Klaar voor de (her)start

0
53

Het zit erop. De zomervakantie. De kinderen gaan weer naar school en de meeste mensen zullen hun werk inmiddels hebben hervat. Dat houdt ook in dat de tweede helft van het politieke seizoen op het punt staat te beginnen. En gelukkig maar, want komkommertijd is voor een journalist wel (heel) eventjes lekker, maar zes weken zonder ‘echt’ nieuws is erg lang. Zodra goudkleurige Golf Cabrio’s het lokale nieuws beheersen weet je het zeker; het is tijd dat we weer gaan beginnen met serieuze onderwerpen. Ik ben in ieder geval klaar voor de herstart. Gelukkig lijkt dat ook het geval te zijn bij de gemeenten in het Westerkwartier. Leek verzorgt de aftrap. Morgen (woensdag) hebben zij al de eerste raadsvergadering en dat belooft direct een leuke te worden. Inzet: Groningen Airport Eelde en tweeënhalf miljoen euro. Coalitiepartij GroenLinks wenst namelijk de investeringen in Groningen Airport Eelde (GAE) stop te zetten. Het vliegveld draait verlies, is niet rendabel en voldoet dus niet aan de verwachtingen, aldus de partij. Omdat vliegen ook niet echt aangemerkt wordt als een duurzame aangelegenheid en GAE daarom sowieso niet op de goedkeuring van de meeste GroenLinks-fracties hoeft te rekenen, wil GroenLinks Leek dat het college negatief oordeelt over de gevraagde bijdrage van tweeënhalf miljoen euro van de luchthaven. Het college van Leek vormt samen met de andere deelnemende gemeenten en provinciën de stuurgroep van de Regio Groningen-Assen. Deze stuurgroep moet unaniem zijn in haar oordeel om de gevraagde bijdrage toe te kennen. Of juist niet toe te kennen. U begrijpt dat GroenLinks er veel aan gelegen is de coalitiepartners CDA en PvdA mee te krijgen om zo een meerderheid te verkrijgen in de raad tegen de toekenning van de bijdrage. Spannend? Zeker! Mocht een meerderheid van de gemeenteraad besluiten tegen de broodnodige bijdrage te stemmen, dan timmert Leek de eerste nagel aan de doodskist van de Eelder luchthaven die toch al onder druk staat vanwege de concurrentie vanuit Lelystad. Een andere mogelijkheid is dat PvdA en CDA hun partner laten zakken en het gemak van Eelde boven duurzaamheid verkiezen. In dat geval gaat Leek politiek gezien nog een zeer interessant anderhalf jaar tegemoet. Of Leek het -volgens GroenLinks- ‘niet duurzame’ en ‘onrendabele’ Groningen Airport Eelde wil behouden? Dat horen we morgen, direct na de hervatting van het politieke seizoen!

Geen raadsvergadering, maar wel minstens net zo belangrijk is de bijeenkomst in het gemeentehuis van Zuidhorn op dezelfde avond. Na een lange voorbereiding om een MTB-route te realiseren in het Johan Smitpark, blijkt er toch tegenstand te zijn. Behoorlijk wat zelfs, als we de gemeente Zuidhorn mogen geloven. Er komen dermate veel vragen (en klachten) binnen dat er is besloten om voor- en tegenstanders samen te brengen in het gemeentehuis voor een ontmoetingsavond. Onder deskundige begeleiding wordt woensdag gepoogd de partijen nader tot elkaar te brengen en hopelijk te zorgen voor wederzijds begrip voor elkaars standpunten. Wat de uitkomst van de avond ook gaat zijn, in de gemeenteraadsvergadering van oktober moeten de wijze dames en heren in de Zuidhorner gemeenteraad een besluit nemen over de kwestie. Wel of geen MTB-route in het Johan Smitpark. Typisch een gevalletje ‘wat je ook besluit, je doet het nooit goed’. Het belooft dus een mooie herstart van het politieke jaar te worden, waarin uiteraard ook verder heringedeeld gaat worden. Donderdag 14 september wordt de tweede openbare vergadering van de Raadsgroep Herindeling gehouden. Gelet op de comedy die de eerste editie opleverde heb ik ook daar zin in. Ik merk: de batterij is vol! Het is tijd voor de tweede helft. Klaar voor de (her)start!

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here