Records sneuvelen tijdens tweede editie LEGiO-run

0
29

GROOTEGAST – Zaterdag was het dan eindelijk zover. Het moment waar veel hardlopers uit de wijde regio naar toe hebben geleefd. De tweede editie van de LEGiO-run. Vooraf hoopte de organisatie al op een recordaantal deelnemers. ‘750 hardlopers zou heel mooi zijn”, bedacht wedstrijddirectrice Frony Babois vooraf. Daar meldde zij wel bij dat de rest van de organisatie het een heel ambitieus cijfer vond. 764 deelnemers zijn het uiteindelijk geworden. Een vooruitziende blik? Misschien. Feit is dat de tweede editie een doorslaand succes is gebleken en er flinke groei in het evenement zit. Want behalve de deelnemers wist ook het publiek massaal de weg naar hartje Grootegast te vinden.

 

Legio deelnemertjes bij Funrun

Als eerste mochten de kinderen en de cliënten van Stichting De Zijlen zich uitleven in een wedstrijd over zeshonderd meter. Voor de jongsten betekende dit de afsluiting van een sportieve periode waarin er veel getraind is. Niet alleen schreven een aantal scholen hun leerlingen in, ook werd er de afgelopen weken flink getraind in Lutjegast waar Let’s Move leuke LEGiO-activiteiten organiseerde en in de Notaristuun van Grootegast middels speelde clinics verzorgd door SKSG. Het resultaat mocht er zijn. Fanatiek en helemaal in vorm kwamen de kinderen enkele minuten na de start één voor één en op volle snelheid over de finish. Datzelfde geldt overigens voor de cliënten van De Zijlen. Een aantal deden er misschien iets langer over, maar dat was vooral om extra te genieten van het applaus en de aanmoedigingen van het publiek.

 

Records sneuvelen op de 10 kilometer

De 10 kilometer was ook dit jaar een spannende wedstrijd tussen getalenteerde hardlopers. De grote vraag vooraf was: gaat het parcoursrecord van Ben Stellingwerf uit de boeken? Dat zou dan niet door Stellingwerf zelf gebeuren. De sportman koos ervoor om zondag te starten in Hoogeveen en liet daarom de LEGiO-run aan zich voorbij gaan. Dat deed de burgemeester van Grootegast niet. Ard van der Tuuk beloofde enige tijd geleden al deel te nemen aan de run en hield woord. Daar deed de beginnende longontsteking die de burgervader een week eerder nog thuis hield niets aan af. Ook zijn vrouw Anja en communicatieadviseur Joost Tanasale lieten zich weg schieten door wethouder Elly Pastoor. Laatstgenoemde deed dat overigens niet onverdienstelijk en kwam als 23ste binnen na drie kwartier lopen. Ruim drie minuten sneller dan Alwin Bakema. De Zuidhorner winnaar van de prijsvraag liep de run op zijn splinternieuwe hardloopschoenen van Intersport Roden.

Uiteindelijk bleek Edwin Slijkhuis de snelste man op het vernieuwd parcours van de LEGiO-run, dat zaterdag de hardlopers voor het eerst door Tuincentrum Drint heen leidde. Slijkhuis klokte een tijd van 32 minuten en 10 seconden. Daarmee is hij 9 seconden sneller dan Ben Stellingwerf vorig jaar. De snelste vrouw kwam binnen in 37.59. Immy Auck Kersbergen zette daarmee het parcoursrecord bij de vrouwen behoorlijk wat scherper. Bertha Bruggenkamp was vorig jaar de snelste vrouw en kwam binnen in 41.13. Die tijd zou nu goed zijn geweest voor een derde plaats. Heeft er dan helemaal niemand zijn of haar titel verdedigd? Ja zeker wel! ‘Juf’ Tine Zweers was in 2016 de snelste Grootegastse. En die titel mag zij het komende jaar houden. Tine kwam als vijfde binnen in 46.26.

Issack Abraha Haile heeft spierpijn

Kinderen, mensen met een beperking, getrainde en minder getrainde atleten liepen mee tijdens de tweede editie van de LEGiO-run. De Streekkrant wilde daar een categorie aan toevoegen: nieuwe medelanders. We vonden een fanatiek hardloper in Issack Arbraha Haile. Drie jaar geleden gevlucht vanuit Eritrea en inmiddels druk bezig met integreren in Grootegast en Leek. “Lopen? Ja leuk”, reageerde hij op onze vraag of hij namens de Streekkrant wilde meedoen. Samen met Issack en zijn vrienden bekeken we de foto’s van zijn wedstrijden in Bellingwedde en Ter Apel. Mooie plaatjes en knappe tijden. Issack had er zin in en wij niet minder! Hij klokte overigens een hele nette achttiende tijd en kwam binnen in 43.39. “En nu naar huis met spierpijn en een lekkere koek”, lachte hij tevreden na afloop.

10km
Mannen: Edwin Slijkhuis 32:10  (parcoursrecord)
Vrouwen: Immy Auck Kersbergen 37:59 (parcoursrecord)

 

5km
Nick Marsman 15:21 (parcoursrecord en persoonlijk record)
Esther de Boer 20:23

 

Foto nabestellen?

Deze pagina bevat een kleine selectie van de vele foto’s die onze fotograaf zaterdag heeft gemaakt. Bekijk alle foto’s op fotoservice.media-totaal.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here