‘Extra bijdrage voor Groningen Airport Eelde niet verantwoord’

0
51

ZUIDHORN – De fractie van GroenLinks in de raad van de gemeente Zuidhorn vindt het jammer dat Zuidhorn en andere overheden via de Regio Groningen Assen 2,5 miljoen euro extra in Groningen Airport Eelde (GAE) stoppen.

Een regionale luchthaven als Eelde kan in de huidige vorm niet zonder aanzienlijke overheidssteun. Dat is in de afgelopen tientallen jaren ook gebleken. Er wordt nu extra geld gestoken in een activiteit die juist totaal ingaat tegen het milieu- en klimaatbeleid. Het geld is onder meer bedoeld om nieuwe maatschappijen aan te trekken met marketingcampagnes en om hun aanvangsverliezen te financieren. Overheidsgeld is daarvoor naar de mening van GroenLinks niet bedoeld. Het lijkt bovendien overheidsgeld gooien in een bodemloze put. De financiële resultaten en de positie van een regionale vlieghaven als Eelde kunnen zo steeds zwakker worden. We staan verder aan de vooravond van ingrijpende maatregelen op het gebied van milieu en klimaat (in het bijzonder het terugbrengen van de uitstoot van CO2). Het huidige vervuilende vliegverkeer zal snel moeten veranderen in een veel schonere industrie. Het plan van vliegveld Eelde houdt geen rekening met dit feit dat we veel sneller de CO2-uitstoot moeten terugbrengen. Daarmee kan de economie, ecologie, werkge-legenheid en leefbaarheid in het Noorden geschaad worden. Zo zijn de voorgestelde overheidsinvesteringen riskant en onvoldoende te verantwoorden. GroenLinks vindt deze plannen dan ook onverantwoord. De fractie zou veel meer voelen voor snellere spoorverbindingen vanuit het noorden met de vliegvelden in Lelystad en Leeuwarden. Als er dan toch een poging gedaan moet worden om vliegveld Eelde open te houden, zou Eelde zich geheel moeten richten op drones en het vliegen op zonne-energie. Die activiteiten lijken een betere toekomst tegemoet te gaan dan noodlijdende activiteiten van een ouderwets regionaal vliegveld.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here