Saxofoondocente Jildou Renema geniet van lesgeven

0
261
Foto: Egon Smit

“De saxofoon kwam eigenlijk per ongeluk op mijn pad”

NOORDHORN – Bij veel mensen begint de liefde voor muziek al van jongs af aan. Zo ook bij saxofoondocente Jildou Renema van muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier. “Ooit was ook ik een jong meisje en zoals alle jonge meisjes wilde ik dwarsfluit spelen”, vertelt ze over haar eerste stappen in de muziekwereld. Toen nog in het kleine Friese dorpje Stiens  waar ze deel uitmaakte van de plaatselijke showband Takostu. Op de dwarsfluit dus. En nog niet wetende dat ze uiteindelijk wereldberoemd zou worden in het Westerkwartier. Maar dan als saxofoonvirtuoos.

“De saxofoon kwam eigenlijk per ongeluk op mijn pad”, blikt ze terug op haar jongere jaren. “Ik deed het best heel aardig op de dwarsfluit en werd door het orkest gevraagd of ik het misschien niet eens op een sopraansaxofoon wilde proberen. Daar hadden zij echt behoefte aan. Temeer omdat deze saxofoon een belangrijke klank was voor het orkest.” Jildou besloot de uitdaging aan te maken en raakte direct verknocht aan het instrument. “Er ging een wereld voor me open”, zegt ze. “Met een sopraansaxofoon, een kleine saxofoon die nog wel eens aangezien wordt voor een klarinet, kon ik zoveel meer. Klassiek, jazz, noem maar op.” De daaropvolgende stormachtige ontwikkeling van het jeugdige muzikale talent zorgde ervoor dat zij besloot zich aan te melden op het Prins Claus Conservatorium. “Daar heb ik mijn bachelor behaald, waarna ik vervolgens in Utrecht ben gaan studeren voor mijn master.” Toen ze in 2003 van het Gronings conservatorium kwam had ze al een aantal leerlingen die lessen bij haar volgde. Weer twee jaar later sloot zij zich aan bij Kunstbedrijven Westerkwartier dat toen nog Muziekschool Westerkwartier heette. “Als ambtenaar”, lacht ze, “want het viel destijds nog onder de gemeente. Dat heeft overigens niet lang geduurd, want weer een aantal jaren later werd de muziekschool in 2008 omgevormd tot een coöperatie. Een mooie formule. Als docenten heb je allemaal een stem over het te voeren beleid en de te volgen weg. Daarbij telt dat wij –de docenten- allemaal hetzelfde belang voorop hebben staan; namelijk het beste willen voor onze leerlingen.” En die leerlingen zijn er in grote getale bij Kunstbedrijven Westerkwartier. Alleen in de gemeente Zuidhorn, tegenwoordig het werkgebied van Jildou Renema, heeft zij al vijftig leerlingen. “Op het hoogtepunt waren dat zeventig leerlingen uit de gemeenten Zuidhorn, Leek en Marum”, meldt ze. “Toen kregen mijn man en ik kinderen en was het tijd om een stapje terug te doen. Mijn collega Mathilde Leemhuis heeft de gemeenten Marum en Leek overgenomen, waarna ik mij ben gaan richten op Zuidhorn. Daar heb ik dus toch nog 50 leerlingen, wat best een indrukwekkend aantal is.” Het grote aantal zal ongetwijfeld voortkomen uit het feit dat Jildou niet alleen kan laten dat zij zelf goed overweg kan met een saxofoon, maar ook omdat er passie spreekt uit elk woord dat met het instrument en de muziek te maken heeft. “Ik hou van muziek, van muziek maken en ik wil dat ook heel graag overbrengen op anderen”, zegt ze. “De ontwikkeling van een leerling is mooi om te zien. De ene leerling gaat wat sneller vooruit dan de andere, maar dat maakt niet uit. Als ze maar verder komen. Dat maakt mij trots en blij.” Veel van haar leerlingen volgen niet alleen de lessen van Jildou, maar hebben zich ook aangesloten bij een muziekvereniging. “Zeker uit deze regio heb ik veel leerlingen van muziekverenigingen”, weet ze. Leerlingen die graag het instrument saxofoon leren bespelen om samen met andere leden van het orkest mooie muziek te maken. “Want dat is uiteindelijk natuurlijk het mooiste dat er is. Samen muziek maken. Ook dat is een sterk punt van Kunstbedrijven Westerkwartier. Doordat wij veel disciplines aanbieden als coöperatie, is er ook een goede kruisbestuiving binnen de muziekschool. De lijntjes tussen de docenten zijn kort, dus kan er snel samen iets worden ondernomen.” Zoals met collega Leemhuis met wie er elk jaar samen een concert wordt georganiseerd in het Zonnehuis te Zuidhorn. Gelet op de passie waarmee de saxofoondocente nog altijd over haar vak spreekt zullen ongetwijfeld nog vele jonge saxofoontalenten klaargestoomd worden voor een mooie muzikale toekomst. Dat kan men rustig aan Jildou Renema overlaten.