Duizend huizen in ‘Vierkante Zestien Meter’

0
29

ZUIDHORN – In bijna elk Gronings dorp waren ze te vinden. De huizen uit het Duizend Huizen Plan van de Huib Ottevanger, destijds burgemeester te Ulrum. Ottevanger bedacht een plan om de woningnood die direct na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan het hoofd te bieden. Liefst 1165 eenvoudige woonhuizen werden er gebouwd in de hele provincie. Tegenwoordig zijn daar nog 371 van over, waaronder onder meer aan de Van Panhuyslaan in Leek. Joop Tilbusscher beschrijft het plan van de voormalige Ulrumer burgervader in zijn boek ‘Zestien Vierkante Meter’ en gaf daar vorige week –op uitnodiging van de Historische Kring Zuidhorn-  een lezing over in Zalencentrum Balk. Saillant detail: Zuidhorn heeft zelf geen woningen uit het Duizen Huizen Plan in het dorp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here