Roeptoeteren

0
40

Helse donderdag. Zo valt de donderdag van vorige week toch wel te omschrijven. Vooral vanwege de moeilijke keuzes die gemaakt moesten worden voor de avonduurtjes. In Zuidhorn vond een debatavond plaats, georganiseerd door de PvdA Westerkwartier. Enkele weken geleden vertelde Mark Veenstra (PvdA Zuidhorn) mij dat zijn partij op zoek ging naar de meningen van de inwoners van de toekomstige gemeente Westerkwartier. De PvdA is namelijk benieuwd naar de standpunten en ideeën van de inwoners ten aanzien duurzaamheid, leefbaarheid en het klimaat. In alle eerlijkheid, ik schrok in eerste instantie. Want als inwoners gaan bepalen waar een partij zich in de komende gemeenteraadsverkiezingen hard voor gaat maken, hoe vast –of vloeibaar-  is een partij dan? Mark had echter een goed verhaal. Een klimaatneutraal Westerkwartier. Bovendien, het vergt ook lef om naar het publiek toe te stappen en gewoon te vragen: ‘Wat vindt u? Zeg het maar!’ 60.000 mensen weten meer dan één, helemaal onlogisch is de gedachtegang van de partij niet. Zeker niet na de publieke afstraffing eerder dit jaar op landelijk niveau. Het publiek als denktank. Ik was donderdag graag van de partij geweest tijdens de eerste van de vijf debatavonden van de PvdA, maar moest helaas verstek laten gaan. Er was iets nòg belangrijker. Nog vier kansen over, dus geen man overboord. Ik zal ongetwijfeld ergens aanschuiven in de komende vier bijeenkomsten. Wel zullen de PvdA’ers deze avond een flits hebben gezien.

In Oldehove stond wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn donderdagavond in dorpshuis Humsterland. Stol gaf daar een lezing over de herindeling. Graag had ik de wethouder zien schitteren in zijn geboortedorp en horen spreken over de aanstaande gemeentelijke herindeling, het politiekspel en misschien ook wel over wat hij er nu eigenlijk zelf van vindt. Maar net als bij de PvdA bijeenkomst in Zuidhorn bleef het ook in Oldehove bij een goedgetimede flits. Een flits die op dezelfde avond ook in Grijpskerk is gezien. Daar werd de dorpscoöperatie Grijpskerk Verbonden officieel gelanceerd. Een mooi en belangrijk moment voor het dorp, de Nieuwe Wierde en iedereen die het afgelopen jaar betrokken is geweest bij het Grijpskerker kunststukje. Het dorp heeft haar zorghuis gered van een –bijna- zeker lijkende ondergang. Sterker nog, Grijpskerk heeft straks een schitterend multifunctioneel centrum waar oud en jong met elkaar optrekken en elkaar versterken. Het onmogelijke is in rap tempo mogelijk gemaakt. Met een flits dus. Ook in Enumatil flitste het donderdag. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leek bracht een bezoekje aan het dorp en liet zich uitgebreid informeren over de gang van zaken in Enumatil. Anderzijds werd het dorp bijgepraat over de belangrijke zaken die binnenkort op de agenda staan. Alles bij elkaar een hele agenda vol waar ik graag bij zou zijn geweest, ware het niet dat het zich allemaal op dezelfde avond en op hetzelfde tijdstip afspeelde. Gelukkig werken we bij De Krant en de Streekkrant met een uitstekend team, waaronder een aantal kundige fotografen die op het juiste moment het juiste knopje weten in te drukken. Dat is ook een kunst, gelooft u mij! Het leverde prachtige plaatjes op van momenten die ik eigenlijk graag zelf had bijgewoond.

Dit is niet nieuwswaardig, grapten Jacqueline Slopsema (griffier Zuidhorn) en Hielke Westra (CDA Grootegast) nog. “Hier wordt vast niet over geschreven.” Nou, niet in een nieuwsartikel dus. Maar zeker wel op deze plek in deze column. Donderdag vond er in het gemeentehuis van Zuidhorn een workshop ‘Burgerparticipatie en Raadscommunicatie’ plaats. Belangrijk, vind ik. Verschillende instanties en verenigingen kregen de kans om hun visie te geven op de nieuwe gemeente Westerkwartier. Te schetsen waar de schoen op dit moment wringt en wat er straks beter zou moeten of kunnen. ‘Angsten’ die in de dorpen leven omdat de nieuwe gemeente aanzienlijk groter is en dus –heel misschien- wel verder van de burger af komt te staan. Immers, wat is een klein dorpje straks nog waard in het grotere geheel? Voor mij, als pers, betekende het een één op één gesprek met Jacqueline Slopsema. Over de communicatie van een raad, de nieuwe gemeente en de rol die de pers kan hebben –of heeft- in de communicatie richting de burgers. U begrijpt, de mooie agenda op deze donderdagavond en de vele geplande evenementen ten spijt moest ik aanwezig zijn bij deze workshop. De reden: wie ongevraagd roeptoetert in een column moet ook zijn mening geven als deze wel wordt gevraagd.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here