‘Bienvenido, welkom in  ‘Sûudhörn’

0
21

Zunobri prima gastheer Zuid-Amerikanen

ZUIDHORN – Korfbal in Zuid-Amerika? De korfballanden zijn toch Nederland en België? Ja en nee. Het is de top. Daarachter wordt gespeeld van Chinees Taipei tot Colombia. Afgelopen weekend werd voor de zeventiende keer het internationale toernooi gehouden in Stadskanaal, waar tien landen aan deelnamen. Zuidhorn kreeg alvast een voorproefje van Zuid-Amerikaanse landen die warm draaiden in Quick Silver S.

Korfbalvereniging Zunobri is gastheer, maar we worden al gauw verwezen naar de organisator van het toernooi in Stadskanaal, Atte van Haastrecht, man van de wereld. Want: “Ik ben 6 jaar bondscoach geweest van Zweden, was assistent-coach Dominicaanse Republiek en ben nu bondscoach van Armenië. En het streven om Macau naar het WK te halen.  Het beeld van korfbal is Nederland-België. Maar Chinees Taipei heeft België verdrongen. Zunobri is voor de derde keer gastheer voor oefenwedstrijden voor het toernooi. Om in aanmerking te komen als gastheer stellen we twee eisen: een tegenstander en een maaltijd. Het gaat niet om winnen. Het is vriendschappelijk. De eerste indruk van de Zuid-Amerikanen van Zunobri?  Dat clubs zoveel materiaal hebben. Vijftig korven en honderd ballen, dat zijn ze niet gewend. Verwondering is er ook over het eten. Gisteren hebben ze patat met frikandel gehad.”  We nemen een kijkje bij Zunobri-Argentinie. Of beter Zunobri 1- Lobos/Qata Korfbal Club. De Argentijnse club is pas twee jaar geleden opgericht. Aan de lijn  staat een man met een camera, die zich supporter noemt, Schaafsma. “Het is alleen maar onwennigheid. Het Argentijnse korfbal staat nog in de kinderschoenen en bij Zunobri loopt het nog niet. Op het veld maken ze gemiddeld twintig doelpunten, dit is een veel  te lage score. Maar voor de wedstrijd is het wel leuk. De nummer een van Argentinië tegen vierde klasser Zunobri, lager kan niet. Wel kampioen van Argentinië, maar niet van ons kunnen winnen, dat zegt genoeg. Bij rust is de stand slechts 8-5.  Terug naar de cameraman (dat ding is al zo vaak gevallen en doet het nog steeds). “Er is veel minder publiek dan de vorige keer tegen Macao”.  Het gaat er sportief aan toe. Pereira van Lobos geeft zelfs applaus bij een mooie score van Zunobri. De Latino’s houden aardig stand. “Ze verdedigen van buitenuit”, verklaart Schaafsma, terwijl de jeugd van Zunobri snoepjes uitdeelt. Jantine Ribeiro (mijn man is Portugees) van Zunobri. “Het is hard werken om de leden bij elkaar te houden. Dit is voor ons een PR-toernooi. En een mooie oefening voor de zaal”, zegt Ribeiro. Dan volgt de wedstrijd van Zunobri A1 tegen het Braziliaanse Colegio Municipal do Sana, een schoolteam uit een buitenwijk van Rio de Janeiro. Als laatste worden de spelers en speelsters van de Black Fenix Kofball Club voorgesteld. De Colombianen werden in 2014 tweede op de Pan Amerikaanse kampioenschappen. Terug naar de ontvangst van de teams. Een van de eisen was een maaltijd. Nou, de Latinos krijgen gewoon Hollandse pot. Ook stamppot. En dat viel bijzonder in de smaak. Buiten staan enkele Zunobri te roken. “De teams uit Argentinië, Brazilië en Columbia vallen in de smaak, zo te horen. “Ik wil altijd wel zo’n tegenstander”. En het staat mooi op de cv: Colegio Municipal do Sana, Lobos/Qata.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here