Zuidhorn stelt nieuw Verkeersplan vast; “Wie vier keer op de bon gaat leert het wel af”

0
61

 

ZUIDHORN – Het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) voor Zuidhorn is een feit. De gemeenteraad ging in meerderheid akkoord met het plan dat vanaf dit jaar een looptijd kent van tien jaar. Het is de bedoeling dat de knelpunten die in het plan staan aangegeven in fases worden aangepakt. Het vorige GVVP stamt uit 1998 en kon wel een geactualiseerde opvolger gebruiken. Zuidhorn is op de goede weg, gelet op het afnemende aantal ongevallen, maar kent nog altijd een aantal hinderlijke knelpunten. Dorpsbelangenverenigingen hebben hun wensen kenbaar gemaakt en ook diverse politieke partijen hebben hun kritische blik over het Zuidhorner wegennet laten gaan. Het mondde uit in een plan waar de meerderheid van de raad mee kan leven.

Uit het overleg met de partijen kwamen een aantal duidelijke wensen en problemen naar voren die in het plan zijn verwerkt. Zo moet er goed gekeken worden naar de toekomstbestendigheid van het openbaar vervoer, willen diverse dorpen in het buitengebied graag veilige fietspaden voor het woon-werk en schoolverkeer, wordt er nog altijd te hard gereden op 60 kilometerwegen en worden dorpen als Pieterzijl gebruikt als verkorte sluiproute voor zwaar verkeer. “We hebben alle knel- en verbeterpunten in kaart gebracht en gaan deze nu in fases uitvoeren”, vertelt verantwoordelijk wethouder Henk Bakker. “Daarbij willen we zorgvuldig werken en de wegen ‘duurzaam veilig’ maken. Dus  direct op de juiste manier zo inrichten dat het voor de toekomst goed geregeld is.” Op de knelpunten, die vooral rond Kommerzijl, Niezijl, Noordhorn en Oldehove liggen, wil de wethouder per weg bekijken wat er nodig om deze veiliger te maken. “We hadden op de buitenwegen van Zuidhorn het beleid dat 80 kilometer per uur de norm was”, stelt Bakker. “Dat wordt 60 kilometer per uur. Dit houdt wel in dat we de wegen ook minder aantrekkelijk moeten maken om hard op te rijden. Daarbij kan je denken aan drempels, wegversmallingen en andere belijningen.” Zo wil de gemeente op een aantal wegen het weggedeelte versmallen door aan de zijkanten fietsstroken te realiseren. “Daardoor krijg je een smallere weg waarop minder hard gereden kan worden”, denkt de wethouder. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren betwijfelt D66-voorman Jan Gutman. “Om te beginnen is het nieuwe GVVP gewoon een slecht stuk”, vindt Gutman. “Duurzaam veilig? Alleen die term is al een gedrocht. In Visvliet heeft men geprobeerd de Heirweg duurzaam veilig te maken. Dat is destijds gebeurd door een bordje met ’30 kilometer’ op te hangen. Veel succes heeft dat bordje vooralsnog niet. Er wordt nog steeds te hard gereden.” Bovendien denkt Gutman dat wegversmallingen werken als een rode lap op een stier. “Je probeert toch eerder bij zo’n versmalling of drempel te zijn dan je eventuele tegenligger”, voorspelt hij. “Met de bijbehorende snelheid die daarvoor nodig is. Nee, als je hardrijden wilt aanpakken is alleen de uitnodiging weghalen om hard te rijden niet voldoende. Je zult ook moeten gaan handhaven. Hardrijders beboeten. Wie vier keer op de bon gaat voor tweehonderd euro per overtreding leert het wel af.” Natuurlijk vragen wij ook Henk Bakker naar zijn mening over de handhaving. Bakker: “Bij handhaving op 60 kilometer wegen gaat de politie ervan uit dat de wegen zo zijn ingericht dat het zichzelf regelt. Mocht er voortdurend overlast zijn van mensen die te hard rijden, dan zal er ongetwijfeld weleens gecontroleerd worden. Maar dan hebben we het dus wel over een uitzondering, want normaal gesproken wordt er op 60 kilometerwegen niet of nauwelijks gecontroleerd.” Eeuwig zonde, aldus Gutman met een kwinkslag. “Op de wegen bij Lauwerszijl en Pieterzijl –en eigenlijk alle ‘zijlen’- valt enorm veel te verdienen door de staat door gewoon te handhaven en te beboeten.” Erg veel liggen de wethouder en de D66’er overigens niet uit elkaar. Beiden stellen dat een nieuwe inrichting van de wegen in het buitengebied hard nodig is. “We zijn dan ook akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van budget voor het aanbrengen van de belijningen en het herinrichten van de wegen”, aldus Gutman. “D66 is niet akkoord gegaan met het GVVP an sich. Daarvoor rammelt het plan aan te veel kanten en is het niet daadkrachtig genoeg.”

Opmerkelijk is ook de looptijd van het plan: tot 2027. Dit terwijl de gemeente Zuidhorn over anderhalf overgaat in de toekomstige gemeente Westerkwartier en het nog maar valt te bezien of het plan 2019 überhaupt overleefd. “Het GVVP beschrijft de knelpunten in deze gemeente en wat wij eraan kunnen doen”, aldus Henk Bakker. “Ik neem aan dat dit plan gewoon mee overgaat naar de nieuwe gemeente die met het budget dat er straks ligt deze plannen verder zal uitvoeren. Al is de nieuwe gemeenteraad natuurlijk bevoegd om alles te veranderen, dus ook dit rapport.” Volgens Gutman is dat een scenario dat zeker tot de mogelijkheden behoort. “Zuidhorn doet een heleboel dingen goed en er zullen ongetwijfeld een hoop zaken die hier goed geregeld zijn meegenomen worden naar het Westerkwartier. Ik vermoed echter dat het wegenbeheer van deze gemeente daar niet bij zal horen.” Navraag bij enkele fracties buiten Zuidhorn leert dat Gutman weleens gelijk kan hebben. Niet eens zozeer om de inhoud van het nieuwe GVVP, maar omdat andere partijen straks liever naar de nieuwe gemeente kijken en dan willen beslissen wat de prioriteit heeft. “Dat is echter geen vrijbrief om geen plannen te maken voor de gemeente Zuidhorn”, vindt Bakker. “Dat zou betekenen dat er in 2019 niets zou gebeuren, omdat wij niet kunnen plannen na 1 januari 2019 en de nieuwe raad nog geen beleid heeft kunnen maken. Wij hebben in kaart wat er aan onze wegen moet gebeuren en zullen in de komende anderhalf jaar daar ook stappen in gaan maken. Zo staat een fietspad tussen Niezijl en Kommerzijl hoog op de agenda. Wat er na 2019 overblijft van dit GVVP is aan de nieuwe gemeenteraad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here