Toekomst muziekonderwijs Westerkwartier onduidelijk

0
9
Doezum-najaarsconcert_CMV-01

‘Geen water en vuur, uiteindelijk gaat het om een cultuurverschil’

WESTERKWARTIER – Er is onenigheid over de toekomst van de muziekschool  Westerkwartier. In het verleden opereerde er één muziekschool in het Westerkwartier, die alle vier gemeenten bediende: Kunstbedrijven Westerkwartier. Enkele mensen besloten zich af te splitsen en startten een eigen muziekschool: Stichting Muziekonderwijs Grootegast (SMG).  De groep onder leiding van Jappie Kuipers kreeg een subsidie en kon zo zijn werkzaamheden voortzetten naast Kunstbedrijven. Maar twee muziekscholen is wat te veel van het goede. Er vinden regelmatig gesprekken plaats tussen beide partijen. Tot een overeenstemming is het nog niet gekomen…

Met de herindeling van de gemeente op komst verandert de rol van beide muziekscholen. Vooral Leek, Zuidhorn en Marum willen één muziekschool die de subsidie krijgt. Grootegast hinkt op twee gedachten. Enerzijds is de band met SMG goed, aan de andere kant weet gemeente Grootegast dat zij SMG heel moeilijk te verdedigen is ten opzichte van de andere drie gemeenten die de keuze al bepaald hebben, namelijk één muziekschool. SMG heeft ook nog eens een nieuwe subsidie aangevraagd bij gemeente Grootegast. Voor een periode van tien jaar. Dit werd afgelopen week besproken in de gemeenteraad. Woordvoerder Dirk Jan Westerhof van gemeente Grootegast: “Gemeente Grootegast is uit de muziekschool gestapt omdat de kwaliteit te wensen over liet. SMG boekt resultaten, zoals onlangs op het Wereld Muziek Concours, waar CMV Oranje wereldkampioen werd in de eerste divisie. De raad wil de goede kwaliteit behouden. Dat komt door een gedegen opleiding. Kunstbedrijven is meer voor opleidingen piano en viool (Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier heeft een zeer divers aanbod op het gebied van muzieklessen, red.) en Muziekonderwijs, om harmonie en fanfareorkesten op een hoog peil te houden. Ik kan me de zorgen van de raad voorstellen. Zorgen als twee clubs worden opgeheven en verder met een nieuwe club.  Het voorstel is om beide organisaties in leven te houden. Je wilt geweldige toeteraars klaarstomen en behouden. Dat moet je niet de nek omdraaien. Maar de stichting moet om de tafel met de andere groep en niet met de gemeente. Het is aan beide partijen om eruit te komen.” Jappie Kuipers van Stichting Muziekonderwijs Grootegast: “Onenigheid? Dat kan ik niet zeggen, wel verschil van mening. Maar ik sta op het punt om naar de gemeente te gaan.”  En dus komen we uit bij voorzitter Lea van der Tuin. “Onenigheid, dat weet ik niet. We hebben een meningsverschil”, laat ook Van der Tuin weten. “We zijn wel in gesprek. Een aantal keren al. Maar we zijn nog niet tot elkaar gekomen. Het is niet direct wat men ervan verwacht. Je moet ons de tijd geven. Het zijn twee verschillende organisaties. Muziekverengingen missen het Harfa-gebeuren (Harmonie-Fanfare-opleiding, red.). De nadruk bij de stichting ligt op Hafra”.  Annelies Hasper, voorzitter Kunstbedrijven: “We hebben al contact gehad met SMG. Met zowel Lea van der Tuin als Kuipers.  Dat gevoel van onenigheid heb ik totaal niet. Het was een prettig gesprek, meer verkennend. SMG wil de traditie van korpsen overeind houden. Wij van Kunstbedrijven zeggen: wat goed is moeten we behouden. Wij zijn heel erg van samenwerken. We willen een zo breed mogelijk aanbod. Ook theorielessen van Hafra. De politiek wil geen verarming. Wat in het verleden gebeurd is, daar was ik niet bij. Dat is het leven. We vinden ook dat de tradities moeten blijven en juichen de successen toe. We bieden alle ruimte voor verbetering en samenwerking. Om te voorkomen wat er in 2008 is gebeurd”. Van der Tuin weer: “We willen daarbij samenwerken met scholen, enz. Kunstbedrijven Westerkwartier geeft muzieklessen en doet ook losse projecten. Kunstbedrijven is een coöperatie. En daar ligt het struikelblok. Docenten bepalen hier het beleid, terwijl bij de stichting leden besluiten over het beleid. Dat zijn actieve leden van muziekverenigingen. Dat het water en vuur is tussen beide partijen, dat is absoluut niet zo. Uiteindelijk gaat het om cultuurverschil.”  Wordt vervolgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here