Waarnemend burgemeester De Vries-Leggedoor arriveert in Zuidhorn

0
162

“Ereplicht: Zuidhorn op een goede manier doorgeven”

ZUIDHORNNa het trieste overlijden van Bert Swart werd direct al duidelijk dat voor de gemeente Zuidhorn het ‘Grootegast-scenario’ lonkte. Dus met een waarnemend burgemeester richting de herindeling op 1 januari 2019. Commissaris van de Koning René Paas bekeek zijn netwerk en vond de perfecte kandidaat: Greetje de Vries-Leggedoor, 62 jaar en uit Nieuw-Buinen, mag als burgermoeder Zuidhorn overdragen aan de nieuwe gemeente Westerkwartier. “Dat zie ik als een ereplicht”, zegt ze. “Zuidhorn verdient het om op een mooie en eigen manier doorgegeven te worden aan deze toekomstige gemeente.”

Op dit moment zit de politica namens het CDA in de Eerste Kamer. “Daar zit één dag in de week in”, aldus De Vries. “Of ik daarmee doorga? Dat moet blijken uit de gesprekken die ik in de komende periode hier in Zuidhorn ga voeren. Enerzijds zitten er meer waarnemend burgemeesters in de Eerste Kamer –waaronder die van Den Bosch-, waardoor beide activiteiten allicht best te combineren zijn. Anderzijds is de insteek voor mij heel simpel: het kan alleen als de gemeente Zuidhorn er niet minder van wordt. Deze gemeente staat tot aan de herindeling bovenaan mijn prioriteitenlijstje.” De Vries-Leggedoor is van plan er vol voor te gaan, stelt ze. “Als ‘dossiervreter’ heb ik me ook goed ingelezen”, meldt De Vries. “Al komt daar natuurlijk straks nog veel meer bij. Nog voor mijn installatie als waarnemend burgemeester zal ik mij verder verdiepen in de zaken die in deze gemeente spelen.”

Grote schoenen

De aanstelling van Greetje de Vries-Leggedoor als waarnemend burgemeester was al langer in de maak. “CdK René Paas benaderde mij met de vraag of ik interesse had in deze post toen Bert Swart destijds bekend maakte naar Midden-Drenthe te verkassen”, vertelt de Vries. “Het antwoord daarop luidde heel simpel ‘ja’. Het burgemeestersambt heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Ik ben echter ook zeer gehecht aan Nieuw-Buinen en wil daar niet weg. Dan blijft dus alleen het waarnemend burgemeesterschap over.” Die uitdaging ligt er in Zuidhorn waar nu de mogelijkheid ligt haar burgemeestersambities te verwezenlijken. “De omstandigheden zijn helaas veranderd, maar ik heb niet getwijfeld of ik nu wel moest instappen.” De uitdrukking ‘grote schoenen om te vullen’ valt. “Ja, dat klopt”, beaamt de toekomstige burgermoeder van Zuidhorn. “Ik heb Bert Swart niet persoonlijk gekend, maar weet dat hij zeer geliefd was. Een populaire burgemeester die midden in de samenleving stond en met een humoristische kwinkslag moeilijke situaties kon omdraaien. Ook ik heb eventjes gedacht: ‘dat is moeilijk te evenaren’. Maar dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Waarom zou ik hem moeten evenaren? Ik ben geen kopie van Bert. Hij is Bert Swart, ik ben Greetje de Vries-Leggedoor.” Wel hoopt zij dat ze het goede werk van de overleden burgervader kan voortzetten. “Net als Bert Swart wil ik ook graag samen dingen bereiken. Het doel is belangrijk en samenwerken de sleutel. Dat gebeurt hier ook al in deze gemeente. Kijk naar wat er hier bereikt is met De Nieuwe Wierde in Grijpskerk en de Buurthuiskamers in Aduard en Zuidhorn. Zo hoort het. Dát past ook bij mij en hoe ik het graag wil doen.” Welke politieke portefeuilles ze zal gaan beheren blijft nog even in nevelen gehuld. “Het is niet gezegd dat ik exact dezelfde portefeuilles als Swart zal gaan beheren”, legt ze uit. “Natuurlijk zal ik zeker openbare orde en veiligheid krijgen, want die heeft de burgemeester in principe altijd, maar verder ga ik dat eerst overleggen met de andere leden van het college.” Na het overlijden van Bert Swart hebben de wethouder Nederveen, Stol en Bakker de portefeuilles van Swart verdeeld en overgenomen. “Een burgemeester staat boven de partijen”, aldus De Vries. “Dus ik zal geen zogenaamd politiek gekleurde portefeuilles gaan beheren. Verder heb ik zelf eigenlijk geen voorkeur. Lieve koekjes worden niet gebakken. Wat ik ook toebedeeld krijg, ik zal me daar volledig voor inzetten.” Daarbij is het uitgangspunt voor de komende –kleine- anderhalf jaar dat zij Zuidhorn op een goede en verantwoorde manier richting de gemeente Westerkwartier wil loodsen. “Ook na de herindeling moet de gemeente Zuidhorn ‘Zuidhorn’ blijven, vindt ze. “Dus dicht bij de mensen en luisterend naar de gemeenschap. Ik zal mij daar hard voor maken. De komende periode is dit mijn gemeenschap. Als burgemeester moet je mensen bijstaan in goede én in slechte tijden. De inwoners van deze gemeente kunnen altijd een beroep op mij doen.”

Greetje de Vries-Leggedoor wordt morgen (woensdag 18 oktober) geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidhorn. De openbare raadsvergadering waarin dit gebeurd  vangt om 19.30 uur aan in het gemeentehuis.

 

Greetje de Vries-Leggedoor voorgesteld

NIEUW-BUINEN – De 62-jarige Greetje de Vries-Leggedoor is woonachtig in Nieuw-Buinen en sinds haar 25ste levensjaar politiek actief. “Dit nadat een oud-leraar mij erop wees dat ik geschikt was om de politiek in gaan”, vertelt ze. “Zou het niks zijn, dan kon ik zo weer uit.” Het resultaat is inmiddels ook in Zuidhorn bekend waar zij 37 jaar later aan het roer komt te staan als waarnemend burgemeester. Zij is inmiddels 41 jaar gelukkig getrouwd met haar man Herman, met wie zij twee kinderen heeft. “Beide inmiddels allang uitgewaaid”, voegt ze toe. Tevens is Greetje de Vries-Leggedoor oma van drie kleinkinderen variërend in leeftijd van negen maanden tot zeven jaar. Vanuit haar opvoeding was de politieke keuze voor het CDA snel gemaakt, “maar hier in Zuidhorn sta ik als burgemeester boven de partijen”, zegt ze. Dat moet ook geen probleem zijn, want –naar eigen zeggen- draagt zij veel partijen een warm hart toe. “Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel; we willen het beste voor de gemeenschap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here