Gerdie Klaassen

0
24

Voorzitter Stichting Uit de Kunst

ZUIDHORN – “Sinds zes jaar zit er weer leven in Stichting Uit de Kunst. Dit na een aantal jaren een slapend bestaan te hebben geleid. Marlies Bosch nam het initiatief om een nieuwe draai aan de stichting te geven en sindsdien ben ik voorzitter. Wat de stichting doet is het ondersteunen van kunstenaars enerzijds en het meehelpen opzetten van projecten anderzijds. Eerst het eerste. Om bij fondsen en overheden middelen te kunnen krijgen, moet je een juridische vorm hebben. Wij, als stichting, hebben dat in tegenstelling tot veel kunstenaars die een privépersoon zijn. Daarnaast organiseren wij dus ook evenementen en projecten. Denk daarbij aan de Kunst Etalage Route die momenteel loopt in Zuidhorn. Veel winkeliers hebben prachtige werken in de etalage hangen van veelal regionale kunstenaars. Mooi! Maar ook Kunst te Gast is hier opgezet voordat het samen met Jazz te Gast in een aparte stichting is ondergebracht. Afgelopen zaterdag zijn de drie kunstbanken in het centrum van Zuidhorn onthuld, en ook daar hebben wij ons flink voor ingezet. We hebben een actieve rol ingenomen om dit te realiseren. Allereerst hebben wij bij de gemeente aangegeven dat we de nieuwe pleinen weinig levendig vonden en dat wij zelf dachten aan een bank. Een bank is namelijk van de gemeenschap. Het verbindt. Om vervolgens ook de drie pleinen te verbinden hebben we aangegeven dat we graag een bank zagen op elk van de drie pleinen. De drie pleinen worden zo één geheel. Zowel wethouder Henk Bakker als de Zakenkring Zuidhorn waren direct enthousiast, waarna wij de plannen hebben uitgerold en Natasja Bennink hebben benaderd. Zij kwam vervolgens met het idee om brons te gebruiken en ook bij het maken van de banken de verbinding te zoeken tussen verschillende generaties. Het Zonnehuis heeft het idee omarmd, waarna 80-plussers en schoolkinderen samen aan de slag zijn gegaan. Eerst op school en later in het Zonnehuis. Het resultaat mag er zijn. Het zijn zonder meer drie schitterende banken geworden. Deze zijn vanaf nu te bewonderen op de drie pleinen in het centrum van Zuidhorn. Samen met de Kunst Etalage Route die ook nog altijd loopt. Het maakt voor kunstliefhebbers een bezoekje aan Zuidhorn de moeite meer dan waard.”

Foto: Eric Vellinga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here