Rondje deur Mien Westerkwartier: Feerwerd

168
589

 

FEERWERD – Feerwerd is een klein dorp in –nu nog- de gemeente Winsum. Vanaf 1 januari 2019 behoort het dorp tot de gemeente Westerkwartier. Het is gelegen tussen Garnwerd en Ezinge. Het dorp heeft ongeveer 300 inwoners, waarvan de helft in de kern zelf woont. Zoals de naam aangeeft is Feerwerd oorspronkelijk een wierdedorp. De eerste vermelding dateert uit 820, waar een zekere Diederik een deel van zijn erfgoed Feerwerd schenkt aan het klooster van Fulda. Het gebied waarin Feerwerd ligt, Middag, werd in de vroege middeleeuwen bedijkt, het dorp kwam toen samen met Ezinge en Garnwerd op een schiereiland te liggen.

 De molen Joeswert

Helemaal in het noordoosten van de nieuwe gemeente  Westerkwartier ligt het kleine dorpje Feerwerd, waarvan het beeld van verre al wordt bepaald door de molen Joeswert. De wierde waar het dorp op is gebouwd wordt al meer dan 2500 jaar bewoond en die rijke historie voel je als je door het huidige dorp en bijvoorbeeld langs de Jacobuskerk uit de dertiende eeuw loopt.

Molen Joeswert is een werkend monument met een rijke geschiedenis en nog steeds volop in bedrijf. Een paar kilometer zuidelijker ligt een boerderij met dezelfde naam, zij het met een ‘d’ geschreven. Op een oude kaart wordt de polder ten zuiden van de molen ook zo genoemd, ‘de wierde van Joes’ lang geleden?

 

De achtkante stellingmolen stamt uit 1855 en werd als pel – en korenmolen gebouwd voor bakker Faber uit Garnwerd. Met de pelstenen en maalstenen werd gort gepeld ‘veur de soepenbrei’, gerst en haver gemalen voor de veeboeren en rogge voor de bakker.

Het was hard werken op de molen waar in oorsprong natuurlijk geen hulp van diesel of elektriciteit was. Het graan moest van de wagen vier verdiepingen omhoog gebracht worden en de volle meelzakken moeten uiteindelijk weer terug naar de begane grond. Bovendien liep je de hele dag in het fijne maalstof, waardoor je neus verstopt raakte.

De afhankelijkheid van de juiste wind was groot, waardoor de molenaar soms s’ nachts op een touw ging liggen dat met de molen verbonden was. Zodra de wind opstak kwam het touw in beweging en werd de molenaar wakker en kon direct aan de slag. ‘Taauw niet omme nek bieden mulder’ betekent dus zoveel als breng jezelf niet onnodig in gevaar.

Maar er zijn veel meer spreuken en gezegden die met het leven van de molenaar te maken hebben:

 • Das koren op zien meulen
 • Hij het n tik van de meulen had
 • Hij lopt met meulentjes
 • Je kinnen niet van e wiend leven
 • De wiend waait uut e verkeerde hoek

 

Het beroep van mulder kende veel gevaren. Meerdere malen werd een molenaar gegrepen door draaiende onderdelen en een 16-jarige jongen viel naar beneden door de openstaande luigaten. In 1955 viel een roe naar beneden, miste maar net een klant met paard en wagen. Hierdoor was de molen onherstelbaar beschadigd en kwam stil te staan. Er werd lang alleen electrisch gemalen maar na een flinke restauratie in de zeventiger jaren kon de molen weer gaan draaien op de wind. De molen die het eigendom is van de molenstichting Winsum wordt verhuurd aan een professionele molenaar.

 

De Joeswert is één van de weinige molens waar spelt wordt gemalen. Spelt is een oude graansoort die sterk in de belangstelling staat bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen ziekten. De harde korrel bevat een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is voor het bakken van heerlijk spelt brood.
Tijdens het malen van spelt blijven de voedingsstoffen, een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten bewaard. Bovendien is spelt erg rijk aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken. Kortom: spelt maakt gelukkig.

 

Bij de molen staat een compleet ingerichte winkel, die vrijdag en zaterdag vanaf 13:30 tot 17:30 uur open is. U kunt diverse meelsoorten, bakproducten en andere ingrediënten (deels eigen productie) kopen en tegelijkertijd ook een kijkje in de molen nemen.

 

168 REACTIES

 1. Greate post. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have performed a fantastic job.
  I will certainly digg it and for my part recommend to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this web site.

 2. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 3. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated
  me to get my own blog now 😉

 4. I blog quite often and I truly appreciate your content. Your article has really peaked my interest.
  I’m going to bookmark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 5. What’s up it’s me, I am also visiting this web page regularly, this site is in fact good and the users are genuinely sharing
  pleasant thoughts.

 6. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let
  you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Many thanks

 7. Thanks for each of your work on this web page. My mother really loves participating in research and it’s really easy to understand why. Almost all hear all relating to the lively tactic you convey precious ideas via this web site and as well as cause response from others about this idea then our child is actually studying a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. Your performing a superb job.

 8. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if
  you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 9. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 10. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 11. excellent issues altogether, you simply gained a logo new reader. What may you suggest about your publish that you simply made a few days ago? Any certain?

 12. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its aided me. Good job.

 13. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 14. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally terrific chance to read in detail from this website. It can be so nice and stuffed with fun for me and my office mates to search the blog not less than 3 times in a week to read the fresh stuff you have. Not to mention, we’re at all times satisfied with your sensational inspiring ideas you serve. Certain two points in this article are rather the most suitable I have had.

 15. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 16. Yet another thing to mention is that an online business administration program is designed for students to be able to efficiently proceed to bachelor’s degree education. The Ninety credit certification meets the other bachelor college degree requirements and when you earn your associate of arts in BA online, you will possess access to the modern technologies within this field. Several reasons why students need to get their associate degree in business is because they may be interested in this area and want to get the general education and learning necessary prior to jumping in a bachelor diploma program. Thx for the tips you really provide inside your blog.

 17. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 18. Its fantastic as your other articles : D, appreciate it for posting . “Too much sensibility creates unhappiness too much insensibility leads to crime.” by Charles Maurice de Talleyrand.

 19. Along with every little thing which seems to be building inside this particular subject material, all your points of view tend to be fairly stimulating. Even so, I appologize, but I can not give credence to your whole suggestion, all be it radical none the less. It would seem to everybody that your comments are actually not completely rationalized and in actuality you are yourself not totally confident of the point. In any case I did appreciate looking at it.

 20. Thanks for some other wonderful article. The place else may just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 21. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 22. What i do not realize is in fact how you’re no longer actually a lot more smartly-liked than you may be now. You’re so intelligent. You recognize thus considerably relating to this matter, produced me individually consider it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not interested except it’s something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. Always take care of it up!

 23. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 24. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 25. I definitely wanted to write down a simple message in order to thank you for the splendid tricks you are posting at this site. My time-consuming internet look up has now been rewarded with sensible suggestions to share with my good friends. I ‘d believe that most of us website visitors are undeniably fortunate to exist in a remarkable site with so many wonderful individuals with beneficial hints. I feel pretty blessed to have encountered the site and look forward to plenty of more exciting minutes reading here. Thanks once again for everything.

 26. I got what you intend, thanks for putting up.Woh I am pleased to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

 27. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 28. Thank you, I have recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I have came upon till now. However, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

 29. I do trust all the concepts you’ve introduced for your post. They are really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 30. I’ve been browsing on-line more than 3 hours nowadays, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more helpful than ever before. “Where facts are few, experts are many.” by Donald R. Gannon.

 31. Hello, Neat post. There is a problem with your website in web explorer, could check this¡K IE still is the market leader and a huge portion of people will omit your magnificent writing due to this problem.

 32. One thing is that often one of the most prevalent incentives for utilizing your credit card is a cash-back or maybe rebate present. Generally, you get 1-5% back in various expenses. Depending on the credit cards, you may get 1% back again on most acquisitions, and 5% back on expenses made from convenience stores, filling stations, grocery stores plus ‘member merchants’.

 33. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

 34. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 35. I believe that avoiding highly processed foods may be the first step to be able to lose weight. They might taste very good, but packaged foods include very little nutritional value, making you consume more only to have enough vitality to get over the day. Should you be constantly eating these foods, converting to grain and other complex carbohydrates will help you have more strength while eating less. Great blog post.

 36. What i do not understood is if truth be told how you’re not actually a lot more smartly-favored than you might be right now. You’re very intelligent. You recognize thus significantly in the case of this topic, produced me individually believe it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t involved except it’s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs excellent. All the time maintain it up!

 37. I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 38. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 39. naturally like your web site however you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality however I will surely come back again.

 40. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 41. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 42. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 43. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 44. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “A thing is not necessarily true because a man dies for it.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 45. I think this is one of the most vital info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 46. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i am satisfied to show that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot for sure will make sure to don’t fail to remember this web site and give it a glance regularly.

 47. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “He never is alone that is accompanied with noble thoughts.” by Fletcher.

 48. Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the ultimate phase 🙂 I take care of such info much. I used to be looking for this particular information for a very lengthy time. Thanks and best of luck.

 49. Thanks for these pointers. One thing I should also believe is that credit cards presenting a 0% monthly interest often entice consumers with zero rate of interest, instant endorsement and easy online balance transfers, nonetheless beware of the most recognized factor that is going to void your own 0% easy street annual percentage rate and also throw anybody out into the terrible house rapidly.

 50. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 51. Nice weblog here! Also your site rather a lot up fast! What web host are you using? Can I get your associate hyperlink for your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 52. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 53. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 54. Thanks for your posting on the vacation industry. I might also like to include that if your senior considering traveling, its absolutely important to buy travel insurance for golden-agers. When traveling, golden-agers are at greatest risk of experiencing a healthcare emergency. Getting the right insurance plan package for one’s age group can safeguard your health and provide peace of mind.

 55. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 56. certainly like your web-site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I will definitely come back again.

 57. I’ve read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make such a wonderful informative web site.

 58. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 59. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great written and include almost all important infos. I would like to look extra posts like this .

 60. My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 61. I simply wanted to write a word to say thanks to you for the wonderful tricks you are showing on this site. My time intensive internet lookup has now been recognized with reputable suggestions to write about with my best friends. I ‘d say that most of us visitors are definitely fortunate to live in a great network with very many special individuals with good tricks. I feel somewhat privileged to have discovered the website and look forward to so many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 62. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart. “The most profound joy has more of gravity than of gaiety in it.” by Michel de Montaigne.

 63. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 64. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great website.

 65. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the good work! You realize, many individuals are looking round for this information, you can help them greatly.

 66. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 67. I and my buddies ended up checking out the best helpful tips from your web blog and suddenly developed an awful feeling I never thanked you for those tips. Most of the young men are already for that reason joyful to read them and have now absolutely been using them. We appreciate you turning out to be indeed accommodating and also for utilizing such wonderful issues millions of individuals are really desperate to understand about. Our sincere regret for not saying thanks to earlier.

 68. There are some attention-grabbing closing dates on this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as well

 69. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal web site.

 70. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 71. of course like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

 72. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 73. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great website.

 74. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a great author.I will remember to bookmark your blog and may come back in the foreseeable future. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice afternoon!

 75. I liked as much as you’ll receive performed right here. The cartoon is attractive, your authored subject matter stylish. however, you command get bought an nervousness over that you wish be turning in the following. ill no doubt come more formerly once more since exactly the same nearly very continuously within case you shield this hike.

 76. Awsome post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx 🙂

 77. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 78. Just about all of the things you point out happens to be astonishingly precise and that makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light previously. Your piece truly did switch the light on for me personally as far as this specific subject goes. But there is 1 point I am not too cozy with and whilst I try to reconcile that with the central theme of your issue, let me observe just what the rest of the subscribers have to say.Very well done.

 79. Some truly fantastic content on this website, thanks for contribution. “The key to everything is patience. You get the chicken by hatching the egg, not by smashing it.” by Arnold Glasgow.

 80. Hello, Neat post. There is an issue together with
  your website in internet explorer, could check this?
  IE nonetheless is the marketplace chief and a large part of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

 81. Oh my goodness! a wonderful write-up dude. Thanks a ton Even so I am experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggling to sign up for it. Perhaps there is any person acquiring identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 82. Thank you for some other magnificent post. Where else may anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such info.

 83. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 84. An attention-grabbing dialogue is value comment. I think that it is best to write more on this topic, it won’t be a taboo topic but typically individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 85. My brother recommended I may like this website. He used to be entirely right.
  This publish truly made my day. You cann’t believe just how so much
  time I had spent for this information! Thank you!

 86. Good info and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thanks 🙂

 87. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 88. I found your blog site on google and examine a number of of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading more from you in a while!…

 89. Hi there very nice website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to seek out a lot of useful info right here within the submit, we’d like work out more techniques in this regard, thank you for sharing.

 90. Interesting post made here. One thing I’d like to say is the fact most professional career fields consider the Bachelor Degree as the entry level standard for an online college degree. Even though Associate Diplomas are a great way to start, completing the Bachelors presents you with many entrance doors to various jobs, there are numerous internet Bachelor Diploma Programs available by institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions present Online variants of their diplomas but typically for a greatly higher charge than the firms that specialize in online college degree plans.

 91. I am no longer sure where you’re getting your information, but great topic. I must spend some time studying much more or understanding more. Thank you for excellent information I used to be looking for this info for my mission.

 92. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

 93. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its field. Excellent blog!

 94. It is really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 95. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 96. Fantastic web site. Lots of useful info here. I¡¦m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your sweat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here