Gastgezinnen gezocht voor kinderen uit Tsjernobyl

0
155

“Gastvrijheid is een belangrijke menselijke waarde”

ZUIDHORN/NOORDHORN – Al acht jaar lang helpt Stichting Tsjernobyl Kinderen Noordhorn kinderen in en rondom het in 1986 door een nucleaire ramp getroffen gebied in Tsjernobyl aan een gezonde vakantie. “En daar gaan we dit jaar uiteraard mee verder”, vertelt voorzitter Arina Havinga. “Van 6 januari tot en met 26 februari hopen we weer een groot aantal kinderen aan een fijne vakantie te helpen waarin ze wat kunnen aansterken.” Er is echter nog wel een probleem dat opgelost moet worden. “Er kunnen nog wel wat gastgezinnen bij”, aldus Arina.

Op 1 januari is zo ver en vertrekt een delegatie van de stichting richting Wit-Rusland om de kinderen op te halen. “Nee, niet uit Tsjernobyl zelf”, meldt Arina. “Dat is ook niet perse nodig. Ten tijde van de ramp zijn ook omliggende gebieden in de voormalige Sovjet-Unie getroffen. De giftige wolken houden immers niet op bij de grens. Dus ook in Wit-Rusland zijn mensen getroffen door deze ramp.” Alhoewel het ruim 30 jaar geleden is, zijn de gevolgen nog altijd groot voor de plaatselijke bevolking. “Er zijn daar meer gevallen van schildklierkanker, meer longproblemen en nog veel meer andere klachten. Niet alleen bij de mensen die de ramp daadwerkelijk hebben meegemaakt, maar ook bij de jeugd.” Dat zal deels te maken hebben met de nucleaire ramp die zijn sporen heeft nagelaten, “maar misschien ook wel met situatie waar veel mensen zich in bevinden”, denkt ze. “Het is een arm gebied en mensen moeten er hard werken voor hun bestaan.” Des te meer redenen dus om de kinderen, die normaal gesproken niet op vakantie gaan, een leuk uitje te bezorgen in Nederland. “Je merkt dat ze hier aansterken”, vertelt Arina. “Ze krijgen wat kleur op de wangen en gaan er daadwerkelijk gezonder uitzien. Daarnaast is gastvrijheid een belangrijke menselijke waarde.” En Arina kan het weten. “Wij zijn zelf ook jaren gastgezin geweest. Het is werkelijk een prachtige ervaring, ook voor het gastgezin zelf.” Uit eigen ervaring vertelt ze dat de eerste twee weken het lastigst zijn. “Het is natuurlijk even wennen”, weet ze. “Een ander huis houdt ook in andere regels. Bovendien zijn de meeste kinderen niet gewend om twee keer dag een broodmaaltijd te eten. Daarna gaat het echter vaak super en is het na zeven weken moeilijk afscheid nemen.” Temeer omdat gastgezinnen elk jaar andere kinderen over de vloer krijgen. “We proberen zoveel kinderen een leuke tijd en een mooie vakantie te bezorgen. Daarom worden er ook steeds nieuwe kinderen deze kant op gehaald.” Dit jaar dus uit het zuiden van Wit-Rusland. “Terebeshov om precies te zien”, verduidelijkt Arina. “Ook hier is destijds een radioactieve wolk overheen getrokken. Daar hoeven gastgezinnen overigens geen angst voor te hebben, want radioactiviteit is namelijk niet besmettelijk.” Ook hoeven gastgezinnen niet bang te zijn dat de kinderen zich stierlijk zullen vervelen. Er is een programma opgezet waarbij de kinderen overdag naar school gaan. “Er komt een eigen juf mee en we hebben de Dörpstee in Noordhorn wederom bereid gevonden om de lesruimte beschikbaar te stellen. Daarnaast worden er nog leuke activiteiten gepland, zoals voetbal, zwemmen en een dagje naar het Sprookjeshof in Zuidlaren.” Maar dan moeten er dus nog wel een aantal gastgezinnen bij komen, stelt Arina vast. “Geïnteresseerde gezinnen zijn op 10 oktober welkom in de Wegwijzer te Noordhorn. Daar wordt een informatieavond gehouden voor mensen die overwegen een kind in huis te nemen voor deze zeven weken.” Deze avond begint om 20.00 uur en alle vragen over dit project zijn welkom. “Tevens krijgen de mensen in de dorpen Zuidhorn, Noordhorn en Briltil binnenkort een acceptgiro in de bus. We hopen daarmee veel giften binnen te halen om zo dit project gefinancierd te krijgen.” Voor vragen over dit initiatief of het aanmelden als gastgezin kan contact worden gezocht met Arina Havinga via mail: ah@planet.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here