‘De avontuurlijke lijn’ van Aernout Steegstra

0
24

“Fotograaf en tekenaar ligt niet zover uit elkaar. Het gaat bij beide vooral om het kijken”

ZUIDHORN – Zuidhorn is vorige week begonnen aan een nieuwe Kunst Etalage Route. Met dit keer wel een hele verrassende kunstenaar in één der etalages. Nou ja, voor de onwetende buitenstaander dan. Want insiders weten het al lang: fotograaf Aernout Steegstra is ook een begenadigd tekenaar. Maar hoe een fotograaf met zijn tekeningen in een etalage terecht komt? Dat is een mooi verhaal. Dus zoeken we Aernout op bij Rudie Wiersma Fotografie in Zuidhorn om de schitterende tekeningen met eigen ogen te aanschouwen.

We treffen Aernout buiten de zaak aan de Nieuwstraatpassage, terwijl hij net enthousiast zijn kunstwerken laat zien aan een winkelende jongedame. “Fans”, lacht hij. Daarmee is de fotograaf annex tekenaar ‘gewild’ op twee vakgebieden, want regelmatig is Aernout met bekende en minder bekende Nederlanders op stap voor een mooie fotoreportage. Al zijn ook andere opdrachten niet uit den boze. Maar waar hij ook heen gaat, nooit gaat hij zonder zijn tekenblok en potlood, want net als fotografie is ook het tekenen een belangrijk onderdeel van zijn leven. “Het ligt ook niet zover uit elkaar”, vindt hij. “Bij zowel fotografie als het tekenen gaat het vooral om het kijken. Of je dat met een camera of een potlood doet maakt niet zoveel uit. Het is een weergave van wat je ziet.” Het tekenen zat er al vroeg in bij Steegstra, die zich later ook op de Kunstacademie meldde. “Daar heb ik mij vooral ‘veelzijdig’ proberen te ontwikkelen”, zegt hij. “Ik wilde me niet tot één enkele techniek beperken en dat wil ik eigenlijk nog steeds niet.” In de etalage van Rudie Wiersma hangen dan ook verschillende tekeningen van Aernout. Van realistische weergaven van de binnenstad van Zwolle –“een opdracht van de archiefdienst van deze gemeente”- tot aan vlot getekende modellen, er is een mooie collectie te bewonderen. “Wat ik graag doe is tekenen in vlotte lijnen”, vertelt Aernout. “Het is een weergave van wat ik zie, of denk te zien. Die hoeft niet altijd even realistisch te zijn en ook niet altijd helemaal uitgewerkt.” Hij noemt het ‘de vlotte lijn’ of ‘de avontuurlijke lijn’. “Het natekenen van bijvoorbeeld een foto trekt mij totaal niet. Je hebt de foto toch al? Nee, een tekening hoeft niet per se te lijken. Het moet vooral fijn zijn om naar te kijken.” En dat lukt de fotograferende tekenaar prima, zo kijkend in de etalage waar zijn werk tentoongesteld wordt. Rest natuurlijk de grote vraag waarmee wij naar Zuidhorn zijn getoerd: hoe komt een fotograaf, ook al tekent deze, achter een winkelraam terecht? “Eigenlijk wilden wij, net als vorig jaar, Margot Brekelmans vragen onze etalage te sieren tijdens de Kunst Etalage Route”, vertelt Steegstra. “Zij vertelde echter dat zij te druk is met een grote expositie in Aduard, dus moest er een alternatief gezocht worden.” Werk van Aernout Steegstra zelf dus. “Ach, ik heb in mijn leven al duizenden tekeningen gemaakt en je wilt ook niet teveel laten zien. Margot heeft me prima geholpen met de selectie en de inrichting, Dat is ook een kunst. We zijn vooral op zoek geweest naar series, dat kijkt lekker. Hoe het eruit ziet? Dat is dus gratis en voor niets te bewonderen in de etalage van Rudie Wiersma Fotografie in Zuidhorn. Het werk van de ‘overal tekenende’ Steegstra is zeker een bezoekje waard. En als u dan toch in het centrum van Zuidhorn bent, bekijk dan ook zeker eens de andere etalages van de Zuidhorner Kunst Etalage Route.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here