PvdA Westerkwartier zet zich in voor sterke en leefbare dorpen

0
753

“We willen praten mèt mensen, niet over mensen”

GROOTEGAST – Donderdag 5 oktober vindt de tweede bijeenkomst plaats van PvdA Westerkwartier. De partij bereidt zich voor op de komende gemeenteraadsverkiezingen eind 2018 voor de nieuwe gemeente Westerkwartier en is op zoek naar de meningen van de inwoners van de toekomstige gemeente Westerkwartier. “Het thema van deze tweede bijeenkomst in de serie van vijf is ‘Sterke dorpen, leefbare dorpen’”, vertelt Myra Eeken-Hermans. De grote vraag die centraal komt te staan is: wat maakt een dorp leefbaar? “Dat kan natuurlijk van alles zijn”, weet Myra. “Dus horen we graag van de mensen hoe zij hier tegenaan kijken en wat hun wensen en behoeften zijn over dit onderwerp.”

Het PvdA-raadslid van Grootegast zegt dat er in haar gemeente Grootegast al stappen zijn gemaakt om vooral mèt de mensen te praten in plaats van over de mensen. “Vanaf 2014 hebben wij een wethouder Dorpenbeleid”, zegt ze. “Het is in deze gemeente een portefeuille geworden.” De vorig jaar overleden wethouder Kor de Wagt heeft de eerste stappen gezet in dit beleid, “waar zijn opvolgster Elly Pastoor op voort is gaan borduren”, voegt Myra toe. Ook Elly Pastoor is aangeschoven en vertelt: “Je ziet, zeker in het Westerkwartier, dat sommige dorpen al ontzettend ver zijn in het leefbaar maken en houden van hun dorp. Logisch, want de dorpsbewoners weten zelf het beste wat ze nodig zijn.” De rol van ‘dorpenwethouder’ Pastoor beperkt zich vooral tot het samen brengen van de partijen. “Het faciliteren”, zoals zij het noemt. “Eerder regelde de gemeente alles, van a tot z. Tegenwoordig vragen wij mensen om zelf het heft in handen te nemen en met plannen en oplossingen te komen.  Op die manier hopen we dat er meer dynamiek ontstaat in de dorpen en dat mensen meer de samenwerking zoeken.” Daarmee is ook het toverwoord genoemd, aldus Myra. “De gemeente werkt samen met de mensen in het dorp, praat met de mensen in het dorp en deze worden dan ook aangemoedigd om zelf met initiatieven te komen die hun dorp sterker maakt.” Als voorbeeld haalt Elly Pastoor het dorp Doezum aan. “Doezum heeft als één van de weinige dorpen in de gemeente Grootegast geen dorpshuis. Dat wilden ze wel graag, gaven ze aan. Uiteindelijk is een groep dorpsbewoners zèlf op pad gegaan om tot en plan te komen.” Pastoor belandde aan tafel bij een projectontwikkelaar, dorpsbelangen en de plaatselijke kerk. “De Kerk heeft twee kerkgebouwen, terwijl er nog maar eentje volop gebruikt wordt”, schetst Pastoor. “Zij wilden echter wel dat het tweede, ongebruikte, kerkgebouw ook een functie voor het dorp zou behouden. Zij dachten eraan het gebouw te schenken aan het dorp. Kijk, dan ben je, door als dorp zelf op zoek te gaan, al heel ver met je oplossing.” Temeer omdat er in Doezum proactief gewerkt is aan de realisatie van een dorpshuis. “Het dorp had zelfs al een provinciale subsidie geregeld”, vertelt Pastoor. “Daar sluiten wij als gemeente dan graag bij aan. De gemeente denkt mee en ondersteunt, maar het wel van onderop uit de samenleving zelf komen. Mensen hebben het eigenaarschap over hun eigen dorp.”

In Grootegast gebeurd dus al veel. Heel veel. Maar of dit de juiste weg hoort de PvdA graag van u. “De bijeenkomst van donderdag 5 oktober staat in het teken van sterke en leefbare dorpen”, aldus Myra Eeken-Hermans. “Graag horen wij van de mensen zelf hoe zij aankijken tegen hun dorp, de leefbaarheid en wat er nodig is om het dorp sterk en leefbaar te houden. Uiteraard is de bijeenkomst bedoeld voor iedereen en niet alleen voor mensen met een PvdA-voorkeur.” Tevens zijn de inwoners van alle dorpen uit de toekomstige gemeente Westerkwartier welkom. Myra: “Iedereen die iets ten aanzien van dit onderwerp wil zeggen of ons iets wil meegeven zien wij graag verschijnen.” De tweede PvdA bijeenkomst wordt gehouden in dorpshuis De Rotonde te Niekerk. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar, waarna vanaf 20.00 uur diverse sprekers het onderwerp inleiden. Onder meer wethouder Elly Pastoor, het bestuur van De Rotonde en Staatsbosbeheer boswachter Nico Boele zullen een woordje spreken, alvorens de partij met iedereen in gesprek gaat. De toegang is gratis.