College Achtkarspelen heeft ton per jaar over voor zwembad Buitenpost

40
188

Initiatiefnemers MFLC willen voor zomer duidelijkheid; anders mogelijk stekker eruit

BUITENPOST – Het college van de gemeente Achtkarspelen wil 100.000 euro per jaar beschikbaar stellen voor het openhouden van het zwembad van Buitenpost. Voorstellen daartoe heeft de wethouder Jouke Spoelstra (CDA) naar de gemeenteraad gestuurd. Ondertussen willen de initiatiefnemers van een alternatief plan voor de zomer duidelijk. Ze zijn het wachten zat.

Het college komt met dit voorstel nadat uit drie initiatieven is gebleken dat het bad in Buitenpost niet open kan blijven zonder subsidie. De gemeente wilde dat graag en hoopte op die manier vanaf 2019 te kunnen besparen. Het huidige bestuur heeft wel plannen, maar hiervoor wordt een jaarlijkse bijdrage van € 146.000 vraagt. Ook een concurrerend plan, de oprichting van een zogenaamd MFLC, kon niet aan de huidige voorwaarden voldoen. Dit plan, op initiatief van Bothilde Buma en Dietha Paauw (eerder manager van het zwembad), kost de gemeente jaarlijks € 138.000. Een derde plan van Sportmanagement Consultants BV Postma & Roling kost € 115.123 per jaar.

Met de toezegging van een ton per jaar is er voor de huidige plannen nog steeds een tekort, weet ook wethouder Spoelstra. “De raad kan op 13 juli besluiten om het bedrag te verhogen,” zegt hij. “Anders gaan we kijken welk bedrag het dichtstbij ligt.” Volgens de wethouder is een bijkomend probleem dat de drie plannen inhoudelijk sterk verschillen. Het plan van het huidige bestuur voorziet in de vervanging van het bad, het MFLC van Dietha Paauw en Bothilde Buma gaat voor een complete multifunctionele accommodatie, terwijl met het plan van Roling & Postma gekozen wordt voor een klein doelgroepenbad. “Als er een MFC bij het plan zit is dat een meerwaarde, maar we houden het nu eerst bij een zwembad,” zegt Spoelstra over de nieuwe voorwaarden.

Vertrouwen bestuur opgezegd

Onduidelijkheid over de toekomst zorgt voor onrust onder het personeel. Afgelopen week zegden zij via de Facebook-pagina ‘Team De Kûpe’ het vertrouwen in het bestuur opnieuw op. “In het verleden was het personeel ook een zorgpunt, dat is in 2013 al door de gemeenteraad uitgesproken,” weet Spoelstra. “Als De Kûpe verhuist van punt A naar punt B kun je als criterium opstellen dat het personeel meegaat. Ik wil zelf ook dat het personeel overgaat naar het nieuwe bad en ik denk dat dit realistisch is. Mensen nemen nu abonnementen voor leszwemmen. Dan wil je dat je juf of badmeester meegaat.”

1 januari 2019

Aanvankelijk zou de gemeenteraad begin dit jaar over de plannen stemmen, maar ondanks tal van onderzoeken is er nog steeds geen duidelijkheid. “Als de raad met het voorstel instemt kunnen we deze zomer werken aan de aanbestedingsstrategie. Het mooiste zou het zijn als we voor 1 januari 2018 de knoop doorhakken,” zegt Spoelstra. “Mocht er duidelijkheid zijn, dan kan de nieuwe exploitant het huidige bad vanaf 1 januari 2019 overnemen. Het nieuwe zwembad kan dan in de loop van het jaar openen.”

Of de initiatiefnemers van het MFLC nog zo lang kunnen en willen wachten is de vraag. “De verhoudingen tussen het personeel en het bestuur zijn volledig verstoord. De situatie is gewoon dramatisch. Voor het team is het belangrijk dat er duidelijkheid komt,” zegt Paauw. “Ook voor ons en onze partners is het belangrijk om te weten wat de gemeente wil. Iedereen is er klaar voor. Als het nu weer een half jaar onzeker blijft denk ik dat mensen afhaken. Het is voor ons een uit de hand gelopen hobby naast ons eigen werk en het is de vraag of we dit nog langer kunnen trekken. Wij weten wat we willen, maar de politiek zal een standpunt in moeten nemen. Als ze dat niet doet, gaan we over naar Plan B.” Wat dat ‘Plan B’ is wilde Paauw niet zeggen. “Dat houden we nog even op de plank.”

Bestuur wacht besluit gemeente af

Ondanks kritiek en gebrek aan vertrouwen, blijft het huidige bestuur zitten. Waarom? “Het eerlijke antwoord is dat we wel eens overwogen hebben om het bijltje erbij neer te gooien,” zegt bestuurslid Aafke Postma. Toch wordt dat nog niet gedaan. “We moeten nog even volhouden zolang er geen concreet plan geaccepteerd is. Als bestuur zijn we verantwoordelijk voor het bedrijf. Gaan wij zomaar weg, dan kan ons nalatigheid worden verweten. We hebben wel eens uitgezocht wat er gebeurt als we ermee ophouden, maar dat is geen reëel alternatief. We hebben de gemeente gevraagd het over te nemen, maar die zeggen dat we zelf het avontuur zijn aangegaan en het nu maar moeten oplossen.”

Dat de ingewikkelde situatie de sfeer niet ten goede komt, merkt het bestuur ook. “Het raakt ons en met name de beide heren heel erg. Het gaat niet alleen om die mannen, maar ook hun families: ouders en kinderen worden erop aangekeken,” vertelt Postma. “Het doet wel wat in het dorp en het gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Hoewel Postma de zorgen van het personeel begrijpt, stoort het haar dat op Facebook gesuggereerd wordt dat het bad op een faillissement afstevent. Dit klopt volgens haar niet en om dat te bewijzen kreeg De Streekkrant inzicht in de voorlopige jaarrekening. Daarin staat dat het zwembad weliswaar gemiddeld zo’n € 110.000 per jaar verlies maakt, maar dat met een buffer van € 320.245 in principe in 2017 en 2018 alle rekeningen betaald kunnen worden. Ook dit jaar gemaakte kosten voor advocaten en adviseurs brengen de exploitatie volgens Postma niet in gevaar. “Mocht het zwembad onverhoopt na 2019 toch sluiten, dan heeft de wethouder toegezegd dat hij de kosten voor een sociaal plan wil betalen. Dat moet hij alleen nog even bevestigen op papier.”

FNP, GBA en VVD willen plan MFLC

Donderdagavond sprak de gemeenteraad alweer over de problematiek. Raadslid Tjibbe Brinkman (FNP) riep op om alleen verder te gaan met de plannen voor het MFLC. “Dat is veel meer dan een bak water. Het is een ‘boppeslag’ voor Buitenpost, Achtkarspelen en de hele regio. Wij willen dit plan en niet anders.” De oproep kreeg steun van GBA en VVD. De overige partijen willen het debat over voorwaarden afwachten.

Dat de overige partijen niet instemden met het plan wil overigens niet zeggen dat ze het niet met de plannen eens zijn. Toch kunnen ook over het plan van Paauw en Buma nog kritische vragen gesteld worden. Opvallend is bijvoorbeeld dat het duo zeventien organisaties enthousiast kreeg voor een plekje in het gebouw, terwijl het huidige bestuur denkt dat de verhuurmarkt in het dorp verzadigd is.

Opvallend is ook dat het huidige bedrijf van Paauw, Bewegingscentrum Switte en een locatie van Talant, waar Buma de directeur is, in het nieuwe pand komen. Creëert Paauw daarmee niet met behulp van gemeenschapsgeld een goedkopere locatie voor haar bedrijf? Paauw zegt van niet. “Als dit plan doorgaat ga ik er absoluut niet met een dubbele pet zitten. Voor commerciële partijen is er een reguliere huurprijs. Maatschappelijke organisaties krijgen een lagere huur. Switte gaat zelfs meer betalen dan nu.” In het projectplan van het duo staat dat Paauw zelfs afstand doet van het eigenaarschap van Switte.

Aanbesteden of subsidie?

Op 13 juli spreekt de gemeenteraad opnieuw over dit onderwerp. Voor die tijd zoeken ambtenaren uit of de nieuwe zwembadplannen een subsidieregeling kunnen krijgen of dat de gemeente de werkzaamheden moet uitbesteden als ‘overheidsopdracht’. Iets dat klinkt als een klein formeel punt, maar toch grote gevolgen kan hebben. In het geval van een overheidsopdracht moet namelijk een aanbesteding worden opgezet, waardoor duidelijkheid pas over enkele maanden te geven heeft. Bovendien kunnen dan ook nu nog onbekende organisaties inschrijven op het plan. De verleiding zal bij de raad daarom groot zijn om voor de ‘subsidievariant’ te gaan, maar over de vraag of dit mag moeten de juristen van de gemeente zich de komende week buigen.

40 REACTIES

 1. I simply want to mention I am just new to weblog and truly enjoyed you’re website. Probably I’m going to bookmark your site . You actually come with great articles. Thanks a lot for sharing with us your webpage.

 2. Very interesting points you have observed , thanks for putting up. “The thing always happens that you really believe in and the belief in a thing makes it happen.” by Frank Lloyd Wright.

 3. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 4. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 5. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 6. Thank you, I have just been looking for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive in regards to the source?

 7. I am no longer certain the place you are getting your info, however great topic. I must spend some time studying more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be looking for this information for my mission.

 8. I intended to write you the tiny word to help say thanks a lot the moment again with the nice ideas you have featured in this article. It is simply seriously open-handed with you in giving extensively all that many individuals could possibly have advertised for an electronic book to earn some profit for themselves, chiefly given that you could possibly have done it in case you considered necessary. These tactics in addition acted like a great way to be certain that most people have the identical fervor really like my very own to know more with reference to this matter. I’m sure there are numerous more pleasant moments ahead for those who start reading your blog.

 9. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 10. Nearly all of whatever you state is astonishingly precise and that makes me ponder the reason why I had not looked at this in this light previously. This particular piece truly did turn the light on for me as far as this issue goes. Nevertheless there is actually just one position I am not too comfy with and while I attempt to reconcile that with the main idea of your position, let me see just what the rest of the visitors have to say.Nicely done.

 11. Hey very nice website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI am glad to seek out numerous useful info here within the submit, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 12. Thanks , I have recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I’ve came upon so far. However, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the source?

 13. I found your blog web site on google and verify a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to reading more from you later on!…

 14. whoah this blog is fantastic i really like reading your articles. Stay up the good work! You already know, lots of people are hunting around for this info, you could aid them greatly.

 15. My spouse and i felt really ecstatic that Albert managed to complete his analysis via the ideas he had from your very own web pages. It is now and again perplexing to just be freely giving steps which some other people have been making money from. And now we take into account we have the writer to be grateful to for this. These explanations you made, the easy blog navigation, the friendships your site aid to instill – it’s everything excellent, and it’s leading our son and us reckon that the issue is enjoyable, which is quite fundamental. Thank you for all the pieces!

 16. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 17. A further issue is really that video gaming became one of the all-time biggest forms of excitement for people spanning various ages. Kids engage in video games, and adults do, too. The particular XBox 360 is amongst the favorite gaming systems for individuals that love to have a lot of games available to them, in addition to who like to learn live with other individuals all over the world. Thanks for sharing your thinking.

 18. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 19. Throughout the grand pattern of things you’ll receive an A for effort and hard work. Where you actually confused me was first on all the specifics. As people say, the devil is in the details… And it could not be much more accurate in this article. Having said that, let me inform you precisely what did give good results. Your writing is quite engaging and that is probably why I am taking the effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, whilst I can easily see a leaps in logic you come up with, I am not really confident of exactly how you seem to connect your ideas which inturn make the final result. For right now I will, no doubt yield to your point but hope in the foreseeable future you link your facts better.

 20. Admiring the time and effort you put into your site and detailed information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 21. I will right away grab your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 22. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 23. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 24. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you develop into experience, would you thoughts updating your blog with more details? It’s highly useful for me. Big thumb up for this blog submit!

 25. Hello my loved one! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos. I would like to see more posts like this .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here