Ongenode Gast: Op de nieuwe kunstgrasvelden van VV Niekerk

0
14

NIEKERK – Voetbal Vereniging Niekerk presenteerde afgelopen dinsdag haar nieuwe kunstgrasveld. FC Groningen was uitgenodigd. Ongenode Gast kon niet achterblijven.

De opening van het kunstgrasveld wordt letterlijk opgeblazen. Bij de ingang zien we van die opblaasdingen, die je ook bij FC Groningen ziet. Maar hier is de kleur rood. Er staat een groepje mannen bij de ingang. Gert Datema bijvoorbeeld. “Ik ben niet van het ontvangstcomité”, zegt Datema meteen. Daarvoor is Marco Oosting of voorzitter Auke Henk Doornbosch. Of Fré Huizinga, manusje van alles. Ze zijn allemaal gastvrij. In de bestuurskamer zit Jacob Klamer, oud-voorzitter en erelid. “Dit is het mooiste van het noorden. Ideaal voor trainingen. Er vielen altijd zoveel trainingen uit vanwege het slechte terrein. Er kan nu altijd op gespeeld worden, behalve als het sneeuwt.”  Aan tafel ook Egbert Renkema, van Stichting Sportvelden Eekeburen. “We wilden geen kunstgras van autobanden. Dit zijn kunststofschilvers, die blijven beter liggen en zijn niet kankerverwekkend.  Ik ben blij dat we extra geld hebben gekregen voor EPDM. Dat is kunstrubber, dat ook voor dakbedekking gebruikt wordt, in plaats van dakleer.” Dakbedekking op de grond dus. “We hebben dit gezien bij Genemuiden. Dankzij de vele vrijwilligers en geld van de gemeente hebben we dit kunnen realiseren. Antea heeft dit aangelegd en noemt dit ‘het mooiste van Noord Nederland’.  In de kantine ontwaren we een zware FC Groningen-delegatie. Ook directeur Hans Nijland, die een Niekerk-verleden heeft. Nijland is goed gehumeurd. “Ik heb drie seizoen bij Niekerk gespeeld en ben drie keer kampioen geworden, ha. Het waren drie mooie jaren. Mooiste wedstrijd? Stedum. “En Corenos uit”, vindt de aangeschoven Klamer. “Toen hebben we ons gehandhaafd.”  “Gehandhaafd?”, zegt Nijland verbaasd. Verder herinnert Nijland alles nog. Henk Poker bijvoorbeeld. Hij kon niet meekomen, ha. Een van de beste spelers was Herman van Til. En schrijf ook de naam Ricky Louosang op van Mamio. Trainer was Feike Portena. Hij riep altijd: “op de brommer.” Die uitdrukking was toen vreemd, maar is tegenwoordig bekend. FC Groningen is wat van het padje af, maar dat geldt niet voor Sergio Padt, die sterkt keept. “Kunstgras heeft nadelen. Elk kunstgras is weer anders. Clubs met kunstgras weten precies hoe de bal stuitert.   Ik begrijp dat hier ook kunstgras ligt?”  Kijk eens aan, Ernest Faber is er zelf. “Mentaliteit is kwaliteit”, meent Faber, als we toch even over de FC beginnen. “Waar ga je over schrijven?”, is hij dan geïnteresseerd in de ongenode gast. “Mijn zoon Cas speelt in de A1. Mijn vrouw en ik zijn hier als supporters. Als trotse ouders”. Hans Maatman is er ook, van Sportmaat. U weet wel, van die zaak aan het Zuiderdiep, waar je vroeger shirts kon krijgen van Palermo tot Notts County. Het is goed druk langs het tapijt, waar de penaltybokaal gaande is. Wethouder Elly Pastoor spreekt de menigte toe. Ze spreekt niet alleen vol lof over het veld, maar ook het parkeerterrein. Dorpsbelangen biedt de wedstrijdbal aan. Sergio Padt weer: “ik moet zeggen, dit is een mooi veld, waar Eredivisieclubs jaloers op zijn.” Nijland houdt niet van kunstgras, maar vindt het wel goed voor amateurclubs. “Dat Niekerk derde klasse speelt is knap. Elke zaterdagavond kijk ik naar de uitslag van Niekerk. Ze hebben de derby gewonnen van Boerakker, weet ik”. Spreekstalmeester Jan Bakker leest dan de opstellingen voor van de openingswedstrijd Niekerk-FC Groningen A1 en struikelt over  namen als Tapmahoe Sopacua, Mustapha (“ik laat de achternaam achterwege”), Luka Prlijc.  De nieuwe kantinebaas Jan Oosterhof is er klaar voor. Want  feest gaat daarna nog door met zanger Bert Solo. Iedereen weet het allang: Niekerk heeft kunstgras. Op eentje na. Padt. Toch even van het padje….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here