Ongenode Gast: Scoor een boek!

0
11

Tijd: 9.00 uur
Datum: 6 april
Plaats: Grootegast/Doezum

GROOTEGAST/DOEZUM – Aangemoedigd door FC Groningenspeler Tom Hiariej zijn de basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 in de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum de afgelopen weken druk bezig geweest met het lezen van boeken. Dit in het kader van het project ‘Scoor een Boek!’ Een project dat hier in het noorden omarmd wordt door FC Groningen. Jaarlijks levert de club een voetballer die de kinderen, middels videoboodschappen, aanmoedigt om zoveel mogelijk boeken te lezen. Was vorig jaar verdediger Etiënne Reijnen nog het gezicht van de actie, dit jaar koos men voor Tom Hiariej. Een logische keuze omdat kinderen zich gemakkelijk kunnen herkennen in de middenvelder die niet veel groter is dan de gemiddelde groep achter. Voor de Grootegaster scholen verrichtte burgemeester Ard van der Tuuk begin februari de aftrap. Dat deed de burgervader op OBS De Molenberg in Grootegast. In totaal deden er 28 scholen mee uit de vier Westerkwartiergemeenten, wat neerkomt op ruim negenhonderd leerlingen. De actie werd overigens niet alleen in de klas gehouden, maar ook thuis werd er fanatiek een driftig gelezen, vertelde één van de kinderen die zei “zeker vijftien boeken te hebben gelezen”. Een hele prestatie. Wethouder Mark de Haan maakte bij de afsluitende sportdag bekend hoeveel boeken de leerlingen in het Westerkwartier gezamenlijk hadden verslonden. Daarbij werd de wethouder van Grootegast bijgestaan door zijn collega uit Marum, Janny Hulshoff, en vier kinderen die elk een cijfer mochten omdraaien. 6.038 was nummer dat tevoorschijn kwam. Een hele prestatie, wist wethouder De Haan te melden. “Dit jaar hadden jullie namelijk een week minder lang de tijd om boeken te lezen.” Heel lang duurde de toespraak van Mark de Haan logischerwijs niet. Want zoals bij veel –officiële én minder officiële- gelegenheden hebben veel volwassenen de vervelende neiging om allemaal iets te moeten zeggen. Dit terwijl de kinderen allang de speelballen, springkussen en leuke spelletjes hadden zien liggen op het hoofdveld van Fc Grootegast. Alhoewel de leerkrachten hun best deden de kinderen zo rustig mogelijk te houden is er geen kind, noch aanwezige ouder, die weet wie er na de wethouder nog iets wilde zeggen. En dat is natuurlijk logisch. Want na tien weken lang rustig in boekjes te hebben gelezen is het lekker om de periode af te sluiten met een gezellige sportdag. En zo geschiedde dan ook. In de ochtenduurtjes was het de beurt aan de leerlingen uit de gemeente Grootegast, later op de ochtend kwamen de kinderen uit Marum naar het sportveld op de grens van Grootegast en Doezum, terwijl wethouder Henk Bakker van Zuidhorn de kinderen uit zijn gemeente ’s middag bijpraatte over het uiteindelijke resultaat. Het succes van ‘Scoor een Boek!’ is niet onopgemerkt gebleven. De eerste stappen naar een landelijke uitrol zijn inmiddels gezet. Bij de editie van dit jaar zijn Bibliotheek Deventer en Go Ahead Eagles al aangehaakt. In 2018 volgen waarschijnlijk meer clubs uit de Eredivisie. Biblionet Groningen werkt bij de landelijke opzet samen met Stichting Lezen, Rijnbrink en Eredivisie CV. “Vooral de betrokkenheid met betaald voetbal organisaties helpt mee het project op de kaart te zetten”, laat Rommie de Boer weten. Het is de bedoeling volgend jaar nog meer kinderen in actie te krijgen en het project ook in andere gemeenten uit te rollen. Daarin zijn de afgelopen vijf jaar al flinke stappen gezet. Deden er in 2012 nog 570 leerlingen mee uit drie gemeenten, en werden er ruim 2.600 boeken gelezen. Tegenwoordig doen scholen uit 23 gemeenten mee en werden er in 2016 landelijk bijna 54.000 boeken gelezen. Volgend jaar maar weer en hopelijk ook met wethouder Mark de Haan, die door omstandigheden helaas niet kon blijven genieten van de sportende kinderen. “Jammer, want dit vind ik wel echt de leuke momenten om bij te wonen”, aldus de wethouder, die volgend jaar ongetwijfeld nog een nieuwe kans krijgt om de hele ochtend te blijven. Net als de ongenode gast en hopelijk ook de speler van FC Groningen die dan is aangewezen om de kinderen te motiveren. Vorig jaar liet Reijnen al verstek gaan en dit jaar was ook Hiariej niet van de partij. Tenzij we hem natuurlijk over het hoofd hebben gezien. Wat best mogelijk is op een voetbalveld, dat doen zijn medespelers immers al jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here