21e seizoen voor recordhouder Danielle Bekkering

0
129

‘Ik word een dagje ouder, maar ik zal weer alles geven’

STREEK – Wanneer je het leven van de 41 jarige schaatsster Danielle Bekkering op dit moment in drie woorden wilt samenvatten kan dat het beste met ‘druk, druk, druk’. Tijd voor een interview? “Natuurlijk! De vraag is alleen wanneer en hoe. ” Maar zoals het al jaren lukt, komt het nu ook weer voor elkaar. Het ijs in Kardinge wordt weer geprepareerd dus is het de hoogste tijd voor een gesprekje van de vrouw die weer een jaar aan haar carrière heeft geplakt.

Het 21e inmiddels. Daarmee is ze verreweg de langst schaatsende vrouw uit de historie van deze winterse sport. Hoewel het seizoen met rasse schreden dichterbij komt is de oud kampioen vooral bezig met haar werk als projectmanager bij Golazo en organiseert grote sportevenementen, zoals de 4 Mijl, 4Mijnl4You en op 4 november de Plantsoenloop in Groningen. “Dat is de oudste loop van Noord-Nederland en dit jaar vindt de 60e editie plaats. Het leek ons om die reden leuk een avondloop toe te voegen aan het normale programma. Ik zie het al helemaal voor me. Een slingerende ketting van licht door het plantsoen.” Het enthousiasme spat er af. Of het nu gaat om een lokaal criterium, de Alternatieve Elfstedentocht of het organiseren van een groot evenement. Als de vrouw uit Den Ham iets doet, dan is het geen half werk en staat passie voorop. Naast het wielrennen en schaatsen kan ze een nieuwe sport op het lijst bijschrijven: Lachend: “Ja, ik doe tegenwoordig aan hardlopen. De belangrijkste reden dat ik dat ben gaan doen is omdat ik effectief met mijn tijd om wil gaan. In een uurtje hardlopen kun je flink wat energie kwijt en dat heb ik af en toe wel nodig. En zoals dat wel vaker gaat natuurlijk, wanneer je de sport dan een beetje ontdekt, wordt het ook steeds leuker en word ik ook weer fanatieker. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje! Naast hardlopen doe ik ook nog aan wielrennen maar minder dan eerder. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet verder dan anderhalf uur wil reizen. En het peloton staat natuurlijk niet stil. Om echt een beetje mee te kunnen doen zijn trainingen wel nodig. vandaar dat ik voorbij jaar minder klassiekers heb gereden.” Het fanatisme van de meest succesvolle marathonschaasster uit de vaderlandse historie hoeven we gelukkig ook op het ijs nog niet te missen dit jaar. Tussen alle drukte door formeerde ze een nieuwe ploeg en hield onder andere oud ploeggenoot en topschaasster en wielrenster Janneke Ensing uit Gieten binnen. Loes Adegeest en Vera Otten completeren het gezelschap dat volgens Bekkering voldoende kwaliteit bezit.

“Janneke Ensing heeft bewezen dat ze het spelletje snapt en veel snelheid heeft, de winst in de eerste mass-start van dit seizoen geeft aan dat ze ook hier ambities heeft. Loes Adegeest en Vera Otten zijn jong en leergierig, maar hebben laten zien het landelijke niveau aan te kunnen. Loes heeft al een ‘kopgroep ervaring’ die smaakt voor haar duidelijk naar meer. Regiorijdster Luna Jonkers is de benjamin van de ploeg en huidige Nederlands kampioene mass-start junioren B.”

Tenslotte. Wat kunnen we van Bekkering verwachten in haar 21 (!) seizoen? Zien we haar nog eens het podium beklimmen of meedoen om de prijzen in een sneeuwstorm op de Weissensee? “Ik word natuurlijk een dagje ouder,” grijnst de oude rot. “En ik werk veertig uren. Een topprestatie is dan niet meer zo vanzelfsprekend. Onze eerst focus ligt op kunstijs. Maar natuurlijk hopen we met de ploeg op een knallende winter met veel natuurijs in eigen land. En op de Weissensee en in Zweden zal ik alles geven om me weer voorin te laten zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here