Leeksters brengen titelkandidaat eerste nederlaag toe

0
6

 

Ongekende afstraffing onherkenbaar Buitenpost  

LEEK-  Een zeer zwak spelend Buitenpost-  dat opnieuw hoge ogen lijkt te gooien- werd in Leek getrakteerd op de eerste nederlaag. En hoe! De 4-1 was volledig op zijn plaats. Het is begin november en het jachtseizoen is geopend,  VEV deed er volop aan mee. Het joeg Buitenpost de stuipen op het lijf én van het veld.  Na afloop dolle vreugde op Oostindie over de zege, die alleszins indruk maakte. Buitenpost droop af. Met de schaamrood op de kaken.

Op papier was Buitenpost de gedoodverfde winnaar, maar in voetbal komt dan het onverwachte naar boven.  Meestal sluipt er bij een superieur geachte ploeg gemakzucht in….Wat had Buitenpost te duchten van een VEV, dat zo moeilijk tot score komt. Buitenpost weet juist wel raad met de kansen. Maar Jan Douma van Buitenpost noemde VEV niet voor niets lastig. De laatste wedstrijden was er bij VEV’67-zijde al een verbetering in het spel te zien, na een zwak begin.  De veranderende speelwijze had een positief effect.  Met een Rense Dijk die het wat te lichte middenveld kwam versterken. In de aanvangsfase joeg de thuisclub de Friezen aan alle kanten op. Het resulteerde meteen in kansjes. VEV was veel feller en dicteerde, maar wie scoort er nu een keer? Het publiek moest er een half uur op wachten en het doelpunt kwam letterlijk uit de lucht vallen. Arjan Veenstra trapte de bal vanaf de zijkant hoog richting doel. Doelman Kevin van der Meulen verkeek zich erop en viel met bal en al het doel in. Een dikverdiende 1-0. Het bestuur van Buitenpost reisde al niet met een gerust gevoel af naar Leek. Hoewel ‘de Blauwkes’ vorig jaar de Leeksters van de mat speelden (0-6), was het in Friesland lastiger (2-1). “Hoe ken dat iedere keer?”, vroeg een vrouwelijke meegereisde Buitenpost-supporter zich af. Doelend op het constant verliezen van het persoonlijke duel. VEV gaf Buitenpost geen minuut de gelegenheid om in de wedstrijd te komen. Aan het eind werden de bezoekers wel wat dreigender, maar de thuisclub bleef geconcentreerd. ‘Vlug En Vaardig’ had de eerste slag gewonnen… daar leek het op. Maar in de laatste minuten van de aantrekkelijke eerste helft- hoog tempo, veel strijd- werd de dreiging van Buitenpost groter. De watervlugge Rolf Dijk brak door de laatste linie, werd aangepakt, maar ging door (als hij was gevallen, was het een penalty geweest). Erwin Mensink voorkwam in eerste instantie de 1-1, maar de druk bleef aanhouden. Nadat Dijk de verder sterk spelende Jorno Broeders op het verkeerde been zette, volgde een voorzet, die werd ingekopt door Rudmer Loonstra. Mensink probeerde bal nog tegen te houden, maar de bal verdween in het doel: 1-1. Het leek de wederopstanding van een aangeslagen ploeg. Een minuut later lag de bal in het andere doel. Rense Dijk reageerde zeer alert en won het van twee verdedigers: 2-1. Dat heet nog eens veerkracht. De grote vraag was: kon VEV’67 het jagen volhouden? Antwoord: ja. Want ook in het tweede bedrijf zetten de gastheren de roodgekleurde Blauwkes in de bankschroef.  Met nog een pluspunt: achterin werd resoluut verdedigd.  Bij een volley van Joran Olijve moest Mensink even vol aan de bak. Mensink keepte formidabel. En dat kan niet gezegd worden van de doelman van Buitenpost die niet voor het eerst dit seizoen blunderde. Al krijgt wel Mats Wolthuis alle lof door al kappend langs zijn tegenstander te snellen. Wolthuis gaf geweldig voor, de keeper sloeg de bal in de bovenhoek: 3-1. Wat een weelde! VEV’67 speelde al met vertrouwen en dat groeide alleen maar. Wolthuis, die net zo op dreef was, werd naar de kant gehaald. En de Oostindie-formatie denderde door. Een prima vrije bal van Jacob Tjoelker werd uitstekend teruggekopt door Dijk, maar dit keer werd de zaak niet afgemaakt. Dan een minpuntje. Rense Dijk, die voor rust al geel kreeg, moest vertrekken na zijn tweede prent. “Ik maakte me breed en mijn hand kwam tegen zijn hoofd. Het was een zware beslissing. En ook slim van de Buitenpost-speler”, erkende Dijk. Even sloeg de vlam in de pan door dit voorval, waardoor de ploeg van Luitzen Nijboer met tien man verder moest. Maar de 3-1 stond als een huis. Bij een terugspeelbal had het jagen opnieuw succes. Invaller Alexander Goos onderschepte de bal en prikte de bal in de hoek: 4-1! Terwijl de toeschouwers uit Achtkarspelen afdropen, belandde een bal van hun geliefde elf nog op de bovenkant van de lat. Buitenpost droop af, met het schaamrood op de kaken. Het thuispubliek gaf niet alleen applaus voor de eigen geel-zwarten, maar ook voor de keeper van Buitenpost, die zeker een aandeel had in de nederlaag. Maar dat lag zeker niet alleen aan de keeper, het was een collectief falen – met enig excuus van het ontbreken van Rob Dijkstra-  en vooral de verdienste van een ongekend sterk acterend Vlug En Vaardig.

VEV’67-Buitenpost 4-1 (2-1); Scoreverloop: 30. Arjan Veenstra, 45. Rudmer Loonstra 1-1, 46. Rense Dijk 2-1, Mats Wolthuis 3-1, Alexander Goos 4-1; Arbiter: De Boer; Gele kaart: Danny Boersma (Buitenpost), Rode kaart: Rense Dijk (VEV’67); Toeschouwers: 160

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (Rik Weening), Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Durk de Haan (80.Chiel de Jong), Martijn van Roeden, Rolf Dijk, Joran Olijve, Rudmer Loonstra.

Erwin Mensink, Jorno Broeders, Wessel van der Galien, Robin Elderman, Joachim Wiegman, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser (78.Alexander Goos), Rick Schuring, Arjan Veenstra (70. Thijs Tjoelker), Rense Dijk, Mats Wolthuis (60. Marwin van Wijk)

De Tweede Bal

Tot veler verbazing werd het duel verplaatst naar kunstgras. Volgens het nieuwe VEV-bestuur kwam dat door het slechte hoofdveld. Het veld mocht niet te zwaar belast worden. De verbazing was groter, want de jeugd speelde wel zijn wedstrijd op dit gras. Maar ja, die jongeren zijn wat lichter… Bovendien speelt mee dat het snel donker is. De aftrap op het kunstgras- alweer twaalf jaar oud- werd ook nog eens uitgesteld. Overigens dacht een meegereisde Butenposter dat het expres was, om er voordeel van te hebben. Rense Dijk liet echter weten liever op gras te spelen….

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here