Zuidhorner moeders naar Indonesië

0
65

ZUIDHORN – Begin maart kwam er mailtje binnen op de redactie met de boodschap dat er later die week een sponsorloop zou worden gehouden op basisschool De Brug in Zuidhorn. Op zich is dat niet verwonderlijk. Bij de Streekkrant krijgen we immers wel vaker mailtjes binnen en daarbij passeert ook meer dan regelmatig de aankondiging van een sponsorloop. Minder vaak horen we dat de sponsorloop bedoeld is om een groter, overstijgend project te ondersteunen. In dit geval het moeder-kind project van Compassion, een organisatie die zich vanuit een christelijke visie inzet voor kansarme kinderen. De Zuidhorner moeders Louisa Penninga en Corine Aikema verblijven inmiddels op Sumatra (Indonesië) om zich in te zetten voor het moeder-kind project. Vlak voor hun vertrek spraken we met Louisa en Corine over hun beweegredenen om het veilige gezinsleven voor twee weken vaarwel te zeggen om andere gezinnen te helpen.

“We kenden Compassion natuurlijk al”, begint Louisa. “Zij ondersteunen veel goede initiatieven en hebben in diverse landen projecten lopen die de plaatselijke bevolking helpt een beter leven op te bouwen. Toen ik op facebook een oproep tegen kwam, waarin aan mensen werd gevraagd om ook een steentje bij te dragen hoefde ik niet lang na te denken.” Corine vult aan: “We speelden al langer met het idee om ‘iets’ te doen, deze advertentie bleek dé trigger te zijn die we nodig hadden om ook daadwerkelijk in actie te komen. Mijn man en ik hebben zelf een Compassionkindje in Oeganda dat we onderhouden. Dus dit moeder-kind project sprak mij zeer aan.” Het tweetal gaat heen met een veertigtal andere vrouwen die zich voor de reis hebben opgegeven. In Indonesië gaan zij namens Compassion zwangere vrouwen ondersteunen, zorgen voor pasgeboren kinderen en geven zij workshops aan de moeders aldaar. “Daarnaast is de reis ook bedoeld om geld in te zamelen om het moeder-kind project in deze regio voor drie jaar te ondersteunen”, vertelt Louisa. “Dat kost 12.000 euro per jaar. De veertig vrouwen die afreizen moeten dus in totaal 36.000 euro meenemen. Vandaar ook de sponsorloop bij De Brug.” Een evenement waar Louisa en Corine met trots op terugkijken. Corine: “Deze actie heeft maar liefst 5.000 euro opgebracht. Dat is een enorm bedrag, waarmee wij ons deel van het totaal meer dan gedekt hebben. Het is echt hartverwarmend én verbazingwekkend om te zien hoe mensen meewerken.” Toch rekenen de dames erop dat het niet alleen maar leuk en gezellig zal zijn op het Indonesische eiland. “Je wordt ondanks de leuke dingen die er te zien zijn natuurlijk ook geconfronteerd met armoede”, weet Louisa. “Bij de voorlichting gaven ze al aan dat er een wereld van verschil is tussen onze leefwijze en de standaard die zij hebben. We gaan er heen met het idee wat te geven, al kwam bij de voorlichting ook naar boven dat je ook veel ontvangt.” Louisa doelt op de toegankelijkheid, de gastvrijheid en de liefde die de mensen daar hebben. “Zij hebben daar weinig, maar zijn toch bereidt om datgene wat ze hebben te delen. Dat zie je helaas niet overal meer.” Wat natuurlijk wel zo is, is dat de dames het twee weken lang zonder hun eigen gezin moeten stellen. De grote vraag: lukt dat? “Mijn jongste dochter vindt het wel lastig”, vertelt Louisa. “Zij zegt al een tijdje dat ze hoopt dat wat nachtjes bijkomen in plaats van dat er nachtjes af gaan voor ik vertrek. Mijn man staat gelukkig achter mij en vindt ook dat ik dit echt moet doen.” Corine knikt: “Dat is bij ons thuis niet anders. Mijn man is in 2015 naar Cambodja geweest en weet wat je daar voor mensen kan betekenen. Toentertijd bleef ik alleen thuis. Nu is het zijn beurt.” Louisa en Corine zeggen zich voor te bereiden op een geestelijke ontdekkingsreis. Louisa: “Dat is ook één van de redenen om dit avontuur aan te gaan. Het zoeken naar een verdieping met God. Als christen wil ik graag de liefde van Jezus uitdragen.” “Daarnaast is het ook een bewustwordingsproces”, aldus Corine. “Ik zeg regelmatig tegen mijn kinderen dat wij het hier zo goed hebben, laten we ook iets van onze welvaart en kennis aan hun geven. Het is geweldig dat wij de moeders in Indonesië kunnen bemoedigen en hun kunnen laten zien dat ook zij mooi zijn.” Het avontuur lonkte al een tijdje en momenteel verblijven de dames echt in het plaatsje Medan op het Indonesische eiland Sumatra. De officiële reis met Compassion duurt acht dagen, maar Louisa en Corine blijven twee weken weg. “Als de groep naar huis gaat, trekken wij nog even verder”, lacht Louisa. Corine voegt toe aan haar reispartner: “Als je daar dan toch bent, kan je maar beter zoveel mogelijk gaan bekijken. Bovendien vind ik reizen geweldig.” Een vervolg op deze reis wordt dan ook niet bij voorbaat uitgesloten. “Dit is een mooi project”, vindt Louisa. “Maar Compassion heeft zoveel meer goede projecten waarbij het kind centraal staat. Bij alle misstanden in de wereld zoals oorlog en armoede zijn kinderen toch vaak als eerste de gedupeerden. Tegen die oneerlijkheid zet ik mij graag in. Al ben ik maar een drupje in oceaan, dan ben ik dat drupje graag.” De Zuidhorner moeders gaan niet met lege handen naar Indonesië. Er worden diverse spullen meegenomen die ze daar goed kunnen gebruiken. “Denk bijvoorbeeld aan duplo, rompertjes en buitenspeelgoed”, legt Corine uit. “Daar hebben ze op Sumatra heel veel aan.” Zijn er naast het tijdelijk achterlaten van het gezin dan echt geen nadelen?, vragen we het tweetal voordat zij zich verder voorbereiden op de reis. “Is dat dan nog geen nadeel genoeg?”, retourneert Lousia de vraag. “Nee, zonder gekheid. Ik ben een echte control freak en vind het moeilijk om niet precies te weten wat mij daar te wachten staat. Dit is een goede les, want ik moet echt uit mijn comfortzone stappen.” Corine kijkt haar reispartner onbegrijpend aan: “Daarin sta je dan wel alleen”, besluit ze lachend, “ik heb daar geen last van en kijk er vooral erg naar uit.”

Bij het uitkomen van deze Streekkrant zit het avontuurlijke duo al in Indonesië en helpen ze moeders en kinderen op het eiland Sumatra. We gaan binnenkort ongetwijfeld nog terugblikken op de grote reis met Louisa Penninga en Corine Aikema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here