onze conditie te werken. We kunnen daar bijvoorbeeld spinnen en ook thuis zit ik regelmatig op de fiets om kilometers te maken. Daarnaast voetbal ik nog iedere week bij VV Niekerk, dus met de conditie zit het wel goed.” Ook de fiets voor de jonge sportman is inmiddels geregeld. Fietsenzaak De Vries uit Tolbert is bereid gevonden om Twan van een tweewieler te voorzien die de berg met gemak aan kan. “Of nou ja, met gemak”, stelt hij. “Aan de fiets zal het niet liggen, maar de Monx Ventoux liegt er niet om. Ze hebben me al gewaarschuwd dat het zwaar gaat worden. De berg heeft een aantal plekken waar het stijgingspercentage enorm is. Bovendien is het 22 kilometer klimmen naar de top. We kunnen dus niet spreken van een viaductje.” Toch heeft hij geen getwijfeld of hij het wel zou moeten doen. “Absoluut niet”, vertelt Twan. “Ik mag graag sporten. Het lijkt mij verschrikkelijk om dat niet meer te kunnen doen. Ik wil me dus graag inzetten voor dit doel en voor MS-patiënten. Het is voor mij een sportieve uitdaging en een enorme ervaring, het is voor hun hopelijk een mooi geldbedrag waar veel goed werk mee verricht kan worden.” Geld is dus zeker wel belangrijk voor Twan, want “anders zou het een snoepreisje zijn”. “Inmiddels heb ik diverse winkels gevraagd of ze mij willen sponsoren”, zegt Twan, die meedeelt dat hij minstens 500 euro mee moet nemen. “Ook ga ik een potje neerzetten in de kantine van de voetbalclub en ben ik bezig met het opzetten van andere acties die geld op moeten leveren.” Meehelpen om Twan zijn doel te bereiken en de benodigde 500 euro in te leggen voor zijn deelname kan door geld over te maken via de website www.klimmentegenms.nl. Op de website kan men zoeken naar de groep GrunnMoveS. Wel belangrijk is dat donaties gedaan worden met de vermelding ‘Twan Zuidersma’, zodat dit op zijn doel wordt bijgeschreven. Ook kan men sponsoren door geld over te maken op rekening NL 61 RBRB 0917831268, t.n.v. T. Zuidersma en o.v.v. Mont Ventoux.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here