Pop-Up Museum licht 500 jaar reformatie uit in Witte Kerkje Grootegast

0
57

Playmobil in Legodorp

GROOTEGAST – In het Witte Kerkje van Grootegast is van dinsdag 31 oktober tot en met zondag 5 november een bijzondere expositie te zien. In het kader van 500 reformatie wordt de Grootegaster kerk ‘omgebouwd’ tot museum. Pop-Up Museum welteverstaan, want wie de expositie niet bezoekt heeft de kans om de bijzondere werken te bekijken voor altijd gemist. Akkie Jellema en Janneke Gjaltema zijn druk bezig met de voorbereidingen, maar vonden nog een gaatje in hun drukke agenda om het idee achter de –volgens Akkie-  mini-expositie uit te leggen.

“Het idee achter een Pop-Up Museum is simpel”, aldus Janneke. “Het is er, en vervolgens is het ook heel snel weer weg. Je ziet het vaker en ook wij hebben bewust voor deze vorm van exposeren gekozen.” Het thema is 500 reformatie. “Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther begon met het hervormen van de kerk”, vertelt Akkie. “Een belangrijke periode in de geschiedenis en zeker voor de Protestantse kerk. In het hele land wordt deze mijlpaal herdacht, waarna wij besloten dat wij er ook iets mee wilden doen.” Dus hebben de dames vanuit de PKN gemeente Grootegast Sebaldeburen besloten deze heugelijke gebeurtenis kracht bij te zetten en uit te lichten in een middels een heuse expositie. Janneke: “Dit hebben we gedaan in drie delen, waarvan het Pop-Up Museum het afsluitende deel is.” Met de kinderen zijn zij de film ‘Storm’ over de reformatie gaan bekijken in Drachten. “Uiteindelijk gingen er zeventig mensen mee”, weet Janneke. “Een succes dus.” Akkie vult aan: “Het tweede evenement was een bezoek van verhalenverteller Kees Posthumus, welke nu wordt opgevolgd door het laatste gedeelte: de expositie.” De stukken die tentoongesteld worden zijn bij voorbaat al uniek te noemen doordat jong en oud de handen ineen hebben geslagen om het Witte Kerkje te voorzien van de nodige Luther- en Reformatiegerelateerde kunststukken. Akkie hierover: “De kinderen van de Jan Kuipersschool en de jeugd van de Protestantse Gemeente Grootegast-Sebaldeburen hebben zich de afgelopen weken verdiept in dit onderwerp en schitterende werken gemaakt. De mannen hebben de frames gemaakt waar een aantal kunstwerkjes in zijn komen te hangen.” De expositie is aangevuld met een scala aan andere voorwerpen die te maken hebben met het overkoepelende thema: 500 jaar Reformatie. Waaronder het meest populaire Playmobil poppetje allertijden. Het Maarten Luther figuurtje , welke “altijd ia uitverkocht!”, volgens Janneke. Ook het melkmeisje van Vermeer is aanwezig in Playmobil-vorm. “Playmobil in Legodorp”, lacht Akkie. “Mooi nietwaar? Toch zonder gekheid; Vermeer, Rembrandt met zijn nachtwacht. Wie zich verdiept in het Protestantse ziet hoe groot en verweven veel gebeurtenissen en mensen eigenlijk met elkaar zijn. Ook dat hopen we in het Pop-Up Museum te laten zien.” In het Witte Kerkje van Grootegast dus. “Het kerkje dat niet meer gebruikt wordt voor diensten, maar natuurlijk uitermate geschikt is voor dit soort evenementen”, stelt Janneke. Akkie: “Al is het wel te hopen dat we alles kwijt kunnen. Er is veel te zien volgende week.” Volgens Janneke is de expositie nu al –bij voorbaat- geslaagd: “Er hebben zoveel mensen meegeholpen, er zijn zoveel verbindingen gelegd en samenwerkingen ontstaan dat het project nu al niet meer stuk kan.” Al hopen beide dames natuurlijk wel dat men de stukken ook komt bekijken.

Dinsdagavond 31 oktober om 19.00 uur, komen ‘Maarten Luther’ zijn vrouw ‘Katharina von Bora’, hun 4 kinderen en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder begeleiding van enkele leden van de muziekvereniging Woudklank, aan in Grootegast om het Pop-up museum op gepaste wijze te openen. De expositie is laagdrempelig en gratis toegankelijk en zal tot en met zondag 5 november te bezoeken zijn. Meer informatie over de openingstijden is te vinden op www.pkn-grootegastsebaldeburen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here