Grote vraag: Wat betekent de ‘ons’ in ‘ons park’?

0
52

Voor- en tegenstanders MTB-route ontmoeten elkaar

ZUIDHORN – Waar houdt men op te spreken over ‘ons’ en wordt ‘ons’ opeens ‘wij’ en zonder ‘jullie’? Woensdag werd er een ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis van Zuidhorn. Het was de bedoeling om de voor- en tegenstanders nader tot elkaar te brengen. Misschien als ze elkaars ideeën zouden horen, ze meer begrip voor elkaars standpunten zouden krijgen. Bovendien was het voor de raadsleden en wethouder Henk Bakker een uitgelezen kans om te kijken wat er leeft in de samenleving omtrent dit onderwerp, dat duidelijk een aantal gevoelige snaren raakt. Want de grote vraag na afloop van de bijeenkomst was niet of er wel of geen mtb-route door het park moet komen, maar of de één de ander wat gunt. Veelgehoorde uitspraak in deze: ‘ons park’.

Dat is dan ook de grootste vraag die de gemeenteraad moet beantwoorden in oktober, mits het college voor die tijd met een voorstel richting de raad weet te komen. VVD-fractievoorzitter René Westerhoff-Dijkinga voorspelde tijdens de bijeenkomst dat het besluit waarschijnlijk langer op zich zou laat wachten. Even later bevestigde wethouder Henk Bakker dat oktober wel heel kort dag is om met een goed en volledig voorstel richting de raad te sturen. Er moet namelijk nogal wat uitgezocht en onderzocht worden om met een goed plan te komen. Wat wel al als een paal boven water staat is dat het niet uitmaakt wat de raad besluit, een deel van de Zuidhorners zal teleurgesteld zijn met het uiteindelijke besluit. Voorstanders willen een 6 kilometer lang mountainbikeparcours door het Johan Smitpark. Woordvoerder Bert Baalman: “Men heeft een verkeerd idee van mountainbiken. Het is meer dan ‘grote mannen op grote fietsen’. Sterker nog, bij het mountainbiken gaat het vaak niet eens om snelheid. Bovendien is dit parcours kleinschalig van opzet en gaat het zeker geen vormen aannemen zoals in Appelscha.” In Appelscha worden regelmatig wedstrijden georganiseerd waar honderden fietsers op af komen. “Deze evenementen worden dan ook gepromoot in de drie noordelijke provinciën en dat gaat hier zeker niet gebeuren”, stelt Baalman. Loze beloften, denken tegenstanders die bang zijn dat de beloofde gedragscodes toch zullen worden geschonden. Zij vinden dat de gemeente, indien zij de route toestaan, een probleem creëert dat er nu niet is. “Groepen samenbrengen in één park is vragen om problemen”, lieten tegenstanders weten, die er overigens geen probleem mee hebben de ‘problemen’ te verplaatsen richting het NAM-park ‘Noorderriet’ bij Grijpskerk/Kommerzijl. Wel kwamen een aantal logische vraagstukken aan bod tijdens de bijeenkomst. Het Johan Smitpark is niet bijzonder groot en heeft een ecologische functie, het gebied wordt ‘bevolkt’ door Schotse Hooglanders die stress zouden kunnen ondervinden van het fietsparcours en ook in Zuidhorn kennen de vogels een broedseizoen. Omdat de tegenstanders geen vertrouwen hebben in de handhaving, lijkt het hun niet verstandig de plannen voor de route door te zetten. Ook zien zij meer dan de twee door Veilig Verkeer Nederland aangestipte knelpunten in de geplande route. “Het plan klopt wel, maar het deugt niet”, stellen ze vast. Daarbij rijst één grote vraag: wat houdt de ‘ons’ in het veelgenoemde ‘ons park’ in? Beide partijen hebben woensdag veel informatie uitgewisseld, maar lijken geen stap nader tot elkaar te zijn gekomen. Sterker nog, de problemen lijken zeer meer en meer op te stapelen. ‘Ons’ werd gedurende de avond steeds meer een ‘wij’ zonder ‘jullie’. Omwonenden willen weten wat het parcours met de waarde van hun woning doet en natuurliefhebbers vrezen voor de rust. Daar waar het de gemeente Tynaarlo is gelukt een parcours te realiseren in beschermd natuurgebied  -zonder klachten- en de gemeente Noordenveld liefst vijf (!) routes gaat uitzetten in de bossen van Roden en Norg, lijkt een singletrack-parcours van zes kilometer een brug te ver voor Zuidhorn. De goede plannen en de voorbereidingen ten spijt. De boodschap van de omwonenden luidde dan ook dat de raadsleden zich vooral niet moeten laten inpakken door de initiatiefnemers van de route. “Sommige raadsleden én de wethouder zijn al te vriendelijk met de mountainbikers”, werd er gedurende één van de presentaties gemeld. Belangenverstrengeling, noemde een ander de gang van zaken onomwonden. Die opmerking kan het college van Zuidhorn alvast in zijn zak steken.

Veilig Verkeer Nederland oordeelt

ZUIDHORN – Twee knelpunten. Dat aantal telt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in de zes kilometer lange mtb-route door het Johan Smitpark. VVN heeft naar aanleiding van enkele bezwaren naar het parcours gekeken en laat in een reactie naar beide partijen weten dat een er best een mtb-route door het park gerealiseerd kan worden waarbij de verkeersveiligheid voor de diverse gebruikers van het park niet in het geding komt. Daarbij stelt VVN wel dat het parcours dan gebruikt dient te worden zoals het bedoeld is. De stichting met initiatiefnemers laat weten dit te willen monitoren en waar nodig aanvullende maatregelen te zullen nemen om de veiligheid te waarborgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here