De Marne-lucht kleurt weer rood en zwart

0
17

EENRUM – Kloosterburen had alles opzij gezet voor de grote derby van De Marne, maar kwam van een koude kermis thuis. Eenrum liep de buurman in de eerste helft aan alle kanten voorbij en rustte met 4-1. In de eerste wedstrijd kon Kloosterburen nog terugkomen, maar zondag was de zwart-witte equipe van Pieter Oosterhuis (Oosterhuis en Robert Benes zullen het komende seizoen als een trainersduo het hoofdtrainerschap gaan vervullen) niet in staat een bres te slaan in de betonnen verdediging, al waren er nog kansen genoeg in de tweede helft. Maar het scorend vermogen was simpelweg niet aanwezig.

Eenrum leek het doelpuntenduo Maggi-Secer te missen, maar had nog wat achter de hand: Bobo Miedema. De jongeling bleek verrassend trefzeker en met zijn snelheid een plaag voor de defensie van de Kloosterboer’n die in het eerste deel als het fraaie groen-wit geblokte shirt, lijkend op theedoeken, acteerde: slapjes. Vooraf hadden supporters flink huisgehouden, revanche nemend voor de botsing in Kloosterburen. Spelers leken daar ook bij betrokken, want ze toonden weinig energie. Nee, dan ‘de Roodbaadjes’ en met name Miedema die al vroeg oog in oog kwam met Sander Adema. In de tiende minuut dan toch de 1-0. Lex Stok remde Miedema af. Nick Rijzinga deponeerde de vrije bal in de vrije linker hoek. Adema had geen verweer. Eenrum, dat in de eerste minuten niet aan de bal is geweest, kreeg ineens de geest. De 2-0 viel uit een hoekschop die knalhard werd ingekopt door Enrique Rubio Garcia, de Spanjaard van Eenrum, die van origine basketballer is en zelfs de kleuren van Real Madrid heeft verdedigd, evenals trouwens Milan Rutkowski, die dan weer Poolse roots heeft. Zo bestaat het Ainrumer geheel – fysiek beresterk- toch al uit internationale spelers. De Italiaan Michel Maggi en Turk Adam Secer waren er niet bij deze dag. Het was een vrij gemoedelijke derby, met her en der wat flinke overtredingen, maar echt gemeen of vervelend werd het nooit. Na een half uur stond er al 3-0 op het bord. Laatste man Merlijn Harsema verzond een schitterende pass, helemaal van eigen helft. Precies in de voeten van wederom Miedema, voor hem was het een koud kunstje: 3-0. Even later lag Kloosterburen definitief in de geslagen hoek, nadat Miedema Kevin Kat eruit liep en voor 4-0 tekende. Miedema, die het op zijn heupen had, probeerde even later een volley in één keer, maar niet alles veranderde in goud. Waar was Kloosterburen? Het heeft natuurlijk de midweekse wedstrijden in de benen, al heeft het zich naar verluid daarin gespaard. De wind speelde ook een rol. Maar het vormde nog geen excuus voor het matige verweer. De Westerkloosters kregen pas aan het eind van het eerste deel een paar kansjes. Bo Tukker gaf Joost Gerdez een schietgelegenheid, maar Gerdez verzuimde uit te halen en draaide zich vast. De wel actieve Tukker, maar niet bepalend, probeerde een wanhopige solo, sleepte er slechts een vrije bal uit. En het was Arjan van der Laan die Anton Brontsema serieus op de proef stelde. Brontsema tikte de bal uit de bovenhoek. Na een kans voor de thuisclub (kopbal Milan Rutkowski) viel de 4-1 uit het niets. Na een verre uittrap van Adema – mede dankzij de wind- was het Gerdez die Brontsema verschalkte. In de eerste wedstrijd kwam Kloosterburen ook met 3-0 achter en kwam toen nog sterk terug. Maar ook in het tweede deel domineerde rood-zwart. Miedema had de 5-1 op de schoen, op aangeven van Rutkwowski, die er een pirouette uitgooide. Vervolgens een spetter van dezelfde Rutkowski, die tegen de paal ging en in de rebound trof Rubio Garcia de onderkant van de lat. Zelfs enkele Kloosterburen-aanhangers erkenden dat de bal over de doellijn was geweest.  Maar de scheidsrechter – en meerdere mensen- hadden het niet gezien. “Wannneer ga je nou voetballen, de Schutter?”, beten de jonge Kloosterburen-supporters de middenvelder toe. Nou, het leek te werken, want in het resterende deel ging Kloosterburen eindelijk voetballen. Prompt kreeg Jasper Wiersum een enorme kans, maar schoot te zacht in. Ook een inzet van Gerdez was een simpele prooi voor Brontsema. De wedstrijd kantelde toch nog, na de onnodige tweede gele kaart (rood) voor Sigmar van der Tuuk. Met een man meer en wind tegen kwamen de gasten beter uit de verf. Brontsema ranselde een vrije bal van Van der Laan knap uit de bovenhoek, Wiersum kwam even later een teen tekort in de afwerking. Zowaar druk van de Westerkloosters. Een lage schuiver van Wiersum werd gepareerd en afstandspoging van Bert Mennes zwaaide net naast. Het was een behoorlijke opleving, maar ook niet meer dan dat. Hoewel? In het slotkwartier zette de ploeg van Pieter Oosterhuis nog eens aan. Een schitterende uithaal van Mennes werd prachtig gepakt door Brontsema. Daarvoor applaus van het publiek voor goudhaantje Bobo na een geniale passeerbeweging, maar zonder gevolgen. Kloosterburen bleef het doel bestoken. Een kopbal van Wiersum miste kracht. En na een vloeiende aanval, met een vlotte combinatie, was  Gerdez er dichtbij. Een bevlieging van Tukker oogste applaus. Meer zat er niet in voor de gasten. “We hebben het in de eerste helft verprutst, het had feller gemoeten”, legde Jos Streefkerk na afloop uit. En Eenrum? Dan kon rustig een feestje vieren. De titel lijkt te hoog gegrepen voor de ‘Bouwmannen’, maar twee keer winnen van Kloosterburen telt ook in De Marne.

Sportpark Eenrum: Eenrum-Kloosterburen 4-1 (4-1); Scoreverloop: 11. Nick Rijzinga 1-0, 16. Enrique Rubio Garcia 2-0, 25. Bobo Miedema 3-0, 31. Bobo Miedema 4-0, 44. Joost Gerdez 4-1; Arbiter: Hanning (Vriescheloo); Gele kaart: Kevin Kat (Kloosterburen); Rode kaart: Sigmar van der Tuuk (Eenrum); Toeschouwers: 250

Opstellingen:

Eenrum: Anton Brontsema, Stefan van der Woude, Merlijn Harsema, Sigmar van der Tuuk, Matteus Nube, Milan Rutkowski, Siebrand Solinger, Bas Hamminga, Enrique Rubio Garcia, Bobo Miedema, Nick Rijzinga

Kloosterburen:  Sander Adema, Kevin Kat, Bert Mennes, Lex Stok (30. Bart Korhorn), Jos Streefkerk, Arjan van der Laan, Rick de Schutter, Serge Martini (Sebastian Frik), Jasper Wiersum, Bo Tukker, Joost Gerdez

Ster van het Veld: Bobo Miedema (Eenrum).  Nog maar net 18 jaar, maar een talent. Een loopwonder, technisch begaafd en neusje voor de goal. Het goudhaantje deed vandaag de gevestigde doelpuntenmachine vergeten.

Opvallend: Een derby is pas mooi met ludieke acties. Kleurden Eenrum-supporters de middenstip in Kloosterburen rood-zwart. Kloosterburen nam zoete wraak. Alle kleedkamers- behalve de eigen- werden volgepropt met zwart-witte ballonnen. Overal confetti, over van het carnaval, de naam Kloosterburen in grote letters op het veld gekalkt. De kantine zwart-wit ging nog net te ver. “Ze zijn in Kloosterburen wat fanatieker dan Eenrum”, weet Tjidsger Veenstra van Eenrum. Na afloop klonk het uit de speakers: “bedankt voor de confetti, kunnen we gebruiken voor carnaval en ballonnen. We houden van lucht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here