Fanerweg korter afgesloten bij vervanging spoorbrug

0
7

ZUIDHORN – De duur van de afsluiting van de Fanerweg in Zuidhorn voor de vervanging van de spoorbrug kan verkort worden tot twee maanden. Dat blijkt uit een zogeheten ‘second-opinion-onderzoek’. De spoorbrug over de Fanerweg (N980) aan de oostkant van Zuidhorn wordt vervangen vanwege de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Hiervoor moet het spoor op een aantal plaatsen worden aangepast. 


Tussen Zuidhorn en Hoogkerk wordt het spoor verdubbeld. De oude brug is bijna honderd jaar oud en niet berekend op twee sporen. Daarom dient deze te worden vervangen. Aanvankelijk leek het erop dat de Fanerweg een jaar lang afgesloten moest worden om de brug te vervangen. Dat is te lang, vonden de inwoners, de gemeenteraad en het college van Zuidhorn die allen vreesden dat het verkeer door de woonwijken zou trekken in plaats van om te rijden. Uit vervolgonderzoek blijkt dat het mogelijk is om met een andere uitvoering van de werkzaamheden de Fanerweg maar twee maanden af te sluiten voor het verkeer.  Hier zijn wel hogere kosten mee gemoeid, maar deze blijven binnen het beschikbare budget van het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL), aldus de Provincie Groningen. In dit specifieke geval is het mogelijk parallel te bouwen, door met meerdere ploegen tegelijk en langer achter elkaar door te werken. De brug met tunnelbak wordt hierbij voorgebouwd op het werkterrein naast de huidige spoorbrug. Het komt neer op korter maar intensiever bouwen.  Wel zullen omwonenden hiervan hinder ondervinden. Samen met hen wordt binnenkort besproken hoe de hinder zo veel mogelijk beperkt kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here