Raad Zuidhorn bezorgt over Kindertelefoon

0
77

ZUIDHORN – Dat de decentralisatie van de zorg richting de gemeenten niet alleen maar een ‘goed nieuws show’ is, blijkt uit de noodkreet van de Kindertelefoon. Twee weken geleden trok de organisatie aan de bel, of liever: luidde de noodklok, om aandacht te vragen voor de problemen die zijn ontstaan. Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, dragen zij ook de kosten voor de diensten van de Kindertelefoon. Dat houdt in dat de organisatie met alle 388 gemeenten een overeenkomst moet sluiten. Dit in de hoop dat ook alle gemeenten in Nederland bereid zijn deze kosten te dragen. Het afgelopen jaar werd de Kindertelefoon nog gered door de overgangsregeling die in het leven was geroepen om de overgang soepel te laten verlopen en werd de Kindertelefoon betaald door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij betaalden namens alle gemeenten de rekening in één keer vanuit het Gemeentefonds. “Deze regeling mag eigenlijk niet en stopt per 1 januari 2018”, aldus ChristenUnie raadslid Irene van Essen die benieuwd is of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van de ontstane problemen. Volgens de ChristenUnie is het sluiten van 388 overeenkomsten en het versturen van evenzoveel facturen niet te doen voor een organisatie als de Kindertelefoon. Van Essen: “Als een deel van de gemeenten geen overeenkomst wil sluiten komt het voortbestaan direct in gevaar.” Wethouder Bert Nederveen stelde de raad gerust met de mededeling dat het college op de hoogte is van de ontstane problemen die overigens ook Sensoor en het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AJK) treffen. “Ook het college is van mening dat de Kindertelefoon voortgezet moet worden”, aldus Nederveen. “Wij moeten voor 1 juni de overeenkomst getekend terug hebben gestuurd. En u, de raad, mag zich hierover uitspreken tijdens de raadsvergadering van 24 mei.” De wethouder zei zich te beseffen dat het kort dag is, maar is geenszins van plan de Kindertelefoon verloren te laten gaan voor Zuidhorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here