Stichting Philadelphia richt zich op zorg het Westerkwartier

33
190

“Wij willen mensen helpen hun mogelijkheden te benutten”

WESTERKWARTIER – Het enthousiasme spat er –zoals eigenlijk altijd- vanaf bij Marian Dijkstra. De voormalig voorzitster van CMV Excelsior heeft naast een groot muzikaal talent nog meer positieve eigenschappen. Zoals haar tomeloze inzet voor Stichting Philadelphia. Een landelijke organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en op het gebied van wonen, werken en dagbesteding . “Iedereen kan wel iets”, vindt Marian. “Wij willen deze mensen helpen hun mogelijkheden te benutten en te begeleiden, daar waar mogelijk, naar een betaalde baan.” Met een contract op zak van de vier Westerkwartiergemeenten richt  Philadelphia zich ook op deze regio.

Aangeschoven in het Groninger CSG Augustinus is ook Marian haar collega Gert Mathijs Cazemier. “Dit college is een perfect voorbeeld van wat wij doen aan werk en begeleiding bij de Philadelphia”, legt Gert Mathijs de reden uit van ons bezoek in Groningen. In het college wordt één van de clusters van Stichting Philadelphia, werk en begeleiding, ten uitvoer gebracht op bijzondere wijze. Naast ons zijn twee vrolijke lieden druk bezig met het knippen van boekenleggers. “Voor de leerlingen die hier les hebben”, verduidelijkt Marian. “De leerlingen hebben die nodig voor een opdracht en dienen deze te kleuren, waarna de boekenleggers gelamineerd worden. Maar dan moeten er natuurlijk wél boekenleggers zijn.” Het is een opdracht is van een docent, maar waar men niet aan toe komt. “Het zijn ideale bezigheden voor onze medewerkers”, stelt Marian. “Het doel is niet om de conciërge overbodig te maken en eruit te werken, maar om datgene op te pakken waar zij niet aan toe komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van het oud papier, het kopiëren en aan elkaar nieten van werkbladen en stencils en dus boekenleggers knippen.” Als wij het omschrijven als hulpsheriffs voor de conciërge knikt Marian. “Ja, zo zou je het kunnen omschrijven.” Dagbesteding met een doel. “We doen dit nu op twee locaties in de stad Groningen”, aldus Gert Mathijs. “Naast het Augustinuscollege hebben wij ook dagbesteding in woonzorgcentrum Heymanscentrum. (vallend onder Lentis/Dignis) Daar is het personeel druk bezig met het dagelijks schoonmaken van de kamers van de bewoners, wij kijken daar waar mogelijk is om het personeel te ondersteunen in de algemene taken. De medewerkers, allen dus met een afstand tot de arbeidsmarkt, worden door de begeleiders van Stichting Philadelphia in de praktijk en op de werkvloer klaargestoomd voor het echte werk. “En dan ook écht echt werk”, zegt Gert Mathijs. “Een afstand tot de arbeidsmarkt houdt niet in dat je niks kan of dat je je niet kan doorontwikkelen. Dat behoort zeker wel tot de mogelijkheden. Ook mensen met een beperking zijn in staat te leren. Maar dan wel in de praktijk en door continue te herhalen. We hebben inmiddels al een aantal medewerkers afgeleverd aan de poorten van een betaalde baan. Mooi toch?” Als voorbeeld dient een jongen die zich via dagbesteding bij Philadelphia heeft opgewerkt tot assistent in een autobedrijf. Marian: “Hij is nu een hulpmonteur en helpt de monteurs mee met hun werkzaamheden, wisselt een band en ruimt het gereedschap op. Ondersteunde werkzaamheden, maar o-zo belangrijk.” Al stimuleert  Philadelphia ook cliënten die liever kiezen voor een opleiding. “Als dat tot de mogelijkheden behoort, waarom niet?”, stelt Gert Mathijs retorisch. “Ook hier hebben we al een schitterend voorbeeld van. Marian heeft een meisje begeleid en is met haar van school naar school gegaan. Dat samen op pad gaan heeft ertoe geleid dat zij uiteindelijk kon kiezen uit drie opleidingen waarvoor zij toegelaten was. Dat is een flinke stap richting het uiteindelijke doel; mensen met een beperking laten deelnemen aan de samenleving.” De bal rolt in Groningen, zoveel is duidelijk. “En dat willen we ook bewerkstelligen in het Westerkwartier”, aldus Marian. “De contacten met de Westerkwartiergemeenten liggen er en zij zijn allen enthousiast.” Logisch ook, vult Gert Mathijs aan. “Na de decentralisatie van de zorg is er behoorlijk wat op het bordje van de gemeenten terecht gekomen. Sommigen hebben zelf letterlijk ‘help’ geroepen. Wij kunnen gemeenten ondersteunen om een groep die zij er ‘opeens’ bij kregen, een groep, wat maatwerk vraagt. In Groningen zijn we inmiddels gestart met een pilot die wij vanuit Philadelphia ontwikkelgerichte dagbesteding noemen. Leerlingen die tussen wal en schip vallen krijgen de tijd en de mogelijkheid zich te ontwikkelen bij ons waarbij de insteek is ‘uitstroom naar betaalde arbeid’. Ze krijgen dus in eerste instantie wel een dagbestedingsindicatie en wanneer de leerling er aan toe is stromen zij weer uit de dagbesteding. Als blijkt dat betaalde arbeid toch een stap te ver is kunnen ze bij ons in de dagbesteding blijven of zal er gekeken worden naar een andere passende plek. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om middels het afgeven van een dagbesteding indicatie wat extra tijd te ‘kopen’ voor de moeilijkere gevallen. Via de dagbesteding van Philadelphia wordt er gewerkt aan hun vaardigheden en middels een rapport een verslag gedaan van datgene dat wél mogelijk is. “Veel van onze potentiële cliënten zitten in een bijstandsuitkering te verpieteren”, weet Marian. “Zonde voor deze mensen die veel meer kunnen en ook jammer van het bijstandspotje van de gemeente.” Middels dagbesteding krijgen zij de werknemersvaardigheden. bijgebracht. Gert Mathijs: “We leren ze dat zich netjes moeten kleden, op tijd moeten komen en gangbare omgangsvormen. Hier in deze school bijvoorbeeld: hoe lever ik een stapel papieren af in de klas? Wij vertellen ze dat ze eerst moeten aankloppen en vervolgens dienen te spreken met twee woorden. Beleefd te zijn en zich netjes te gedragen.” Het tweetal wil middels het contract met de Westerkwartiergemeenten ook de mensen uit de vier gemeenten gaan bedienen. “Eerst hier in Groningen”, aldus Marian. “Dat houdt in dat we mensen deze kant op moeten halen. Maar we kijken ook met een open mind en een schuin oog naar de mogelijkheden voor ons ín het Westerkwartier. Nee, zover zijn we nog niet.  In principe kunnen mensen die zelfstandig kunnen reizen bij ons al terecht. Dat gebeurt nu ook al. Voor mensen die dat niet kunnen zou het misschien kunnen dat we naar het Westerkwartier komen met plekken.  Terwijl naast ons de laatste hand wordt gelegd aan de –overigens keurig geknipte- boekenleggers, wijst Gert Mathijs ons op datgene dat wij met eigen ogen zien. “Deze mensen zijn te goed voor dagbesteding, maar kunnen eigenlijk nog geen betaalde baan aan. Tussen wal en schip. Wij pikken ze op en brengen ze naar het niveau waarbij ze wel een betaalde baan aankunnen.” Ontwikkel gerichte dagbesteding, besluit Marian.  En dat is er nu dus ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum. Meer informatie over Philadelphia is te vinden op www.philadelphia.nl.

33 REACTIES

 1. I just want to tell you that I am newbie to blogs and really savored this web-site. More than likely I’m going to bookmark your site . You amazingly have wonderful writings. Thanks a lot for sharing your web page.

 2. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 3. Today, with all the fast way of life that everyone is having, credit cards have a huge demand in the economy. Persons out of every field are using credit card and people who not using the card have lined up to apply for one in particular. Thanks for discussing your ideas about credit cards.

 4. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 5. Together with the whole thing which seems to be building throughout this specific subject matter, many of your points of view are actually relatively stimulating. Nevertheless, I beg your pardon, because I do not give credence to your whole plan, all be it radical none the less. It seems to us that your opinions are actually not completely justified and in reality you are generally yourself not even entirely convinced of your argument. In any event I did appreciate looking at it.

 6. Hello! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

 7. I believe that is one of the most vital info for me. And i am happy studying your article. However want to statement on some normal issues, The website style is wonderful, the articles is in point of fact nice : D. Just right task, cheers

 8. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 9. Many thanks for this article. I’d personally also like to talk about the fact that it can end up being hard if you find yourself in school and just starting out to establish a long credit score. There are many college students who are simply just trying to live and have a protracted or favourable credit history can be a difficult point to have.

 10. I loved up to you’ll receive carried out right here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be turning in the following. sick no doubt come more previously once more since precisely the same nearly a lot incessantly inside of case you shield this increase.

 11. Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all important infos. I would like to see more posts like this.

 12. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 13. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 14. I additionally believe that mesothelioma is a uncommon form of most cancers that is typically found in these previously subjected to asbestos. Cancerous tissue form within the mesothelium, which is a defensive lining which covers the vast majority of body’s bodily organs. These cells typically form inside lining in the lungs, tummy, or the sac that really encircles one’s heart. Thanks for giving your ideas.

 15. I want to express some thanks to the writer just for rescuing me from such a difficulty. As a result of exploring through the internet and seeing notions that were not powerful, I assumed my life was done. Existing without the presence of approaches to the problems you have solved by way of your posting is a crucial case, as well as ones which may have negatively affected my entire career if I hadn’t come across your website. The talents and kindness in touching everything was precious. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I’m able to at this time relish my future. Thank you so much for your impressive and amazing help. I won’t hesitate to refer the website to any person who would need guidance about this area.

 16. The heart of your writing whilst sounding reasonable originally, did not sit perfectly with me after some time. Somewhere throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer unfortunately just for a while. I still have got a problem with your jumps in assumptions and one might do well to help fill in all those breaks. In the event that you can accomplish that, I would surely be amazed.

 17. Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 18. I will right away clutch your rss as I can’t in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me understand in order that I may subscribe. Thanks.

 19. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page again.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here