Blauwe vakken

57
210

Eigenlijk sta je er nooit zo bij stil. Daarom gaat het ook wel eens fout als ik in Leek even wat boodschappen moet doen. Helemaal fout is het gelukkig nog niet gegaan. Nog geen enkele keer kwam ik met mijn tassen terug bij de auto en vond ik een papiertje onder mijn ruitenwisser. Het is echter een kwestie van tijd voordat een overijverige parkeerambtenaar glimlachend een rekeningetje op mijn voorruit plakt in de wetenschap dat –ie straks een extra pak toastjes in zijn kerstpakket krijgt. Ik heb een parkeerkaart in mijn dashboardkastje liggen. Sterker nog, ik had er tot zaterdag zelfs twee. Ik denk er alleen nooit aan deze zichtbaar achter mijn voorruit te plaatsen als ik mijn auto in het centrum van Leek parkeer. Het gaat inderdaad over de blauwe zone. Bedoeld om lang parkeren tegen te gaan en dus kort parkeren te bevorderen.

Afgelopen week was ik in Zuidhorn. Nadat ik mijn auto  op het Holtplein parkeerde en rommelde in mijn kofferbak hoorde ik een oude vrouw achter mij de vraag stellen: “Meneer, hoe lang mogen wij hier parkeren?” De vrouw was samen met haar man aan komen rijden en vroeg zich af hoe het parkeren in Zuidhorn was geregeld. “Dat mag u zelf weten”, antwoordde ik de vrouw  die uit Alkmaar bleek te komen. Parkeren is hemels in Zuidhorn. Al besefte ik mij dat pas een paar dagen later. Onder de supermarkten in het centrum is een parkeergarage gerealiseerd. En dan niet zo’n krap Q-Park doolhof met woekerprijzen, maar eentje waar je daadwerkelijk in één keer een bocht kunt nemen én twee uur gratis kan parkeren. Drie uur kan overigens ook, want een parkeerkaart is niet noodzakelijk. Maar waarom zou je dat doen? Wie langer wil parkeren kan dat prima doen nabij het centrum van Zuidhorn. Precies zoals het echtpaar uit Alkmaar heeft gedaan. De daghoreca in het dorp vaart er wel bij, want niemand staat op tijd. Een terrasje, een kopje koffie en een gebakje. Het kan allemaal in Zuidhorn. Er worden immers geen dure bonnetjes onder ruitenwissers gedrukt. Ook Grootegast en Marum kennen uitstekende parkeerfaciliteiten. In het gehele centrum kan je moeiteloos je auto kwijt. Blauwe vakken? Welnee. Daar doen ze in deze dorpen gelukkig niet aan. Behoudens dan die drie blauwe vakjes voor de ingang van de Zuidhorner Albert Heijn. Het is zaterdag als ik na een voetbalmiddag nog even snel wat ingrediënten voor het avondeten denk op te halen in Leek. Ik ben al halverwege de parkeerplaats als ik een man -licht geïrriteerd- tegen zijn vrouw hoor zeggen: “Ja, maar waar haal ik dan zo’n parkeerkaart dan!” Net als het Alkmaarder echtpaar in Zuidhorn zijn dit dus ook bezoekers van buitenaf. Ik besluit terug te lopen naar de auto en voor de zekerheid één van mijn parkeerkaarten achter het raam te leggen. De andere neem ik mee en geef ik, tijdens mijn tweede poging de winkel te bereiken, aan het stel dat nog altijd geen idee heeft waar een parkeerkaart te halen. Een aantal weken geleden schreef ik deze column over de zondagsrust. Over het feit dat het openstellen van supermarkten op zondag helemaal in deze tijd past. Dat Leek het voorbeeld moet zijn voor de andere Westerkwartiergemeenten die op dit gebied duidelijk nog een beetje zijn achtergebleven. Maar het is dus niet allemaal hosanna in Leek. Het supermarktenbeleid is mooi, maar het parkeren blijft een crime. De blauwe zone is ooit bedoeld om de doorstroming van het winkelend publiek te bevorderen en langparkeerders uit het centrum te weren. Een groep langparkeerders die overigens vooral bestaat uit personeelsleden van de ene winkel die hun auto parkeert voor een andere winkel, en vice versa. Het resultaat? Een gehaast en levenloos winkelcentrum. Er is geen tijd voor een terrasje, een kopje koffie en een gebakje. Twee uur is twee uur. Wie uitgebreid aan het winkelen is geweest loopt al snel tegen het einde van de maximaal toegestane parkeertijd. En wie eenmaal bij de auto is verzet niet de parkeerkaart, maar keert huiswaarts. Wethouder Morssink is trots op Leek. “Het dorp heeft een regiofunctie ‘plus’”, wist hij recent te melden. “Mensen komen van buiten Leek naar ons centrum.” Ik geloof hem. De leegstand in Leek valt mee en het winkelaanbod is groot en divers te noemen. Maar gastvrij? Gezellig? Dat is een ander verhaal. De volle en gezellige terrasjes in Roden, Surhuisterveen en Zuidhorn onderstrepen het belang van een goed en vrij parkeerbeleid. Het is altijd gezellig winkelen in deze dorpen. Heel anders dan Leek waar bezoekers bij binnenkomst al onder tijdsdruk worden gezet en de horeca buitenspel is gezet.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

[RECTIFICATIE: De parkeergarage in Zuidhorn blijkt eveneens een blauwe zone te zijn, waarbij parkeren zonder tijdkaart wordt afgeraden.]

57 REACTIES

 1. I simply want to tell you that I am newbie to weblog and really savored this page. Likely I’m likely to bookmark your blog . You really come with terrific writings. Thanks a lot for revealing your webpage.

 2. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 3. Thanks for your suggestions. One thing I have noticed is that often banks along with financial institutions know the spending routines of consumers as well as understand that most people max out there their own credit cards around the getaways. They sensibly take advantage of this particular fact and commence flooding the inbox in addition to snail-mail box having hundreds of no interest APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that should you be like 98% in the American open public, you’ll hop at the possible opportunity to consolidate credit card debt and move balances towards 0 interest rates credit cards.

 4. I and my friends have already been examining the great points found on your web site then all of the sudden developed an awful suspicion I had not expressed respect to you for those tips. All of the boys were as a consequence excited to read through all of them and have really been enjoying them. Thanks for genuinely very thoughtful and then for going for certain superb things millions of individuals are really wanting to know about. Our own honest regret for not saying thanks to sooner.

 5. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 6. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

 7. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 8. Thanks for the helpful content. It is also my belief that mesothelioma has an incredibly long latency time, which means that signs and symptoms of the disease would possibly not emerge till 30 to 50 years after the preliminary exposure to mesothelioma. Pleural mesothelioma, which is the most common type and impacts the area about the lungs, could potentially cause shortness of breath, chest muscles pains, plus a persistent cough, which may result in coughing up blood vessels.

 9. I just could not depart your web site prior to suggesting that I actually loved the standard info an individual supply for your visitors? Is going to be back regularly in order to inspect new posts

 10. Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly loved surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I’m hoping you write again very soon!

 11. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 12. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 13. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 14. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 15. I must show some appreciation to this writer just for rescuing me from such a crisis. As a result of looking throughout the online world and finding methods that were not powerful, I believed my life was over. Existing devoid of the approaches to the problems you have sorted out by way of your main blog post is a critical case, as well as ones that might have badly affected my entire career if I had not encountered the blog. Your good knowledge and kindness in taking care of the whole thing was useful. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a point like this. I am able to at this point look forward to my future. Thank you so much for your reliable and results-oriented guide. I will not hesitate to endorse your blog post to anybody who needs guidance about this issue.

 16. A person essentially lend a hand to make seriously articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to create this particular post incredible. Excellent activity!

 17. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find anyone with some original ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the internet, somebody with a little originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 18. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 19. I wish to express thanks to this writer just for rescuing me from this type of predicament. Just after checking through the world wide web and seeing tricks which were not productive, I figured my entire life was done. Being alive without the strategies to the problems you have fixed as a result of the review is a crucial case, and those that could have badly affected my entire career if I had not come across your web blog. Your own personal ability and kindness in taking care of a lot of stuff was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a subject like this. I can also now relish my future. Thanks a lot very much for this skilled and sensible help. I won’t hesitate to suggest your blog post to any individual who needs guide on this issue.

 20. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 21. Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 22. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great style. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

 23. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 24. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless think of if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Very good blog!

 25. F*ckin’ awesome issues here. I’m very glad to peer your article. Thank you a lot and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 26. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 27. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 28. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 29. I do agree with all of the concepts you’ve presented on your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for novices. May you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 30. Ham followed now ecstatic use speaking exercise may repeated. Himself he evident oh greatly my on inhabit general concern. It earnest amongst he showing females so improve in picture. Mrs can hundred its greater account. Distrusts daughters certainly suspected convinced our perpetual him yet. Words did noise taken right state are since.

 31. You actually make it appear really easy along with your presentation but I to find this topic to be really one thing which I think I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely vast for me. I am taking a look forward for your subsequent publish, I¡¦ll try to get the hang of it!

 32. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 33. Good article. It is quite unfortunate that over the last one decade, the travel industry has already been able to to handle terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, and also the first ever entire global economic downturn. Through all this the industry has really proven to be sturdy, resilient as well as dynamic, finding new methods to deal with misfortune. There are usually fresh troubles and the possiblility to which the industry must just as before adapt and act in response.

 34. hello!,I love your writing very so much! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I need an expert on this space to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to peer you.

 35. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

 36. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 37. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you are just extremely wonderful. I actually like what you’ve acquired right here, really like what you’re stating and the way in which in which you are saying it. You’re making it enjoyable and you still take care of to stay it sensible. I can not wait to read far more from you. That is actually a wonderful site.

 38. Excellent blog here! Additionally your site loads up fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate link on your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here