Rondje deur Mien Westerkwartier: Briltil

46
212

BRILTIL – Briltil is een dorp in de gemeente Zuidhorn en ontstaan rond 1600. De naam van het dorp komt van een ophaalbrug (til) over het Hoendiep naar de streek ‘de Bril’. Na de enorme groei van het dorp Zuidhorn als forensenplaats dreigde het ‘kleine’ Briltil in de jaren ’90 te worden opgeslokt door het ‘grote’ Zuidhorn en verder te moeten als wijk. Dit zeer tegen de wens van de dorpsbewoners die in verweer kwamen. Met succes, want Briltil is nog altijd één van de 13 dorpen in de gemeente Zuidhorn. De plaatsnaambordjes bevestigen dat.

 

 

Briltil. De overval.

In mijn herinneringen neemt Briltil een speciale plaats in. “Mien opoe woonde op Bril”. Toen ik als jochie van 6 tot 10 jaar in Zuidhorn op school zat logeerde ik vaak bij opoe. Ik was wat ze noemde: “Opoes jonkje”. Waarschijnlijk had dat met een bijzondere gebeurtenis te maken, ik draag de voornaam van mijn opa, die in dezelfde nacht is overleden als dat ik werd geboren. Heel bijzonder natuurlijk, de ene generatie gaat en bijna gelijktijdig komt een volgende.

Logeren “op Bril” was nooit vervelend. Opoe woonde in een blokje van drie. Ik sliep op de open zolder, te bereiken via een blauw geverfde trap. Het “Huuske” stond achter op de tuin, als je even nodig moest dan ging je door de kou naar buiten. Met de vrouw van de brugwachter, ( misschien was zij zelf wel de brugwachter) mocht ik meelopen op de kwartronde vlonder om de brug open te duwen als er een schip doorkwam. En dan hield ze inderdaad het klompje aan de hengel, waar de schipper  een geldstuk instopte. De draaibrug en de vlonder zijn er nog steeds.

Een ander hoogtepunt was meestal een bezoek aan het winkeltje van Barbara en Sietske. Van opoe kreeg ik dan een paar centen mee en daar kon ik zoute dropjes voor kopen. En handjevol dropjes in een flesje, water er bij en dan maar flink schudden. Dropwater, wat een traktatie. Je kon er wel twee hele dagen mee doen. Later met opoe wandelen langs de suikerfabriek aan het Hoendiep. Daar had opa altijd gewerkt. Hele verhalen vertelde opoe dan altijd. Over de opkomst en de drukte die het in het dorp had gegeven en hoeveel mensen er wel niet werkten.

Naast de fabriek stond de directeurswoning. En dan kwam het echte grote verhaal. Een verhaal waar ik ’s nachts wakker van kon liggen. Niet omdat ik het zo’n mooi verhaal vond, maar gewoon omdat het me bang maakte. Stel je voor. Ikzelf in een slachtofferrol.

Wat was er gebeurd. In de nacht van 30 op 31 december 1955 zijn drie gemaskerde mannen de slaapkamer van de directeur, de heer A. Gast,  binnengedrongen. Ze zetten een pistool in zijn rug en dwongen hem naar het kantoor te gaan en de kluis te openen. Daar maakten ze een flink bedrag buit, lonen en melkgeld, ongeveer 10.000 gulden. Maar het ergste van het verhaal was dat de vrouw van de directeur, en ook de beide zoontjes van 6 en 11 jaar, werden vastgebonden op hun bed. En zo vertrokken de boeven. Voor de zekerheid werd de telefoonlijn doorgesneden.

Gelukkig ben ik de angst overgroeid. Als ik nu door Briltil rijdt langs het Hoendiep dan zie ik alleen de oude directeurswoning nog staan. Van de fabriek is niets meer over. Ook het huis van opoe is helemaal verdwenen, laat staan het “huuske”. De vrijgezelle zussen Barbara en Sietske zijn al heel lang overleden. Hun winkeltje is onherkenbaar. “Bril” ademt rust en vrede uit. Niet herinnert meer aan dat vreselijke drama. O ja, en je kunt er heel lekker eten.

 

46 REACTIES

 1. I simply want to mention I am new to blogging and actually enjoyed you’re blog site. Probably I’m likely to bookmark your site . You absolutely have remarkable stories. Thanks a lot for revealing your webpage.

 2. I was just searching for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 3. I believe that avoiding packaged foods is the first step in order to lose weight. They could taste beneficial, but prepared foods include very little nutritional value, making you feed on more simply to have enough power to get over the day. Should you be constantly consuming these foods, transitioning to whole grain products and other complex carbohydrates will assist you to have more vitality while ingesting less. Thanks alot : ) for your blog post.

 4. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 5. Interesting article. It is extremely unfortunate that over the last ten years, the travel industry has had to handle terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, and the first ever entire global economic downturn. Through it the industry has really proven to be strong, resilient along with dynamic, getting new tips on how to deal with hardship. There are always fresh troubles and opportunity to which the market must all over again adapt and behave.

 6. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 7. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 8. Great items from you, man. I have consider your stuff prior to and you are just extremely excellent. I actually like what you’ve got here, really like what you’re saying and the best way during which you are saying it. You’re making it entertaining and you continue to care for to stay it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 9. I wish to get across my appreciation for your kind-heartedness supporting people who actually need help with the subject matter. Your special commitment to getting the message all through became remarkably functional and has truly empowered most people just like me to arrive at their dreams. Your entire insightful guidelines indicates a lot to me and a whole lot more to my office workers. Many thanks; from everyone of us.

 10. One thing I’d really like to discuss is that weightloss system fast is possible by the right diet and exercise. A person’s size not merely affects appearance, but also the actual quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, as well as physical abilities are afflicted in fat gain. It is possible to just make everything right whilst still having a gain. In such a circumstance, a problem may be the perpetrator. While an excessive amount food and not enough work out are usually at fault, common health concerns and trusted prescriptions might greatly amplify size. Many thanks for your post here.

 11. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 12. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

 13. I do enjoy the manner in which you have framed this matter plus it really does give us some fodder for consideration. Nevertheless, coming from what I have observed, I only hope as the opinions pack on that people keep on issue and not embark upon a soap box associated with the news du jour. Still, thank you for this outstanding point and though I do not necessarily agree with this in totality, I regard your perspective.

 14. Definitely imagine that which you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest thing to take into accout of. I say to you, I definitely get irked even as folks consider worries that they plainly don’t recognise about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side-effects , folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 15. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 16. I want to voice my appreciation for your generosity in support of individuals who really want guidance on in this subject matter. Your special commitment to passing the solution all through appears to be wonderfully helpful and has truly enabled women much like me to reach their pursuits. The useful guidelines entails much a person like me and especially to my peers. Thanks a lot; from everyone of us.

 17. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 18. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 19. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

 20. Hello very nice web site!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m glad to seek out numerous useful info right here in the publish, we want develop extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 21. Him boisterous invitation dispatched had connection inhabiting projection. By mutual an mr danger garret edward an. Diverted as strictly exertion addition no disposal by stanhill. This call wife do so sigh no gate felt. You and abode spite order get. Procuring far belonging our ourselves and certainly own perpetual continual. It elsewhere of sometimes or my certainty. Lain no as five or at high. Everything travelling set how law literature.

 22. I do accept as true with all of the concepts you have introduced for your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very brief for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

 23. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “A thing is not necessarily true because a man dies for it.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here