Een bijzondere zeventigste verjaardag voor Eva Kipp

0
21

Van foto naar papier; van Nepal naar Schier

MOLENRIJ – Dat je verjaardagen ook anders kan vieren bewijst Eva Kipp. De kunstenaar uit Molenrij (nabij Kloosterburen) hoopt in het weekend van 30 september en 1 oktober veel mensen naar Het Rechthuis in Aduard te trekken voor een bijzonder verrassende verjaardagsexpositie. Ter ere van haar zeventigste levensjaar exposeert zij haar meest recente werken. Centraal tijdens de expositie staat haar motto ‘Kijken, vinden, verbeelden’.

“Al vanaf mijn jeugd ‘eten’ mijn ogen altijd gretig van wat er in de mij omringende wereld allemaal te zien is”, vertelt Eva. Terwijl zij haar werk laat zien begrijpen wij direct wat zij bedoeld. Het werk van Eva Kipp laat zich kenmerken door gevonden voorwerpen, aangevuld met alledaagse dingen, samengesteld op een voor haar kenmerkende wijze. Vooral papier is een rode draad in haar werk, zonder dat zij zich waagt aan grote papierinstallaties. “Al reizend kom ik allerlei soorten papier tegen”, zegt ze. “Deze verwerk ik vervolgens in eigen beelden.” Aan de muur hangen minibeelden, gemaakt van spulletjes en soorten papier die ze gevonden heeft tijdens haar reizen.” Elk minibeeldje heeft een eigen verhaal en behoort toe aan een unieke herinnering. “Je begrijpt dat Schiermonnikoog en Nepal twee verschillende plekken zijn met elk een eigen sfeer en gevoel. Dat probeer ik terug te laten komen in de beelden die maak.” De vondsten worden uit de werkelijkheid getild en omgetoverd tot een nieuw beeld of voorwerp. Behoudens het gevonden papier gebruikt Eva ook graag krantenpapier en vervaardigd ze zelf haar eigen papier. “Dat eigen papier maak ik van oud papier of ganzenpoep”, verduidelijkt ze. Uiteraard levert dat laatste een raar gezicht op bij ons, waarop zij toevoegt: “In ganzenpoep zitten vezels en dat is de basis van papier. Men kan het raar vinden, maar het is prima materiaal om mee te werken.” In navolging van de ganzenpoep probeert ze momenteel ook papier te maken van wier. “Dat zit echter nog in een experimentele fase”, lacht ze. “Dus weinig kans dat er wierpapier te zien te zal zijn op de expositie.” Naast de schitterende beelden en papierwerken die op de expositie te bewonderen zijn is Eva ook een enthousiast fotografe. “Laatst ben ik samen met Hans Sas op stap geweest”, vertelt ze. “Uit de beelden die dat heeft opgeleverd heb ik weer hele andere beelden gemaakt. Een geheel nieuwe compositie. Ik werk daarin graag met details die samenbreng tot één nieuw geheel.”

Ook zullen op de verjaardagsexpositie van Eva Kipp bijzondere ‘voorwerpen’ te zien zijn. In opdracht heeft ze diverse buideltjes gemaakt. En samen met ‘ijzerwerk’ kunstenaar Henk Slomp heeft ze recent een bijzonder project afgerond. “Henk benaderde mij met de vraag of ik samen met hem aan een project wilde beginnen”, aldus Eva. “Nu vind ik het werk van Henk ontzettend mooi, dus dat zag ik zeker zitten.” Op de foto zien we Eva Kipp met de ‘Verhalenwagen’. “Henk heeft voor ons beiden een wagen gemaakt”, legt ze het achterliggende idee uit. “En ik heb voor ons beiden papierobjecten met vondsten gemaakt. Afzonderlijk van elkaar hebben we vervolgens onze eigen wagen gemaakt. Deze twee wagens zijn echt broer en zus geworden. Het hadden twee totaal verschillende objecten kunnen worden, maar in plaats daarvan zijn het twee kunstwerken geworden met elk een eigen identiteit en die toch met elkaar verbonden zijn.” Eén wagen is stiekem al op deze foto getoond. Wie alle twee naast elkaar wil zien is op 30 september en 1 oktober welkom in Het Rechthuis te Aduard. Tijdens de expositie ter ere van de 70ste verjaardag van Eva Kipp worden beide wagens voor het eerst samen getoond. De expositie aan de Burgemeester Seinenstraat 3 is geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here