‘License to kill’

90
333

Eigenlijk wilde ik deze week het mandaat aanhalen dat de gemeenteraden vorige week gaven aan de Raadsgroep. Bijna achteloos glipte het mandaat door de raadsvergaderingen van de vier gemeenten heen. Een mandaat dat volgens GroenLinks-raadslid Michiel Pellenbarg ligt tussen een ‘license to kill’ en een ‘carte blanche’. License to kill. Dat klinkt wel heel erg ‘double-o-seven’. Maar ik begrijp de zorgen van Pellenbarg en deel deze ook. Wij hebben als kiezers onze volksvertegenwoordigers gekozen. Mensen de gemeenteraad in gestemd waarvan wij dachten dat zij het beste met ons voor hebben en te allen tijde beslissingen zouden nemen die de meerderheid van de inwoners van hun gemeente ten goede komt. Vanaf 2014 hebben wij niet veel te klagen gehad. Natuurlijk is niet elke beslissing even gelukkig geweest en natuurlijk kunnen we achteraf altijd een discussie voeren of iets wel of niet nodig is geweest. Maar raadsleden bestempelen als egoïstisch, machtsbelust of onbetrouwbaar? Nee, in het Westerkwartier kom ik ze niet tegen. Misschien juist daarom dat mijn verbazing steeds groter werd toen het mandaat ter sprake kwam. Want wat houdt het mandaat precies in, zult u zich afvragen. Welnu, vanaf heden mag de Raadsgroep (die wij niet hebben gekozen) besluiten nemen uit naam van de gemeenteraden (die wij wél hebben gekozen) aangaande de toekomstige gemeente Westerkwartier. Zij mogen de komende anderhalf jaar de kleurplaat van de nieuwe gemeente inkleuren en hebben daarbij niet langer de goedkeuring nodig van onze gekozen volksvertegenwoordigers. Simpeler kan ik het niet maken. GroenLinks wilde het vuurtje nog wel opstoken en de discussie aangaan. De andere partijen hielden het bij het afgeven van het mandaat aan de Raadsgroep voornamelijk bij het opsteken van hun hand. Voor. Dus aangenomen. Met open mond keek ik toe hoe een democratisch gekozen gemeenteraad het recht om voorgenomen besluiten te maken voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier overdroeg aan een groep die zichzelf heeft samengesteld. Hoe weliswaar op een democratische manier –want bij meerderheid besloten- de macht werd overgedragen aan een niet-democratisch geheel. De Raadsgroep bestaat uit gekozen raadsleden. Zeker. Maar niet op de plek waar wij, de burgers, ze hebben neergezet. Bovendien zijn de democratische verhoudingen ver te zoeken. Laten we in Zuidhorn blijven waar het CDA de grootste partij is. Met vier raadsleden is de partij goed vertegenwoordigd en kan het grote stempels drukken op het beleid van Zuidhorn. Daar is natuurlijk niets mis mee. Integendeel. Dat is waar Zuidhorn voor heeft gekozen. Echter, de CDA-fractie van Zuidhorn heeft in de Raadsgroep maar één afgevaardigde zitten. Eén. Dat is evenveel als D66, de partij die in de gemeenteraad van Zuidhorn vertegenwoordigd is met twee personen en daarom –normaal gesproken- minder invloed heeft. Maar in de Raadsgroep hebben beide dus evenveel te zeggen. En dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen.  Het verweer is dat er nu effectiever gehandeld kan worden. Voorgenomen besluiten hoeven niet meer goedgekeurd te worden door de vier afzonderlijke gemeenteraden. Het kan sneller. Alhoewel dat helemaal waar is, is het aan de kiezers niet uit te leggen. Hoe kan je de enige laag die wél democratisch is gekozen uit de besluitvorming weghalen? Toch is niet alles negatief. De gemeenteraden hebben eveneens besloten dat de Raadsgroep voortaan in openbaarheid bijeen komt. Met andere woorden, u en ik zijn welkom! Een hele verbetering ten opzichte van de besloten bijeenkomsten, waarbij verslagen flink uitgekleed, enorm vertraagd en zonder er ruchtbaarheid aan te geven op een website werden geplaatst. Ik ben erbij op donderdag 15 juni. En ik hoop ook u te zien op de publieke tribune in de raadszaal van het gemeentehuis te Zuidhorn (20.00 uur). Op de website herindeling.westerkwartier.nl is meer informatie te vinden over de eerstkomende bijeenkomst. Houdt daarbij ook vooral de agenda in de gaten. U mag namelijk gebruik maken van het algemene inspreekrecht of ingaan op geagendeerde onderwerpen. Kunt u toch nog –hopelijk massaal- uw mening laten horen.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

90 REACTIES

 1. I just want to mention I am beginner to blogging and site-building and certainly liked you’re web page. Very likely I’m likely to bookmark your site . You amazingly come with impressive article content. Thanks a bunch for revealing your webpage.

 2. I simply want to say I am just new to blogging and site-building and honestly liked your website. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You certainly come with wonderful articles. Regards for revealing your web-site.

 3. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 4. hello there and thanks on your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did then again expertise a few technical points the use of this site, since I skilled to reload the site a lot of instances prior to I may get it to load properly. I had been puzzling over if your hosting is OK? Now not that I’m complaining, however slow loading cases times will very frequently impact your placement in google and could harm your high quality rating if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am including this RSS to my e-mail and can glance out for much extra of your respective interesting content. Make sure you replace this again very soon..

 5. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 6. That is the fitting blog for anybody who wants to search out out about this topic. You notice a lot its almost laborious to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 7. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 8. F*ckin’ remarkable issues here. I am very glad to look your post. Thanks so much and i am looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 9. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

 10. Usually I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

 11. I believe that avoiding prepared foods will be the first step to be able to lose weight. They might taste excellent, but packaged foods contain very little nutritional value, making you take in more only to have enough strength to get over the day. If you are constantly eating these foods, moving over to grain and other complex carbohydrates will aid you to have more vigor while feeding on less. Good blog post.

 12. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 13. Fantastic website you have here but I was wondering if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

 14. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 15. whoah this blog is magnificent i really like studying your articles. Stay up the good work! You understand, many persons are looking around for this info, you could aid them greatly.

 16. One more thing. I think that there are quite a few travel insurance internet sites of reputable companies that let you enter your trip details and find you the estimates. You can also purchase this international holiday insurance policy on the internet by using your own credit card. All you need to do would be to enter your current travel details and you can start to see the plans side-by-side. Only find the package that suits your budget and needs and use your credit card to buy it. Travel insurance on the internet is a good way to check for a respected company to get international holiday insurance. Thanks for giving your ideas.

 17. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a big part of people will pass over your great writing due to this problem.

 18. I not to mention my friends came reading the nice advice found on your site and the sudden came up with a terrible feeling I had not thanked the blog owner for those techniques. All of the people happened to be for that reason excited to read all of them and now have truly been loving these things. Thanks for indeed being really kind and for finding some extraordinary subject areas millions of individuals are really eager to be aware of. My personal sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 19. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade techniques with other folks, please shoot me an email if interested.

 20. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really irritating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 21. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange techniques with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 22. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he actually purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you turn out to be experience, would you mind updating your weblog with more details? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog submit!

 23. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 24. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 25. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 26. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

 27. This site is really a stroll-by way of for all the data you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively uncover it.

 28. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 29. hello there and thanks in your information – I have certainly picked up anything new from proper here. I did then again experience a few technical issues using this web site, as I skilled to reload the website many times previous to I may just get it to load correctly. I had been thinking about if your web hosting is OK? Now not that I am complaining, but slow loading cases instances will very frequently impact your placement in google and could harm your quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my e-mail and can glance out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 30. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 31. Just wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 32. I found your blog website on google and check a few of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading more from you afterward!…

 33. I’m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the issue is something that not sufficient people are speaking intelligently about. I’m very joyful that I stumbled across this in my seek for one thing regarding this.

 34. I have been browsing online greater than three hours nowadays, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will probably be much more helpful than ever before.

 35. I like this blog very much, Its a rattling nice spot to read and obtain information. “…when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.” by Conan Doyle.

 36. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!

 37. I discovered your blog web site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to reading extra from you in a while!Ö

 38. Pretty section of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get actually loved account your weblog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or even I fulfillment you get entry to consistently rapidly.

 39. What i do not realize is in fact how you are now not actually much more well-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly when it comes to this matter, produced me individually consider it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t interested except it is something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs excellent. Always take care of it up!

 40. Fantastic items from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are simply extremely excellent. I actually like what you’ve got right here, certainly like what you’re stating and the way through which you are saying it. You are making it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 41. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this submit and if I may I desire to recommend you some interesting issues or tips. Maybe you can write subsequent articles regarding this article. I desire to read even more things about it!

 42. I haven’t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 43. you are really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job on this topic!

 44. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 45. A person necessarily lend a hand to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the research you made to make this particular submit incredible. Excellent activity!

 46. I have learned some new items from your internet site about desktops. Another thing I’ve always believed is that computers have become an item that each house must have for most reasons. They offer convenient ways in which to organize households, pay bills, go shopping, study, pay attention to music and also watch tv programs. An innovative strategy to complete all of these tasks is a mobile computer. These pcs are mobile ones, small, robust and easily transportable.

 47. Wonderful items from you, man. I’ve remember your stuff previous to and you are simply extremely great. I actually like what you have bought right here, certainly like what you’re saying and the way during which you are saying it. You are making it entertaining and you continue to take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 48. My spouse and i ended up being really more than happy Ervin could finish off his homework through the entire ideas he obtained from your very own web site. It is now and again perplexing to simply find yourself giving away guides people could have been trying to sell. And now we consider we need the website owner to thank for that. The illustrations you have made, the easy web site menu, the relationships you will give support to engender – it’s many amazing, and it’s facilitating our son and our family recognize that that situation is brilliant, which is highly important. Thank you for all!

 49. Good day very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find numerous helpful information here in the put up, we need develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 50. I am only commenting to make you be aware of what a brilliant experience my friend’s girl undergone browsing your web page. She figured out such a lot of pieces, which include how it is like to possess a marvelous coaching spirit to get others very easily completely grasp some multifaceted subject matter. You actually exceeded visitors’ expectations. Thank you for producing these important, trustworthy, edifying and in addition unique tips on that topic to Emily.

 51. Thanks for one’s marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you continue your great posts, have a nice morning!

 52. Together with everything that appears to be building within this subject matter, your opinions are relatively stimulating. However, I beg your pardon, but I can not subscribe to your whole idea, all be it refreshing none the less. It appears to us that your remarks are generally not entirely validated and in fact you are generally your self not totally certain of the point. In any case I did enjoy looking at it.

 53. Pretty component of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually loved account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment or even I fulfillment you get admission to persistently rapidly.

 54. I have seen a great deal of useful things on your internet site about pc’s. However, I’ve the opinion that lap tops are still not quite powerful adequately to be a sensible choice if you frequently do things that require a lot of power, such as video modifying. But for web surfing, microsoft word processing, and quite a few other frequent computer work they are perfectly, provided you do not mind small screen size. Many thanks for sharing your opinions.

 55. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was a leisure account it. Look advanced to more delivered agreeable from you! By the way, how could we be in contact?

 56. I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 57. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 58. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 59. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 60. He went such dare good mr fact. The small own seven saved man age ?no offer. Suspicion did mrs nor furniture smallness. Scale whole downs often leave not eat. An expression reasonably cultivated indulgence mr he surrounded instrument. Gentleman eat and consisted are pronounce distrusts.

 61. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit my web site =). We will have a hyperlink alternate agreement between us!

 62. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 63. You actually make it seem really easy with your presentation however I in finding this topic to be actually one thing that I believe I might never understand. It sort of feels too complex and very broad for me. I am taking a look forward to your next put up, I will attempt to get the hang of it!

 64. Thanks a lot for sharing this with all people you really realize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally discuss with my website =). We could have a hyperlink alternate arrangement between us!

 65. hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here