Grootegast groots het Westerkwartier in

0
79

Lutjegast Tasmandorp; 375 jaar Abel Tasman

GROOTEGAST/LUTJEGAST – Het is 1642 als ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman vaart zet richting ‘Nieuw Holland’, tegenwoordig beter bekend als Australië. De Nederlanders hadden eerder al de westkust van Australië ontdekt en wilden hun gebied uitbreiden. Dus stuurde de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) hun ontdekkingsreiziger Abel Tasman op reis. Tijdens deze reis ontdekte hij Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu.

 

De reis van Lutjegaster Tasman heeft nog altijd gevolgen op beide continenten. Daar waar de wereldreiziger 375 jaar geleden niet echt hartelijk werd ontvangen, is de band tussen de geboorteplaats van Tasman en het land dat hij ontdekte sterker dan ooit. Lutjegast, tegenwoordig Grootegast en straks het Westerkwartier, houdt er twee warme zustergemeenten op na. Zowel met het Tasman District in Nieuw Zeeland als met het Tasmaanse Kingsborough Council zijn er nauwe contacten en worden leuke activiteiten ondernomen. Wat te denken van de Abel Tasman Art Prize dat sinds 1999 om het jaar wordt gehouden. De ene keer in de gemeente Grootegast, dan in Tasmanië. Leerlingen in de leeftijd van 16 tot en met 21 jaar laten hun ideeën gaan over een Abel Tasman-gerelateerd thema en maken daar vervolgens een kunstwerk bij. De maker van het winnende kunstwerk mag 2000 kilometer verderop kennis maken met de zustergemeente op het andere continent. Dit jaar was de jonge Arki Fargher te gast in Grootegast. Fargher keek z’n ogen uit in het Westerkwartier en maakte kennis met de Nederlandse cultuur én eierballen. Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de leerlingen die wonen of naar school gaan in het Westerkwartier weer geopend en maken onze eigen jonge kunstenaars kans op een avontuurlijke kennismaking met Tasmanië. Ook zijn er dit jaar reeds twee ambassadeurs op bezoek geweest in Grootegast en heeft burgemeester Ard van der Tuuk Anzac Day bijgewoond. “Daar in Den Haag tijdens Anzac Day merk je pas echt hoe groot Abel Tasman is en welke prominente plek Grootegast inneemt in het geheel.” Dat wordt onderschreven door de Tasmaanse Arki die tijdens een gesprek met de Streekkrant wist te melden dat Abel Tasman middels een groot beeld een onmiskenbare plek inneemt in Kingsborough. “Je kan niet om Abel Tasman heen”, aldus de jonge Tasmaan.

Dit jaar is het dus 375 jaar geleden dat Tasmanië werd ontdekt door Abel Tasman. Volgens de overlevering gebeurde dit op 24 november. Ook de dag waarop Grootegast een feestelijk jaar officieel aftrapt. Communicatieadviseur Joost Tanasale houdt z’n kaarten echter nog even tegen de borst. “We gaan uiteraard flink uitpakken en een mooi programma neerzetten. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Maar wat precies? Daarover houden we hier in Grootegast nog even de lippen op elkaar.” De drie zustergemeenten zijn voornemens flink uit pakken na de ‘launch’, het officiële startschot, dat plaatsvindt op de geboortegrond van Abel Tasman. 2018 wordt een bijzonder jaar. Niet alleen kan Grootegast –en dan met name Lutjegast- zich opmaken voor een jaar vol Abel Tasman, ook is 2018 het laatste jaar van de gemeente Grootegast als zelfstandige gemeente. Ook daarom wil de gemeente haar zustergemeenten dichtbij houden.  “We vinden het vooral belangrijk die zusterband in stand te houden en straks ook over te dragen aan de nieuwe gemeente Westerkwartier, waar Grootegast in op zal gaan”, aldus burgemeester Ard van der Tuuk. “Die uitnodiging die we hebben gekregen vanuit Nieuw-Zeeland om die zusterband te bestendigen en dit jubileum te vieren hebben we dan ook volop aangepakt. We willen de jeugd erbij betrekken door middel van onderwijsprojecten en we kunnen op het gebied van toerisme en recreatie misschien iets extra’s halen uit deze band.” Wat de plannen precies zijn? Dat wordt binnenkort bekendgemaakt, houdt dus vooral uw Streekkrant in de gaten.

 

Ga jij op avontuur naar Tasmanië?

STREEK – Om het jaar wordt de Abel Tasman Art Prize, een kunstprijs voor jongeren, uitgereikt in de gemeente Kingborough (Tasmanië) en in de gemeente Grootegast. De wedstrijd biedt een podium aan jongeren die hun talent op het gebied van kunst willen laten zien. De gemeente Grootegast is nu aan de beurt. De winnaar krijgt een geheel verzorgde reis van ongeveer drie weken naar Tasmanië. Ben jij een jongere tussen de 16 en 21 jaar? Woon je of ga je naar school in het Westerkwartier of Middag-Humsterland? Wil je net als Abel Tasman op avontuur? Meld je dan aan voor de Abel Tasman Art Prize 2018. Aanmelden kan tot 1 december 2017 via www.abeltasmanartprize.nl of rixt.vellenga@grootegast.nl. Vervolgens heb je tot 30 januari 2018 de tijd om een kunstwerk in te leveren dat voldoet aan het thema ‘Varen op jouw Kompas’. De deelnemers krijgen de mogelijkheid een inloopmiddag of -avond te bezoeken voor advies van kunstenaars. Abel Tasman werd geboren in Lutjegast en zette 375 jaar geleden als eerste voet aan wal in Tasmanië. De Art Prize werd in 1999 ingesteld door de gemeente Grootegast in het kader van de ‘stedenband’ met Kingsborough.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here