Ongenode Gast: Bezoekt Zuidhorner mantelzorgers

0
138

ZUIDHORN – Het was nog best even doorbijten voor de ongenode gast om zich klokslag 9.00 uur te melden op het parkeerterrein voor de zaak van Bert en Marieke Balk. Kou was de boosdoener. Er zijn van die dagen dat de interne kachel gewoon niet aan wil, maar dat terzijde. Gelukkig hadden Inge Sijtsema, Bart Brandts Buys, Ayold Rozema en de opgetrommelde vrijwilligers er minder last van. Namens Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en SPINN waren zij al vroeg uit veren om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Er stond namelijk iets ongelooflijk spannends te gebeuren. Een FUNdag voor alle jonge mantelzorgers uit het Westerkwartier. Ook een goede reden voor Bert Nederveen om zich rond de klok van negen uur te melden bij Zaal Balk. “We gaan deze jonge toppers natuurlijk gezamenlijk uitzwaaien op deze mooie dag”, aldus de wethouder. Want fris of niet, de mantelzorgers gingen een schitterende dag tegemoet in Pretpark Slagharen. Het wachten was nog even op buschauffeur Karel, en natuurlijk de onmisbare bus, maar om kwart over negen trokken de 48 kinderen dan toch echt de bus in. “Voorgaande jaren organiseerde alleen de gemeente Zuidhorn een leuke activiteit voor deze kinderen”, aldus Inge. “Dit jaar wordt het uitje bekostigd door alle vier de Westerkwartiergemeenten en wordt deze georganiseerd door zowel SWgZ als SPINN.” 48 kinderen dus. Dat klinkt als een bus vol, maar eigenlijk zijn er nog meer jonge mantelzorgers. Zeker ook in het Westerkwartier, krijgt de ongenode gast te horen. “Wist je dat één op de vier kinderen in Nederland een jonge mantelzorger is?”, deelt Inge mee. Hoofdschuddend moet de ongenode gast kleur bekennen. Nee, luidt het eerlijke antwoord. Het hadden er –zeker Westerkwartierbreed- dus nog meer kunnen zijn. Des te mooier is het natuurlijk dat SWgZ –en SPINN- deze kinderen in het zonnetje zet en een leuke dag bezorgd. Vol energie verwelkomt Inge de kinderen die meegaan. De gemeende ‘welkoms’ en de ‘hallo’s’ zijn niet van de lucht. De vraag rijst zelfs even wie het meeste uitkijkt naar het uitje. De stoere mannen en vrouwen van SWgZ of de kinderen? Alhoewel SWgZ vaker activiteiten voor jonge mantelzorgers heeft georganiseerd is het voor Inge Sijtsema de eerste keer dat zij het heeft mogen opzetten. Voorgaande jaren lag de organisatie nog in de kundige handen van Sandra ter Veen die het stokje heeft overgedragen. Overigens heeft ze alles prima onder controle, ziet ook Bart Brandts Buys van een afstandje. Als alle kinderen zich hebben gemeld is het tijd voor vertrek. De ouders sluiten zich aan bij Bert Nederveen die al langer klaar staat om de kinderen uit te zwaaien. Nederveen probeert zelf –al zwaaiend met één hand- het mooie tafereel met zijn telefoon op de gevoelige plaat vast te leggen. De geslaagde resultaten zijn overigens op Twitter te bekijken via @bertnederveen. Naar verluidt was het een ongelooflijk gezellige en onvergetelijke dag. Een dag die de mantelzorgers écht hebben verdiend, want wat zij doen blijft nog wel eens onderbelicht. Voor deze kinderen is het zorgen voor een ouder met een ziekte of beperking de normaalste zaak van de wereld. Of zorgen voor een broertje of zusje dat gehandicapt is of een ongeluk heeft gehad. Kinderen die zorgen voor een ouder met een verslaving. Inge: “Wat je vaak ziet is dat deze kinderen een stukje aandacht moeten missen of extra taken in het huishouden hebben. Dit hoeft natuurlijk niet direct schadelijk te zijn, maar het is wel goed om je dit als gezin te beseffen. Voorafgaand aan deze dag gaan wij elk jaar langs alle basisscholen en vragen wij in groep 7 aandacht voor dit onderwerp. Dan gaan wij het dialoog aan met de klassen. Want; wat is nu precies een jonge mantelzorger?” Wat precies een jonge mantelzorgers is, is misschien een leuk onderwerp om binnenkort uit te lichten. Wie precies een jonge mantelzorger is heeft de ongenode gast donderdag gezien in Zuidhorn, waar een bus vol toppers vertrok voor een leuk en verdiend dagje uit.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here