60 jaar Eringa in Opende: “Hier worden je dromen waarheid!”

0
144

OPENDE – Eén grote ‘verkleedkist’. Dat is het eerste wat men denkt als men binnenstapt bij Eringa Kledingverhuur en Naaiatelier in Opende. Donald Trump, Buurman en Buurman en natuurlijk Winnie de Pooh lachen je toe tussen de duizenden pakken, jurken en maskers. Alleen een bezoekje aan het bedrijf is al een feestje en dan moet het verkleden nog beginnen. En dat dus al 60 jaar lang. Sinds ‘pa’ Gerard Eringa zijn kleermakerswinkeltje begon in Opende heeft het bedrijf nooit stilgestaan. Het resultaat? Van een naaimachine in een bedstee anno 1957 is het bedrijf tegenwoordig een toevluchtsoord voor feestgangers, artiesten en organisatoren. “En wat we niet hebben, kunnen we ongetwijfeld maken”, stelt Bert Eringa.

60 jaar Eringa dus. Zes decennia van hard werken, maar ook vol leuke verhalen en anekdotes. “Het bedrijf heeft een rijke historie”, weet Bert, en wie door de 37 vertrekken vol kleding struint voelt dat ook: hier hebben duizenden mensen een heleboel plezier beleefd. Het is 1957 als Gerard Eringa besluit zijn kleermakerszaakje te openen aan de Provincialeweg in Opende. “Mijn opa was ook kleermaker”, vertelt Bert Eringa over het ontstaan van de zaak. “In Zevenhuizen. Maar mijn vader en mijn opa hadden geen sterke band, dus trok mijn vader al op jonge leeftijd richting Kornhorn.” Toen in 1957 het huidige pand in Opende ‘op de markt’ kwam, besloot Gerard de stap te wagen. Een eigen zaak was het doel. “Maar dat ging niet zomaar”, lacht Bert. “De eigenaar van het pand wilde het wel aan mijn vader verhuren, maar dan moest er ook getrouwd worden. Mijn vader was een beetje het middelpunt van de jongerensamenleving in het dorp. De huurbaas dacht natuurlijk: ‘Als ik hem laat trouwen, dan keert de rust terug’.” Aangezien senior al verkering had met Martje Marinus was de keuze snel gemaakt. Het stel trouwde, toog naar Opende en begon met het succesverhaal dat nog altijd voortduurt. Bert zelf vertelt dat hij eigenlijk de ‘familietraditie’ wilde doorbreken. “Nee, ik zag mezelf geen kleermaker worden”, bekent hij eerlijk. “Natuurlijk hielp ik mijn vader wel mee in de zaak en ook na mijn jaren in dienst keerde ik eerst terug op het vertrouwde nest. Maar de zaak overnemen? Nee. Mijn vader en ik waren twee kapiteins op één schip, dus het was beter om elders mijn geluk te beproeven.” Bert week uit naar Zwaagwesteinde waar hij alsnog in de confectie belandde. 12 jaar lang duurde het avontuur toen het bedrijf waar Bert werkte noodgedwongen de deuren moest sluiten. “Daarop leek een terugkeer ‘naar huis’ toch de beste optie”, blikt Bert terug. “Wel hadden we nog altijd het probleem dat twee kapiteins op één schip één teveel is, maar goed, pa was al op leeftijd en bovendien keek hij destijds op tegen de introductie van de euro. Al dat omrekenen was niks voor hem.” Het is dus 2001 als senior besluit het bedrijf over te doen aan junior. Bert en zijn vrouw Ettie besluiten eerst de spreekwoordelijke bezem letterlijk door de zaak te halen. Bert: “Vroeger wist men niet van de drie R’s. Rente, risico en ruimte waren ook mijn vader vreemd. Er was een enorme collectie kleding, veel trouwpakken en nog meer naaimateriaal. We zijn acht jaar bezig geweest met het uitzoeken en opruimen. Kijken wat we wilden houden en besluiten waar we best zonder konden.” Wie tegenwoordig door de 37 vertrekken vol kleding en kostuums wandelt kan zich haast niet voorstelling dat dit nog maar een fractie is van wat er ooit heeft gehangen. Een –nog altijd- enorme collectie hangt in de zaak en regelmatig verdwalen er mensen in het pand op zoek naar de juiste outfit. “Ook maken we nog steeds nieuwe pakken en kostuums”, zegt Bert. “Niet zoals mijn vader die trouwpakken maakte en deze vervolgens verhuurde. Maar als er ergens genoeg vraag naar is, dan maken we dat.” Op het verlanglijstje staat bijvoorbeeld het Red Bull racepak van Max Verstappen. “Een veel gevraagd item”, bevestigt hij. “Net zoals het cadeaupak uit de film Alles is Liefde dat al wel in de zaak hangt en ook veel verhuurd wordt.” Uiteraard houdt 60 jaar historie ook in dat er voor 60 jaar aan mooie verhalen te vertellen zijn. Bert vertelt over het Pikachu-pak dat ooit megapopulair was en uiteindelijk ‘werkloos’ in een zak belandde. “Totdat ze dus Pokemon Go uitbrachten”, lacht hij. “Opeens was het pak  weer een zeer gewild item. Een stel jongens hebben het bijvoorbeeld gehuurd om in Drachten lol te maken. Zij sprongen, zo hup, uit de wagen. Maakten wat kinderen gek met Pikachu en reden door naar een volgende locatie om daar hetzelfde te doen.” Zijn vrouw Ettie heeft vooral veel leuke herinneringen aan de Sinterklaasperioden. “Als de zaak vol staat met hulpsinterklazen”, vertelt ze opgetogen. “Vrolijkheid alom en dat is natuurlijk prachtig. Zoals we hier wel vaker mooie momenten meemaken. Wat te denken van bijzondere bruiloften, kleding voor mensen die elders buiten de boot vallen en het vervullen van wensen.” Aan de muur hangt een foto van een piloot met een handicap. “Deze man ging één hele dag door het leven al piloot”, vertelt ze met een glimlach. “Schitterend, wat was hij trots. Hier worden je dromen waarheid, zegt men weleens. Nou, dat hopen wij oprecht.” Bert knikt: “Het feestje waarvoor men een pak of kostuum nodig heeft begint vaak hier al, bij het omkleden.” Meer mooie verhalen en unieke anekdotes volgen, zoals over een niet nader te noemen voormalig burgemeester die bij het omkleden ‘vergat’ dat een man met zijn functie niet in zijn onderbroek door winkels hoort te lopen. Regelmatig zijn er verkleedpartijtjes bij Eringa en laatst heeft een basisschool zelfs nog een speurtocht in het bedrijf uitgezet. “Zolang men de pakken terughangt vind ik het prima”, besluit Bert. Ook de Streekkrant vermaakt zich opperbest tussen de bezienswaardigheden in het unieke bedrijf. Een dagje in de huid kruipen van Bob de Bouwer of Davy Jones lijkt ons best leuk. Wie het de afgelopen 60 jaar heeft gemist en het toch eens wil beleven is op zaterdag 23 september welkom bij Eringa. Deze dag pakken Bert en Ettie flink uit vanwege het 60 jarig bestaan van de zaak. Belangstellenden zijn welkom tijdens het Open Huis van 10.00 tot 15.00 uur. Een tip van ons: noteer deze dag alvast in uw agenda!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here