‘Stormachtige’ derby Niekerk-Boerakker 

0
128

 

Westerkwartier-derby leuker dan FC Groningen

NIEKERK –  Niekerk en Boerakker maakten afgelopen zaterdag reclame voor het voetbal. “Slechte verdedigingen”, oordeelden critici langs de lijn. “Nee, dit is amusement”, counterde een Niekerk-volger. Het is maar hoe je er naar kijkt….In een wedstrijd die leek af te stevenen op 9-5, bleef de teller staan op 5-2.

Vandaag (dinsdag, red.) komt FC Groningen op bezoek in Niekerk, inclusief directeur Hans Nijland. Jammer dat hij er zaterdag niet was. Dan had hij met eigen ogen kunnen zien hoe je het publiek kunt vermaken.  Want de Westerkwartier-derby was leuker dan een wedstrijd van FC Groningen.  Niks aftasten of balletje breed, of tactiek, maar vol gas. Recht op het doel af. Mede door de harde wind was het letterlijk een stormachtig begin. Boerakker opende verrassend het bal. De ploeg van Johannes Veenema is eindelijk compleet. Joey Hummel mocht zomaar een eind gaan dribbelen, werd geen strobreed in de weg gelegd, Hummel gaf de steekpass op Maurik de Vries- notabene vorig jaar nog in het tweede uitkomend- die simpel en koelbloedig 0-1 aantekende. Een struikelpartij leverde een eerste scoringskans voor Niekerk op, maar Jasper Siepelinga deed alles verkeerd: zacht schot en recht in handen van de keeper. Aan de andere kant mocht Hummel opnieuw zomaar doorlopen. Was het onderschatting? Of was het gewoon Open Huis? Het antwoord van de thuisclub liet niet lang op zich wachten. In een mum van tijd werden de bordjes verhangen. Siepelinga bracht de bal voor, Jeroen Beerlings bedacht zich geen seconde en ramde de bal hoog in het doel: 1-1. Even later vloog ook een volley van Dennis Zwier achter doelman Ivo de Groot, afkomstig uit Leek. De open strijd vloog heen en weer. Aan beide kanten werd veel ruimte geboden, mede daardoor was het een kansenfestival. Na weer een geweldige gelegenheid voor de rood-witten was het bij het andere doel Willem Pieter Wouda die zich tussen twee verdedigers worstelde en zuiver in de hoek mikte: 2-2!  Een hoop fouten, kolderieke acties (een veel te harde terugspeelbal als een schot op eigen doel Niekerk of een volledige misstrap van Boerakker, om maar enkele voorbeelden te noemen), het publiek- tegenvallend qua aantal- genoot.  Dan een bepalend moment. Beerlings, die de een-twee aanging, kwam oog in oog met de uitkomende De Groot, die de aanvaller licht raakte. Een gemakkelijk gegeven strafschop, laten we het daar op houden. Beerlings schoot overtuigend in: 3-2. We schrijven de dertigste minuut!  Het is wel eens vaker raak geweest met een doelpuntenfestijn op ‘atttractiepark’ Eekeburen. Ook de tweede helft begon veelbelovend. Een crossbal bereikte Hidde Kijf, die in een keer de schoen er tegen zette. Deze keer trof de bal de bovenkant van de lat. Vervolgens brak Beerlings uit, bediende Siepelinga, De Groot pareerde net voor de doellijn. Even later toch 4-2. Edwin Zwier trok voor, Beerlings had in tweede instantie succes: 4-2. Het ging even te hard voor Boerakker, De nekslag was een slechte uittrap van de Boerakker-goalie, waarna Berthil Arts de bal tegen zijn hand kreeg. Het gebeurde in een reflex. Hands is hands, maar Arts deed dit niet met opzet en had dit nooit kunnen voorkomen. Vreemd is verder dat in een identieke situatie op het middenveld niet werd afgefloten door de verder goed leidende Kingma. Hoe dan ook, Beerlings schoot vanaf de stip weer raak: 5-2. Hoewel niet eens geweldig spelend, prikte Beerlings er toch weer vier in. Boerakker liet ondanks deze tegenslagen de moed niet in de schoenen zakken. Wouda leek op weg naar 5-3, maar dat was gezichtsbedrog. Boerakker had in deze fase de scheidsrechter niet mee. Want Joey Hummel werd tot twee keer toe getorpedeerd, waarvoor dan weer niet gefloten werd. Niet dat Boerakker aanspraak zou maken op de overwinning, daarvoor was het verschil toch te groot. Niekerk heeft als ploeg even wat meer in de mars.  In het laatste deel liet Niekerk veel te veel kansen liggen, de spitsen gingen te veel op eigen succes uit. Boerakker bleef het proberen en kreeg toch ook nog kansen. De laatste gelegenheid ontstond na een steekbal van Hummel op Wouda, de afwerking was te lastig. Zo bleef de productie steken op 5 voor Niekerk en 2 voor Boerakker. Een 8-3 of 9-5 had zeker niet misstaan. En Boerakker?  “We komen er aan. In Boerakker zullen we ons tonen”, balt Sietse Vogelzang de vuisten alvast.

Niekerk-Boerakker 5-2; Scoreverloop: 3. Maurik de Vries 0-1, 5. Jeroen Beerlings 1-1, 8. Dennis Zwier 2-1, 15. Willem Pieter Wouda 2-2, 30. Beerlings 3-2, 50. Beerlings 4-2, 51. Beerlings 5-2; Arbiter: Kingma; Gele kaart: Jeroen Beerlings (Niekerk); Toeschouwers: 150

Opstellingen:  Niekerk: Marijn Ottens, Stef Zuidema, Patrick de Pender, Jelmer Kijf (60. Jeroen Tjoelker), Arjan Kazemier (83. Jurgen Siepelinga), Jeroen Brandsma, Jeroen Beerlings, Dennis Zwier (70. Robin Roebers), Edwin Zwier, Hidde Kijf, Jasper Siepelinga

Boerakker: Ivo de Groot, Berthil Arts, Ralph Twijnstra, Sale Rozema, Yannick Lasut (65. John Louwes), Maurik de Vries, Willem Pieter Wouda, Joey Hummel, Lucas Dijk, Allard Gritter, Allard Henstra (80. Hessel de With)

Ster van het Veld: Jeroen Beerlings (Niekerk). Eigenlijk voetbalde hij niet de sterren van de hemel. En zijn gele kaart aan het eind was dom. Maar als je vier van de vijf doelpunten maakt heb je recht van spreken…

De Tweede Bal.  De wedstrijd werd op het laatste verplaatst van 14.30 naar 14.00 uur. Dit werd ook nog even op de prachtige aanplakbiljetten veranderd.  Kennelijk had de scheidsrechter er zin in, want nog voor twee uur werd afgetrapt.   Sommige laatkomers misten daardoor drie doelpunten. Overigens vond Boerakker het vroege tijdstip niet erg, vanwege een feestje, Oktoberfest.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here