Ongenode Gast: Voorlezen op de Groene Borg

0
30

Tijd: 9.00 uur
Datum: 13 september
Plaats: De Groene Borg, Kornhorn

KORNHORN – Oktobermaand Kindermaand is eindelijk begonnen! De komende maand staat voor de kinderen van 4 tot en met 12 jaar in het teken van kunst en cultuur. Zij mogen gratis naar vele musea en culturele instellingen, waar veelal leuke activiteiten zijn georganiseerd. Elk jaar wordt deze speciale maand afgetrapt met een bezoekje van de Groninger (loco)burgemeesters aan één van de mooie scholen in hun gemeente. En dat is dan weer een mooie aangelegenheid voor de ongenode gast om gezellig mee te kijken én te luisteren in de klas. Omdat de echte burgemeester Ard van der Tuuk nog aan het genieten was van zijn welverdiende vakantie, mocht locoburgemeester Elly Pastoor de honneurs waarnemen op De Groene Borg in Kornhorn. Door het stormachtige weer was zij enigszins verlaat, maar dat mocht voor de ongenode gast de pret niet drukken. Het bood ons de mogelijkheid om even met directeur en juf Heleen van Steijn te duiken in het thema van Oktobermaand Kindermaand. Want voor het eerst heeft de maand een thema meegekregen: ‘Griezelen’. “Nou, om eerlijk te zijn hebben wij hier een ander thema gekozen”, vertelt juf Heleen. “Dit is een samenwerkingsschool. Vanuit christelijk oogpunt ligt griezelen en spoken wat gevoelig. Daarentegen is de christelijke variant van het thema ‘Je hoeft niet bang te zijn, God is altijd bij je’, en dat is misschien voor de openbare tak niet passend. Omdat je op een samenwerkingsschool rekening met elkaar houdt, hebben wij dus voor een ander thema gekozen.” Wel zou Elly Pastoor het opgestuurde verhaal voorlezen over de piraat Christiaan Störtebeker. Tenminste, zodra het verhaal boven water was. In het klaslokaal van meester Rudi Taal was het heel even paniek toen niemand wist waar het verhaal precies vandaan moest komen. Gelukkig werd het euvel snel opgelost. Alhoewel het anders natuurlijk ook geen probleem zou zijn geweest. Het kan in een schoolgebouw nooit ver zoeken zijn naar een leuk stukje leesvoer, nietwaar? Met het verhaal in handen, en gewapend met de geleende burgemeestersketting, begon de locoburgemeester aan het spannende verhaal over de piraat en zijn bierglas van 4 liter waarmee hij graag weddenschappen afsluit. Ademloos luisterden de kinderen naar het verhaal over de piraat die zonder hoofd elf van zijn mannen de vrijheid schonk. Na het verhaal was er natuurlijk ruimte om vragen te stellen aan de locoburgemeester. Dat leverde een heleboel leuke weetjes op! Wist u bijvoorbeeld dat Elly Pastoor in een Volkswagen rijdt, dat haar lievelingskleur blauw is en dat zij vroeger eigenlijk journaliste wilde worden? “En dan het liefst in oorlogsgebieden”, stelt ze dapper om vervolgens toe te geven dat ze daar misschien ook wel wat te angstig voor is. Ook blijkt de wethouder en locoburgemeester geen groot fan van paarden waar ze eigenlijk ook best bang voor is. Dit tot grote hilariteit onder de ‘paardenmeisjes’ uit de groepen 7 en 8 van de Groene Borg die totaal geen problemen hebben met het berijden van grote paarden. Tevens wist de klas Pastoor een eerlijke bekentenis te ontlokken. Op de vraag ‘Wat was uw grootste blunder?’ antwoordde ze: “Oei, dat moet vorige week zijn geweest. Ik ging naar de bakker in Grootegast en heb voor het wegrijden mijn portemonnee op de auto gelegd. Toen ik thuis kwam in Haren zag ik mijn portemonnee –gelukkig-  nog steeds op de auto liggen. Deze was klem komen te zitten onder de beugel op het dak van de auto. Het is een wonder dat ‘ie niet is weggewaaid.” Allemaal leuke weetjes en feitjes over de wethouder van Grootegast, die de meepennende ongenode gast bij deze –uiteraard-  graag wereldkundig maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here