Brugwachterswoning Briltil in oude staat hersteld

0
199

BRILTIL – De voormalige brugwachterswoning aan het Hoendiep Oostzijde 47 op de kruising Hoendiep/Brilweg in Briltil is verkocht.  Wethouder Fred Stol overhandigde vorige week de sleutels aan de nieuwe eigenaren de heer Smit en mevrouw Ploeger. Zij zullen zorg dragen dat de karakteristieke woning in zijn oude staat wordt hersteld.

De woning is in 1903 gebouwd in opdracht van de provincie Groningen voor de brugwachter en zijn gezin. De brugwachter was verantwoordelijk voor de bediening van de draaibrug over het Hoendiep. In 1957 is het huis verkocht aan de gemeente Zuidhorn. De gemeente heeft de afgelopen jaren vrijwel alle woningen, die zij nog in bezit had, verkocht. De brugwachterswoning is de laatste in de rij. Een jaar geleden zijn de bewoners hiervan verhuisd naar Zuidhorn. Na het leeg komen van de woning zijn vervolgens allerlei mogelijkheden voor deze locatie onderzocht. Deze varieerden van renovatie van het pand tot sloop (met nieuwbouw) en van het inrichten als parkeerplaats tot verbouw tot dorpshuis of winkeltje. Uit een enquête van de buurt- en belangenvereniging Briltil kwam naar voren, dat ruim 60% van de dorpsbewoners de voorkeur gaf aan behoud van dit karakteristieke pand. Na overleg met de Historische Kring Zuidhorn is besloten het pand via een openbare inschrijving te koop aan te bieden. De heer Smit en mevrouw Ploeger uit Zuidhorn hebben het pand gekocht. De verkoop gebeurt met een renovatieplicht. De kopers hebben hiervoor een plan uitgewerkt. Het bestaande pand wordt in oude stijl gerenoveerd, waarbij de authentieke elementen bewaard blijven. De woning is karakteristiek door de chaletstijl, een bouwstijl van rond 1900 met onder meer overstekende daken en randen met houtsnijwerk. Het bestaande deel wordt door een middenstuk verbonden met een nieuw te bouwen deel ten oosten van het bestaande pand. Naar verwachting zijn de renovatiewerkzaamheden aan de brugwachterswoning begin 2019 gereed.