Eelke Solle; regelneef, manusje van alles en getalenteerd verteller

28
205

“Het succes van IJe was onverwacht, maar o-zo mooi!”

LUTJEGAST – Lutjegast is de bestemming. Eelke Solle het onderwerp. De reden is dat het megasucces van de vertellers van Kom op Verhoal,  IJe aans verteld,  binnenkort nog drie keer wordt opgevoerd. Dus wijden wij daar een Kleintje Cultuur aan. “Wat een succes was het verhaal van IJe Wijkstra nietwaar?”, lacht Eelke. “Verwacht? Nee, we hadden het niet verwacht. Maar het was o-zo mooi!”

Zelf was Eelke er niet bij tijdens de zeven(!) uitverkochte voorstellingen in het BaronTheater van Opende, al sluit hij nu regelmatig aan bij de vertellers. “Ik had het vorig jaar vrij druk”, blikt hij terug. “Dus heb ik dit aan mij voorbij laten gaan als verteller.” Vrijdag 23 juni, dinsdag 27 juni en zaterdag 1 juli is het succesverhaal nog drie keer te bewonderen. Nog altijd niet met Eelke als verteller, maar als regelneef en manusje van alles. “Ik zorg ervoor dat alles goed geregeld is met de dorpen waar we heen gaan en dat de vertellers –in overleg met de organisatie-  op de mooiste plekjes van het dorp staan om het verhaal van IJe te vertellen.” Op 23 juni is het eerst de beurt aan Zandeweer waar de vertellers het vertelfestival Kantens aandoen. Een voorstelling die inmiddels stijf is uitverkocht. Dinsdag 27 juni is het de beurt aan Tolbert waar de Cazemierboerderij het decor vormt van IJe aans verteld. Met 66 aanmeldingen begint ook die voorstelling goed vol te lopen. “En dan hebben we zaterdag 1 juli nog een voorstelling binnen bij dorpshuis de Rotonde in Niekerk”, weet Eelke. “We kregen het verzoek van een aantal mensen die slecht ter been zijn om de voorstelling nog eens binnen op te voeren. De buitenvoorstellingen zijn immers  niet geschikt voor deze mensen, omdat men voor het verhaal van plaats naar plaats moet lopen.” Nog drie keer dus. Misschien wel meer, maar dat ligt aan dorpsverenigingen en –belangen die het vertelcollectief Kom op Verhoal kunnen inhuren om te komen spelen. “Wie had dat zes jaar geleden gedacht”, lacht Eelke. “Stichting Mien Westerkwartier wilde verhalen gaan vertellen. Streekverhalen in het Westerkwartiers, maar ja, waar begin je? Erik van Dort bleek gelukkig bereidt om ons op weg te helpen. Hij heeft ons eigenlijk opgeleid.” Inmiddels kent het collectief zo’n vijftien vaste vertellers en een aantal enthousiastelingen dat incidenteel aanschuift en meedoet”, aldus Eelke, die zelf op jonge leeftijd al wist dat hij verhalen wilde gaan vertellen. “Of nou ja, verhalen vertellen”, nuanceert hij, “op de lagere school kregen we een keer een invalleerkracht die een pinksterverhaal uit de bijbel vertelde vanuit een heel ander perspectief. Aanvankelijk had ik geen idee wat hij vertelde, totdat hij ineens aankwam bij het pinksterverhaal. Ik hing aan zijn lippen en wist het zeker: ik word leraar!” Leraar is hij op papier geworden, maar de klas heeft Eelke nooit gehaald. Zijn getriggerde liefde voor het vertellen heeft hem echter nooit verlaten. “Al duurde het wel even voordat ik mij eraan over kon geven”, zegt hij. “Geert Zijlstra (de voorzitter van Mien Westerkwartier) vroeg mij om bestuurslid te worden van Mien Westerkwartier toen ik in de organisatie van de Abel Tasman Struuntocht zat. Daar had ik het aardig druk mee, dus zei ik tegen Geert: ‘Probeer het maar weer als ik gestopt ben’. Dat heeft hij onthouden en gedaan. Na mijn toetreding tot het bestuur werd ook het vertellerscollectief opgestart.” Nog altijd heeft Eelke het af en toe druk wat ervoor zorgt dat hij sommige vertelevenementen aan zich voorbij moet laten gaan, zoals dus de zevenklapper in Opende. “Maar de volgende keer ben ik erbij”, belooft Eelke. “IJe krijgt namelijk zeker een vervolg. Komend najaar gaan we brainstormen met z’n allen. Waarover het gaat? Tja, dat is afwachten. Misschien wel over het BaronTheater, de familie Baron en Crescendo. Wie weet!” Tussendoor zal hij nog wat eigen verhalen schrijven, aldus Solle. “Een wijze les van leermeester Van  Dort”, besluit hij. “Niet elk verhaal past bij jou, dus kan je sommige verhalen beter laten liggen. Daarom ben ik ze ook zelf gaan schrijven. Zo heb ik altijd een verhaal dat bij mij past.”

Meer informatie over Mien Westerkwartier en de voorstellingen van de vertellers van Kom op Verhoal is te vinden op www.mienwesterkwartier.nl.

28 REACTIES

 1. I just want to mention I am just very new to blogs and certainly loved you’re blog site. Probably I’m going to bookmark your blog . You absolutely have really good writings. Bless you for sharing with us your webpage.

 2. Very interesting info !Perfect just what I was searching for! “Neurotics build castles in the air, psychotics live in them. My mother cleans them.” by Rita Rudner.

 3. A lot of thanks for each of your hard work on this web site. Kate really loves doing investigations and it’s easy to understand why. A number of us learn all about the dynamic ways you produce worthwhile information by means of your web site and as well increase contribution from some other people on the idea so our princess is undoubtedly being taught so much. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your conducting a useful job.

 4. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 5. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 6. I do enjoy the manner in which you have presented this difficulty and it does indeed present us some fodder for consideration. On the other hand, because of just what I have personally seen, I basically trust when the actual feed-back pile on that individuals stay on point and don’t start upon a soap box of the news of the day. All the same, thank you for this fantastic piece and while I can not really go along with it in totality, I value the point of view.

 7. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 8. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “Too much sanity may be madness. And maddest of all, to see life as it is and not as it should be” by Miguel de Cervantes.

 9. Many thanks for sharing most of these wonderful content. In addition, the perfect travel and medical insurance strategy can often eliminate those problems that come with travelling abroad. The medical crisis can before long become costly and that’s bound to quickly put a financial impediment on the family finances. Setting up in place the excellent travel insurance deal prior to leaving is worth the time and effort. Cheers

 10. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. With thanks

 11. you’re in reality a excellent webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job in this matter!

 12. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 13. I additionally believe that mesothelioma is a uncommon form of many forms of cancer that is usually found in people previously subjected to asbestos. Cancerous tissues form while in the mesothelium, which is a protecting lining which covers a lot of the body’s internal organs. These cells generally form within the lining from the lungs, belly, or the sac that really encircles one’s heart. Thanks for expressing your ideas.

 14. Thanks for your publication on the travel industry. I might also like contribute that if you’re a senior taking into consideration traveling, it’s absolutely crucial to buy traveling insurance for older persons. When traveling, senior citizens are at biggest risk of experiencing a medical emergency. Obtaining right insurance plan package in your age group can look after your health and provide peace of mind.

 15. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “If you bungle raising your children, I don’t think whatever else you do matters.” by Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis.

 16. Iím impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a blog thatís each educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the issue is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled across this in my search for something referring to this.

 17. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 18. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 19. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 20. Whats up very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out numerous useful information here in the submit, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 21. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 22. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect website.

 23. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 24. whoah this blog is magnificent i love reading your posts. Keep up the great work! You know, many people are searching around for this info, you can help them greatly.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here