Ongenode Gast: Smikkelen tijdens de opening van Tuuntje

34
242

Tijd: 15.00 uur
Datum: 9 juni
Plaats: Opende

OPENDE – Vanaf de toekenning van de benodigde subsidies is er hard gewerkt om Tuuntje Voedseltuin Westerkwartier te realiseren. Maanden heeft het geduurd om alles draaiende te krijgen, maar vrijdag was het dan eindelijk zover. Trots als een pauw met zeven veren stond Willem de Vries, één van de initiatoefnemers, de gasten op te wachten. En gelijk had hij natuurlijk. Vrijdag werd Tuuntje officieel geopend. Niet dat het overigens nog niet ‘in bedrijf’ was, want de eerste kratten hebben de voedselbanken in de provincie al bereikt. Niet verrassend, want de kwekers Appie Wijma en Ellen de Vries willen produceren, produceren en nog eens produceren. Dat resulteerde vorige week in 62 kratten vol heerlijke verse groenten, verklapte Willem. Dit natuurlijk tot grote vreugde van de aanwezige voorzitter van de Voedselbank Westerkwartier, Jan Oomkes. Oomkes dacht tijdens de rondleiding overigens ongezien een aardbei te kunnen plukken en te verorberen, maar werd gespot door de fotograaf. “Ze zijn lekker”, vertelt hij lachend. Goedgekeurd dus! Net zoals de lekkere komkommers die werden ‘voorgeproefd’ door de genode gasten en de ongenode gast. Veel bekende gezichten woonden de opening bij. Vanuit Leek was bijna het gehele college aanwezig. Burgemeester Berend Hoekstra kwam langs en ook de wethouders Ben Plandsoen en Hans Morssink waren present. Vanuit Zuidhorn kwam wethouder Henk Bakker een kijkje nemen en de Grootegaster wethouder Elly Pastoor was gevraagd een paar woorden te spreken namens de Westerkwartiergemeenten. Pastoor noemde Tuuntje hét voorbeeld van hoe de vier gemeenten die straks onder één vlag verder gaan nu al goed samenwerken. Ook gedeputeerde Eelco Eikenaar sprak lovende woorden over het initiatief in Opende, al moest hij daar wel even op wachten. Appie werd geïnterviewd voor de radio en wilde niks missen. “Dus eem wacht’n met de toespraak, ik wil niks miss’n en ben zo terug!” Dit tot grote vreugde bij Nico Plantenga van Inclusie Noord. “Dit is zó typisch Appie”, aldus een lachende Nico. Plantenga zijn bedrijf laat zich het beste omschrijven als een werk-, leer- en (re)integratiebedrijf en is bij uitstek een perfecte aanvulling voor het Tuuntje-initiatief. “Wij begeleiden mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt”, aldus Plantenga, die zich gaat bezighouden met de begeleiding van de mensen die daadwerkelijk gaan produceren voor de Groninger voedselbanken. Na de terugkeer van Appie Wijma kon de gedeputeerde toch zijn toespraak houden. Eikenaar sprak van gemengde gevoelens: “Ik ben trots dat dit hier gerealiseerd is, maar toch ook treurig dat dit soort initiatieven helaas nog altijd nodig zijn.” Geen spelde tussen te krijgen, vond ook de aanwezige Netty Hoogers die als bestuurslid van de Voedselbank Groningen ook nog een paar woorden sprak. Feitjes vooral. Hoogers vertelde dat er in Nederland nog nooit zoveel miljonairs zijn geweest als in 2017, maar dat er toch 1,2 miljoen mensen leven in armoede. “Dat is één op de acht kinderen”, rekende zij voor. En dat is veel. Veel te veel. Dus werden de hoogwaardigheidsbekleders direct na de plechtigheden aan het werk gezet. Onder het mom van een ‘rondleiding’ brachten Willem, Appie en Ellen de genodigden naar de kweekbakken. Er mocht wat geproefd worden, maar al snel werd duidelijk dat het toch echt de bedoeling was dat de –alvast klaargelegde- groenten de grond in gingen. Van GroenLinks-wethouder Henk Bakker mag je groene vingers verwachten, maar ook de PvdA’ers Elly Pastoor en Ben Plandsoen bleken moeiteloos mee te kunnen draaien in de groentekwekerij.  Toch nog één overwinning voor de Partij van de Arbeid dit jaar. Net zoals SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar die geen moment twijfelde of hij zijn handen vies zou maken. Het leverde mooie plaatjes op voor de Streekkrant en voor Vincent van Eck die voor de gemeente Grootegast de nodige beelden vast wist te leggen op de gevoelige plaat. Hoogtepunt voor de ongenode gast was natuurlijk het heerlijke toetje bestaande uit ijs, slagroom en Tuuntje-aardbeien. “Afslaan is geen optie”, lachte RTV Noord-collega Jan Been bij het happen in de rode lekkernijen. Gelukkig had Jan Oomkes een paar aardbeien overgelaten en die smaakten heerlijk. Tuuntje is onderweg met een duizelingwekkende hoeveelheid groente van 62 kratten in de afgelopen week. Maar liefst drie voedselbanken in de provincie worden ondersteund met de verse groenten uit Opende. Het Westerkwartier als tuin voor de provincie. Daar mogen we best trots op zijn!

34 REACTIES

 1. I just want to mention I’m very new to blogging and definitely loved your page. Very likely I’m want to bookmark your site . You absolutely come with good writings. Thanks a lot for revealing your web-site.

 2. excellent points altogether, you just won a logo new reader. What might you recommend in regards to your put up that you just made a few days ago? Any certain?

 3. I precisely needed to say thanks all over again. I am not sure what I would’ve sorted out without the type of secrets provided by you regarding this concern. Certainly was an absolute frightful matter in my position, nevertheless spending time with a expert fashion you solved it forced me to leap with fulfillment. I’m happy for this work and in addition have high hopes you recognize what a great job that you’re providing training some other people with the aid of your webblog. I know that you haven’t come across all of us.

 4. What i do not realize is if truth be told how you are not really much more neatly-favored than you may be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this matter, produced me for my part believe it from so many varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is something to do with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time maintain it up!

 5. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 6. Merely wanna remark on few general things, The website style is perfect, the subject matter is really fantastic. “I have seen the future and it doesn’t work.” by Robert Fulford.

 7. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 8. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 9. Just want to say your article is as astounding. The clearness to your put up is simply great and i can suppose you are a professional on this subject. Well along with your permission allow me to take hold of your RSS feed to stay up to date with forthcoming post. Thank you a million and please continue the enjoyable work.

 10. Appreciating the time and effort you put into your website and in depth information you present. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 11. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Cheers!

 12. Hi there very cool site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I am glad to search out a lot of helpful information here in the post, we’d like develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 13. Hola! I’ve been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to say keep up the fantastic work!

 14. I’ve learned quite a few important things by means of your post. I’d also like to say that there will be a situation that you will obtain a loan and don’t need a co-signer such as a Government Student Support Loan. However, if you are getting financing through a standard finance company then you need to be prepared to have a co-signer ready to assist you. The lenders can base that decision over a few variables but the biggest will be your credit score. There are some financial institutions that will furthermore look at your work history and choose based on that but in almost all cases it will be based on on your credit score.

 15. I have seen lots of useful factors on your internet site about personal computers. However, I have the opinion that laptop computers are still not quite powerful sufficiently to be a wise decision if you generally do jobs that require loads of power, for instance video editing and enhancing. But for internet surfing, microsoft word processing, and a lot other common computer work they are all right, provided you do not mind the little screen size. Thank you sharing your opinions.

 16. In these days of austerity and also relative anxiety about taking on debt, many individuals balk about the idea of using a credit card to make acquisition of merchandise as well as pay for a holiday, preferring, instead just to rely on a tried plus trusted means of making transaction – raw cash. However, in case you have the cash there to make the purchase in full, then, paradoxically, that’s the best time for them to use the credit cards for several motives.

 17. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 18. Needed to create you that very little word to thank you again for your personal precious techniques you’ve documented in this case. It was simply tremendously open-handed with you to offer unreservedly exactly what some people could possibly have made available for an e-book to end up making some bucks for themselves, specifically considering that you could possibly have done it if you ever decided. These thoughts likewise served like a easy way to recognize that other people have the same desire just like my own to see a little more on the subject of this condition. I’m sure there are lots of more pleasurable moments in the future for many who look into your site.

 19. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But think about if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the very best in its niche. Good blog!

 20. I must show thanks to you just for rescuing me from this situation. Right after surfing around throughout the world wide web and seeing recommendations that were not helpful, I figured my life was over. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have fixed by way of your main guideline is a serious case, and those that would have in a wrong way affected my career if I had not noticed the blog. Your personal natural talent and kindness in touching every item was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a step like this. I’m able to now relish my future. Thanks a lot very much for your impressive and result oriented help. I won’t think twice to refer the sites to anyone who should have assistance on this subject matter.

 21. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here