Ongenode Gast: “Hé, doe de deur dicht!”

0
72

Tijd: 18.45 uur
Datum: 18 oktober
Plaats: Grootegast

GROOTEGAST – “Als je slaapt, slaapt ook je neus! En dat wist ik helemaal niet”, vertelt burgemeester Ard van der Tuuk eerlijk voordat hij samen met de leden van Grootegaster brandweerbrigade langs de deuren van de Langeweg zou gaan. Het is even voor zeven als de ongenode gast het brandweergebouw aan de Rondweg binnen komt lopen. Net op tijd om de restjes stamppot weg te kauwen, ware het niet dat de ongenode gast thuis al behoorlijk aan het tafelen was geweest.  Voor Sietse Smit, Katja van Ederen, Herman Bouius, Mark-Olaf Sorkale, Anet Idsinga, Fred de Vries en Johan Bosklopper was het stamppotbuffet een goede bodem voor stevige rondgang langs de deuren. Er moest namelijk nogal wat gebeuren, wist ook Dirk Jan Westerhof, die namens de gemeente Grootegast voor het beeldmateriaal zorgde. Terwijl een paar kilometer verderop Greetje de Vries-Leggedoor werd geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Zuidhorn, stapte haar collega Ard van der Tuuk druk van deur naar deur om zijn inwoners te informeren over de gevaren van brand. Zelf had de burgervader net een heleboel geleerd over brand. “Als je er bij nadenkt –en dat gebeurt logischerwijs niet vaak- dan word je inderdaad niet wakker van een geur”, wist Van der Tuuk te vertellen. “Als je slaapt, slaapt ook je neus.” Het onderstreept het belang van goede rookmelders, concludeerde hij. “Want als je neus slaapt en er geen rookmelders in huis hangen, dan heb je dus gewoon geen kans!” De brandweerlieden, aangevuld met de burgemeester en de fotograaf, verkondigden tevens de boodschap ‘Hé doe de deur dicht!’. Ook niet zonder reden, aldus Van der Tuuk. “Het grootste gevaar bij een brand is niet het vuur, maar de giftige rook. Wie de deuren in huis openlaat wordt binnen 3 minuten al geconfronteerd met de gevolgen van de brand. Al dan niet wakker. Met de deuren dicht is dat tien minuten. Zeven extra minuten de kans om de brand te overleven.” Dus werd er in koppels geprobeerd om zoveel adressen af te lopen en de boodschap over te brengen. Sietse ging met Ard, Katja met Fred, Herman was gekoppeld aan Anet en Johan liep samen met Mark-Olaf. Met elk 15 woningen in 2,5 uur als doel bleek de stamppot een goed werkende brandstof, hetzij dan op een goede manier. Mensen kregen behalve een leerzame les aan de deur ook een informatiepakket overhandigd met extra informatie en om de lessen nog eens rustig na te lezen. “Belangrijk”, vindt de burgervader. “Want we willen natuurlijk geen slachtoffers bij branden. Des te meer mensen wij weten te bereiken, des te beter het is.” Natuurlijk wil de ongenode gast ook best de lessen die hij heeft meegekregen kort samenvatten. Sluit de deuren in huis, plaats werkende –en luidruchtige- rookmelders en ken je vluchtroute. Leg bij dat laatste geen rommel in het pad en zorg dat je weet waar eventuele benodigde sleutels zijn. Ga niet zelf de held uithangen bij een brand die groter is dan een kleine prullenbak of voetbal, maar red liever jezelf en je naasten. En als laatste een zeker voor de jeugd compleet overbodig advies; het zal hun namelijk anno 2017 niet overkomen dat de batterij van de mobiele telefoon helemaal leeg is: zorg voor een opgeladen batterij en wees in staat om altijd 1-1-2 te bellen. Wie de eigen kennis over brand wil testen kan terecht op www.verkleindekansopbrand.nl. Zeker wel een aanrader, is de tip van de ongenode gast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here