Jan Dijkstra

0
107

Voorzitter Stichting Hinszorgel Leens


LEENS
– “Stichting Hinszorgel Leens organiseert dit jaar voor de vijftigste keer de Orgeldag Noord-Nederland. Zelf maak ik deze dag voor de 25ste keer mee als voorzitter. Dat is een behoorlijk lange tijd voor een voorzitter. (Lachend:) Maar goed, stichtingen zijn dan ook de meest ondemocratische vorm van bestuur. Ik heb het enorm naar mijn zin als voorzitter van deze ontzettend leuke club. De sfeer is goed en zolang dat zo blijft, blijf ik graag voorzitter. Om het anders te stellen: ik heb geen plannen om op korte termijn terug te treden. We werken al bestuur, wat overigens een echt werkbestuur is, goed samen. Als voorzitter heb je eigenlijk de ‘gemakkelijkste’ functie, omdat je veel delegeert. Momenteel zitten we midden in onze drukste periode. Op 13 mei –traditioneel de tweede zaterdag van mei- staat de Orgeldag op het programma. In november beginnen wij met het aanschrijven van organisten. Deze kunnen zich inschrijven en tevens aangeven op welke orgels zij graag willen spelen. Er doen namelijk 120 kerken met orgels mee aan deze dag. De keuze is dus enorm. Wel moet daarbij gezegd worden dat de meest unieke of oudste orgels al vrij snel volgeboekt zijn en dat er bij de mindere orgels –voor zover die er zijn- altijd gaten in het rooster blijven zitten. Op dit moment hebben we zo rond de honderd organisten die hebben toegezegd mee te doen. Vanaf februari beginnen we met het maken van de roosters en moeten er natuurlijk ook programmaboekjes worden gedrukt. Dat gebeurt in deze periode. Straks komt de tijd waarin wij als Stichting Hinszorgel Leens het gebeuren moeten loslaten. Wij hebben als organiserende partij vooral een faciliterende rol. Wij rollen het uit en zorgen ervoor dat zij organisten en een programma krijgen, vervolgens is het aan de deelnemende kerken zelf om op de dag zelf alles in goede banen te leiden. Op een enkel incidentje na gaat dat eigenlijk altijd goed. De Orgeldag trekt veel bezoekers. En dan niet alleen familie en vrienden van de organisten zelf, maar ook mensen die gewoon in de kerk komen kijken naar datgene wat zich er binnen allemaal afspeelt. De dag wordt afgesloten in de Petruskerk van Leens met een orgelconcert van Sietze de Vries uit Niezijl. Een grote naam in de orgelwereld, want Sietze is artistiek leider Orgel Educatiecentrum Groningen. Het belooft dus een mooie dag te worden met een prachtige afsluiter. Als voorzitter kijk ik er naar uit, maar als liefhebber nog meer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here