Rob Meloen: “Tijdens de Nijzielsterdag is er echt wat te zien in de Hervormde Kerk”

0
18

Niezijlster schildersclub laat kunsten zien

NIEZIJL – ‘Waar een Klein dorp Groot in kan zijn’, is een veelgelezen uitdrukking op de website en facebookpagina van Niezijlnu.nl. De kreet op de lokale nieuwsvoorziener slaat op de Nijzielsterdag die op 23 september staat te gebeuren. Het had echter ook te maken kunnen hebben met de ‘kunst- en cultuurwereld’ in het dorp. Klein als het dorp namelijk is, staat het bol van de clubjes. Leesclubjes waar de nieuwste schrijfwerken van bekende en minder bekende schrijvers wordt besproken én een actieve schilderclub die elk jaar weer een nieuwe expositie weten te presenteren. Het richtpunt, Open Monumentendag,  is gehaald. De werken zijn momenteel te bewonderen in de Hervormde Kerk, waar ze tot na de Nijzielsterdag blijven hangen.

Uiteraard willen wij graag een kijkje nemen achter de kunstschermen van Niezijl. Dus nemen we contact op met Rob Meloen om te kijken wat de schilderclub beweegt. “Eigenlijk is het hele idee geboren uit gezelligheid”, weet Rob te melden. “Tot voor kort was ik voorzitter van Dorpsbelangen. Een paar jaar geleden hebben we gekeken naar leuke activiteiten en initiatieven die de leefbaarheid in Niezijl moesten vergroten. Daar kwam uit dat een aantal mensen graag samen wilde schilderen. Eerst wekelijks, maar ik moet eerlijk zeggen dat de frequentie van het samen schilderen aardig is afgenomen. Omdat rustig thuis werken ook fijn is, komen we nu nog één keer in de vijf á zes weken samen.” Daarbij hebben de leden Joke Luinstra, Monica Eekhout, Harmke Veenkamp, Johannes Postma, Hielke van der Veen en Rob Meloen zelf gezelligheid hoog in het vaandel staan. “We weten de koffiepot inderdaad wel te vinden”, bevestigt Rob lachend. “Maar de productiviteit lijdt er niet onder. Deze expositie zijn er weer een dertigtal werken te bezichtigen. En dat is een behoorlijke productie.” Dat wordt volgens Rob mede ingegeven door het feit dat de gezamenlijke schildersessies ook een leermoment zijn voor de leden. “Als je samen schildert, leer je ook van elkaar”, stelt hij. “Wij merken dat we elk jaar een beetje beter gaan schilderen en steeds handiger worden in de technieken.” Oefening baart kunst gaat dus zeker op voor de Niezijlster schilderclub die haar werken momenteel exposeert in de Hervormde Kerk in het dorp. “Ze zijn daar –traditiegetrouw- voor de Open Monumentendag komen te hangen en ze blijven daar tot na de Nijzielsterdag”, aldus Rob. “Daarna gaan de werken naar Dorpshuus Schanshuus, waar de expositie van vorig jaar wordt ingeruild tegen de nieuwe werken.” Wie dus geen kans ziet de werken van de Niezijlster kunstenaars te bezichtigen in de kerk, krijgt een herkansing tot volgend jaar om het dorpshuis te bezoeken. Zeker de moeite waard, vindt Rob, “want er is gekozen voor een leuk thema.” Dit jaar staan de werken in het teken van ‘De mooie omgeving van Niezijl’. Rob: “En deze omgeving heeft veel moois te bieden. Bovendien is het een breed thema, dus men kon er alle kanten mee op.” De eerste bezoekers hebben de werken al mogen bewonderen in de Hervormde Kerk van Niezijl en Rob hoopt dat komend weekend nog meer mensen de expositie zullen bezoeken. “De vorige Nijzielsterdag –inmiddels zeven jaar geleden- trok honderden (oud) Niezijlsters naar het dorp. En ook dit jaar hebben zich al 150 mensen ingeschreven. We hopen dat een behoorlijk aantal van deze mensen ook de moeite neemt de expositie te bezoeken.” Al leert de geschiedenis dat de expositie sowieso op veel belangstelling kan rekenen. De voorgaande jaren wisten vele mensen de weg naar de expositie van de schilderclub te vinden en werd er vol lof gesproken over de mooie kunst van –letterlijk- eigen bodem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here