SWS de Adeborg staat stil bij Tweede Wereldoorlog

0
23

ADUARD – Wat heeft er zich allemaal afgespeeld in Aduard in de jaren ’40-’45? Hoe kun je kinderen op een creatieve, maar ook zeker actieve, manier bewust maken van de heftige gebeurtenissen uit die tijd? Op SWS de Adeborg is het de plaatselijke 4  mei comité gelukt de leerlingen bewust te maken van de oorlog. In samenwerking met de leerkrachten van de groep 7 en 8 stond dinsdag 11 april volledig in teken van de Tweede Wereldoorlog in en rond Aduard.

Van 9.00 uur tot 15.00 uur hebben de leerkrachten, samen met het comité, een dag weten te organiseren waarbij de kinderen zeer bewust zijn geworden van de feiten en verhalen voortgekomen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is bewerkstelligd door het maken van een wandeling door het dorp, het maken van gedichten, verhalen en cartoons en het doen van een creatieve opdracht. De wandeling door Aduard is een jaarlijks terugkerende activiteit in Aduard. Elk jaar wordt er onder (bege)leiding van het comité een wandeling georganiseerd langs de meest memorabele en bijzondere plekken in Aduard. Plekken in het dorp waar tijdens Tweede Wereldoorlog vluchtelingen zaten ondergedoken, plaatsen waar mensen moesten vluchten voor de Duitse bezetters en ook plekken waar Aduarders om het leven zijn gebracht. Allemaal verhalen die door Wiert van der Net en Roelf Pijpker werden verteld aan de sprakeloos luisterende kinderen en ouders. Voor de creatieve opdracht werd Wilma Drooger bereid gevonden met de kinderen aan de slag te gaan. Centraal bij deze opdracht stond de bronzen deur in de Folkingestraat. De kinderen hebben in groepjes gewerkt aan een deur op ware grootte. Een deur die symbool stond voor de meest uiteenlopende opvattingen. “Een deur doet mij denken aan een deur die gesloten bleef voor de Joden”, was de opmerking van een leerling. Maar ook:” Deze deur doet mij denken aan de deuren die tegenwoordig voor vluchtelingen gesloten blijven”. Nicolette Arnold, ook lid van het 4  mei comité, is met de kinderen aan het dichten en schrijven gegaan. Naar aanleiding van verschillend beeld- en audiomateriaal hebben de kinderen gewerkt aan een gedicht, een brief, tekening of cartoon. Enkele van deze gedichten zullen worden voorgedragen tijdens de herdenkingsdienst op 4 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here