Lucas Zandberg

0
17

ZUIDHORN – Begin april verschijnt ‘De rendementsdenker’, de nieuwe roman van Lucas Zandberg (1977). Na vier historische romans heeft de in Zuidhorn woonachtige schrijver een actueel onderwijsdrama geschreven. De hoofdpersoon in ‘De rendementsdenker’ heet Robert Witteveen. Deze pas afgestudeerde leraar hoopt de wereld te verbeteren door het onderwijs in te gaan. Robert krijgt algauw te maken met een nieuwe leidinggevende die de school puur ziet als een bedrijf, niet gehinderd door enig verstand van of zelfs affiniteit met het onderwijs. Het resultaat is een geestige satire op het managementdenken. “Die kloof tussen werkvloer en bovenlaag zal herkenbaar zijn, ook voor mensen die niet in het onderwijs werken”, aldus Lucas Zandberg. “Denk bijvoorbeeld aan alle bezuinigingen in de zorg. Wat mij betreft ontbrak er een roman die specifiek ging over dat spanningsveld. Ik heb tot 2009 op een MBO-opleiding gewerkt in Groningen. Ik heb voor een vergelijkbare setting gekozen, daar ik deze goed kende, al is het zeker geen autobiografie geworden. Wel ligt dit verhaal veel dichter bij mezelf dan de historische romans die ik tot dusver heb geschreven.” De rendementsdenker verschijnt medio april.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here