Jeugdige strijkers komen samen

0
85

ZUIDHORN – Jonge strijkers uit het Westerkwartier kwamen zaterdag samen in Zuidhorn. Viooldocente Oktje Lambermont vindt dat muziek maken met anderen het leukste is dat er bestaat. Daarom wil zij strijktalenten samenbrengen. Tijdens de open meespeelrepetitie kon nieuw talent kennis maken met de leerlingen van het Jeugd Strijkorkest Zuidhorn, waarna er samen gespeeld werd.

In het Jeugd Strijkorkest Zuidhorn worden de basistechnieken voor het samenspel aangeleerd zoals: naar elkaar luisteren, naar de dirigent kijken, zittend spelen, samen strijken, intonatie aan elkaar aanpassen, manier van spelen naar elkaar toe brengen. “Deze vaardigheden kun je in het begin beter aanleren met alleen strijkers”, vertelt viooldocente Oktje Lambermont. “Het samenspel is zeker anders dan met bijvoorbeeld blazers of piano erbij.” Het Jeugd Strijkorkest zet geen audities in als toegang, maar wil juist voor veel strijkers toegankelijk zijn. “Bovendien heeft elke strijker zijn zwakke en sterke punten”, vervolgt Oktje. “Leerlingen kunnen zo van elkaar leren.” Ook de sociale component speelt daarom een grote rol. “Je moet met elkaar werken aan een mooi resultaat. Dat betekent voor iedereen luisteren naar je buur en de groep, en je aanpassen.” “Uiteraard werken we altijd toe naar een uitvoering.” aldus Oktje. Dat geeft het repeteren een richting en is een stok achter de deur. Bovendien is optreden een vak op zich: iedereen moet op het moment suprême presteren. “Een goed concert geven is daarom een intens mooie ervaring.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here