Rondje deur Mien Westerkwartier: Grijpskerk

65
258

GRIJPSKERK – Grijpskerk is een dorp in de gemeente Zuidhorn. Het is ontstaan vanuit een dijkdorp. De inwoners van de plaats hadden vroeger als Groningse bijnaam Smaalruggen. Samen met het buitengebied heeft Grijpskerk ongeveer 2800 inwoners. In 1507 wordt de plaats voor het eerst genoemd als Grijpskercke; het dorp is genoemd naar de dorpsheer Nicolaas Grijp. In de pauselijke bul van 1561 wordt het dorp Engewerd genoemd. Volgens Formsma (1986) is dit een verschrijving voor Rugewerd (Ruigewaard), die men overnam van de kaart van Jacob van Deventer uit 1545. Oudere bronnen spreken over Ruegewerdt alias Grijpskercke of Westerdijcken en een enkele keer over Grijpscapelle. Later gebruikte men alleen nog de naam Grijpskerk. De naam Westerdijken werd sinds de zeventiende eeuw alleen nog gebruikt voor de buurtschap Westerhorn.

Hoazeproat

Bijna had Grijpskerk in het rijtje beroemde dorpen,  Nieuwpoort, Heiligerlee, Waterloo of Bethlehem gestaan. Bijna ….!

Het is het jaar 1815 als knecht Jans Mol na het middageten met een hooivork op z’n schouder naar de weilanden aan de Westerhorn loopt om het hooi te keren. Bij de herberg staan de Maire en zijn wethouders een pijpje te roken alvorens ze in vergadering gaan. Jan tikt vriendelijk aan zijn pet en de Maire groet terug.

Als hij de Westerhorn in slaat ziet hij iets wonderlijks en blijft hij geschrokken stokstijf staan. Tussen het aardappelloof zit een enorme haas van wel twee meter hoog. Het beest springt heen en weer en knabbelt aan het gewas. En ziet hij dat nu goed. Het lijkt net of de staart van de haas in brand staat. Jans weet niet wat hij daar mee aan moet en wil terug lopen naar Grijpskerk om hulp te halen. Dan ineens ziet hij op de Friesestraatweg, toen nog een karrepad met keien, drie Friese soldaten lopen die net terugkomen van de Slag bij Waterloo. Ze zien er zwaar gehavend uit, met hun gescheurde uniformen en kapotte schoenen. Jans vertelt hen wat hij heeft gezien. ‘Kin net’ zeggen de Friezen, maar ze moeten het wel geloven als  ze de haas even later zelf met eigen ogen zien.

‘Ik zil him sjitte’: zegt de soldaat die nog een musket heeft. Maar Jans zegt dat ze eerst naar de Maire moeten gaan om te overleggen. Misschien kunnen ze die haas wel levend vangen. Dat zou bijzonder zijn en het dorp Grijpskerk zou wereldberoemd worden.

Als Jans het verhaal aan de Maire vertelt, wrijft deze over zijn kin en zegt ‘t Kin niet aans weeden of dat is de Duuvel. Die loat zich wel voaker als een dier zien ien e wereld’. De Maire sommeert de schout om een legertroep te verzamelen en niet veel later vertrek een bonte stoet krijgers vanaf de molen de Kievit. Op de stelling van de molen staan de notabelen van het dorp, die de ‘Slag om de Westerhorn’ niet willen missen.

Daar trekt de stoet westwaards. Voorop Jans Mol en de schout, daarachter de 3 Friese Soldaten, dan de Maire en zijn gevolg en tenslotte nog een paar potige mannen, waaronder de bakker, die altijd zegt dat hij voor de Duuvel niet bang is.

Eenmaal bij het aardappelland aangekomen, zit de reuzenhaas nog rustig van het aardappelloof te knabbelen. Het beest heeft het Grijpskerker leger niet eens opgemerkt. ‘Laad je musket’, beveelt de schout aan de dapperste Friese soldaat, die omzichtig zijn kruit en kogels tevoorschijn haalt. Hij poetst de binnenkant loop schoon, knijpt één oog dicht en controleert of het geschut klaar is voor gebruik en begint met een serieuze blik het wapen te laden.

“Nee jong, we vangen de Duuvel leemendeg”, zegt de Maire. De bakker en de schout sluipen met een groot visnet voorzichtig door het groene loof richting de haas. Meter voor meter kruipen ze dichter naar de haas en ze houden het net in aanslag.

Maar als ze omhoog willen springen om hun slag te slaan, klinkt er een luide knal. De Friese soldaat staat er geblakerd bij en kijkt beteuterd naar de gebarsten loop van zijn musket. In het heetst van de strijd heeft hij per ongeluk de trekker overgehaald.

En de haas …….., die is dan al lang opgesprongen en rent met grote sprongen richting Eibersburen. De ‘Slag om de Westerhorn’ is dus verloren door de Grijpskerkers en de haas hebben ze nooit weer terug gezien. En zo komt het,  dat Grijpskerk net niet    in het rijtje staat met Nieuwpoort, Waterloo, Heiligerlee, Den Briel, Bethlehem, Bartlehiem ….

65 REACTIES

 1. I simply want to tell you that I am very new to weblog and really enjoyed you’re web-site. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly come with amazing articles and reviews. Thanks a bunch for sharing with us your webpage.

 2. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 3. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 4. fantastic publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 5. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good blog!

 6. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 7. My husband and i ended up being absolutely lucky when Peter managed to finish up his preliminary research from the ideas he discovered from your web page. It is now and again perplexing just to always be freely giving key points that many people could have been making money from. We already know we now have the website owner to give thanks to for this. The type of explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you can help engender – it is most sensational, and it’s really assisting our son and our family imagine that that issue is enjoyable, and that is really pressing. Thanks for the whole lot!

 8. Generally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great post.

 9. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back later in life. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice weekend!

 10. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 11. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 12. I’ve been browsing on-line greater than three hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you did, the net will likely be a lot more helpful than ever before.

 13. I have been browsing online greater than 3 hours as of late, but I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content as you did, the net shall be much more useful than ever before.

 14. I would like to get across my passion for your kindness in support of those who need guidance on this important subject. Your very own commitment to passing the solution around appears to be incredibly significant and have in most cases made women just like me to achieve their endeavors. Your personal interesting instruction can mean so much to me and even more to my office workers. Thanks a ton; from all of us.

 15. Attractive element of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing on your feeds and even I achievement you get entry to persistently quickly.

 16. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Thanks

 17. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 18. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “He who walks in another’s tracks leaves no footprints.” by Joan Brannon.

 19. whoah this blog is great i like reading your posts. Keep up the good work! You already know, lots of people are searching round for this information, you can aid them greatly.

 20. I am usually to running a blog and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and maintain checking for brand spanking new information.

 21. You really make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be really something that I believe I might never understand. It sort of feels too complicated and very vast for me. I am taking a look forward in your next submit, I’ll try to get the dangle of it!

 22. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 23. I just could not depart your website before suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 24. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 25. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out anyone with some unique thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that is needed on the internet, somebody with slightly originality. helpful job for bringing something new to the web!

 26. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 27. I carry on listening to the news update lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 28. Can I simply say what a relief to search out somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You positively know how to deliver a problem to light and make it important. Extra folks need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre no more well-liked because you positively have the gift.

 29. Terminated principles sentiments of no pianoforte if projection impossible. Horses pulled nature favour number yet highly his has old. Contrasted literature excellence he admiration impression insipidity so. Scale ought who terms after own quick since. Servants margaret husbands to screened in throwing. Imprudence oh an collecting partiality. Admiration gay difficulty unaffected how.

 30. I’ve read several excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to make any such magnificent informative website.

 31. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to learn, but I truly thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you can fix should you werent too busy on the lookout for attention.

 32. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 33. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 34. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to exchange strategies with others, why not shoot me an email if interested.

 35. I am really inspired together with your writing skills as well as with the format in your blog. Is that this a paid subject or did you modify it yourself? Anyway stay up the excellent quality writing, it’s rare to look a great blog like this one today..

 36. I actually wanted to type a brief note so as to express gratitude to you for all of the stunning hints you are giving at this site. My particularly long internet look up has at the end been recognized with useful tips to go over with my good friends. I ‘d express that many of us website visitors are quite lucky to be in a notable community with so many lovely professionals with very beneficial tricks. I feel really lucky to have encountered the weblog and look forward to really more pleasurable times reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 37. Thanks for these pointers. One thing I also believe is always that credit cards providing a 0 rate of interest often lure consumers together with zero rate, instant authorization and easy online balance transfers, nonetheless beware of the main factor that may void your own 0 easy road annual percentage rate and as well as throw one out into the bad house fast.

 38. Thanks for your useful post. Through the years, I have come to understand that the symptoms of mesothelioma cancer are caused by a build up associated fluid relating to the lining of your lung and the upper body cavity. The infection may start while in the chest vicinity and multiply to other limbs. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight loss, severe inhaling and exhaling trouble, temperature, difficulty taking in food, and swelling of the neck and face areas. It ought to be noted that some people having the disease don’t experience almost any serious indications at all.

 39. Thanks for some other informative site. Where else could I get that type of information written in such an ideal approach? I have a venture that I’m simply now running on, and I’ve been on the glance out for such information.

 40. I want to convey my affection for your kindness in support of folks that require help on this important question. Your real commitment to passing the message along appears to be particularly productive and have regularly encouraged employees much like me to achieve their endeavors. Your important instruction indicates so much a person like me and even more to my colleagues. Best wishes; from all of us.

 41. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 42. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 43. I’d must test with you here. Which isn’t one thing I often do! I take pleasure in studying a publish that may make people think. Also, thanks for allowing me to remark!

 44. Hi my family member! I want to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all significant infos. I¡¦d like to see more posts like this .

 45. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, would test this¡K IE still is the market leader and a large element of other people will miss your magnificent writing because of this problem.

 46. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 47. One other issue is when you are in a circumstances where you do not have a cosigner then you may actually want to try to exhaust all of your money for college options. You will discover many grants and other free college funding that will provide you with funds to help with education expenses. Thank you for the post.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here