Curare helpt vrouwen opnieuw te leven

0
22

“Na de diagnose ‘borstkanker’ veranderd alles”

GROOTEGAST – Weggaan om bij jezelf thuis te komen. Dat zijn de eerste woorden van Nicolien de Kroon die haar initiatief Curare treffend samenvatten. Van 27 januari tot 10 februari 2018 biedt zij met haar stichting vrouwen die herstellen van borstkanker een mooie kans om verder te helen. Op een schitterende locatie op Terschelling. “Want je haar groeit weer aan en het leven gaat door”, aldus Nicolien, “maar alles is veranderd. Je voelt je nog altijd patiënt en de littekens –zowel fysiek als geestelijk-  blijven.” Curare helpt vrouwen weer op weg. “Heel even weggaan om bij jezelf thuis te komen.”

Als ex-patiënt weet Nicolien (op de foto derde van links) waar ze over spreekt. “Na de diagnose borstkanker veranderd alles”, weet ze. “Je krijgt chemo, dat houdt in dat je haar uitvalt en je tanden en nagels te lijden hebben. Misschien moet er een borst worden afgezet en je krijgt er onherroepelijk littekens bij. Zijn het geen fysieke littekens, dan zitten ze wel op je ziel.” Nicolien vertelt hoe deze vrouwen worden geleefd en van afspraak naar afspraak worden gestuurd in de hoop te overleven. Een achtbaan, noemt zij het. “Dan komt het goede nieuws”, zegt ze. “Je overleefd het… Voorlopig, want er is altijd een risico dat het terugkomt en je blijft onder controle voor de komende tien jaar. Maar goed, je mag doorleven. Je haar groeit weer aan en je krijgt weer wat kleur op de wangen. Maar wat er allemaal veranderd is? Dat blijkt later pas.” Aan tafel zit ook Marijke Koetsier (rechts op de foto) met wie Nicolien samenwerkt om borstkankerpatiënten even tot zichzelf te laten komen. “In retraite”, zoals Marijke het omschrijft. “Hoe je het ook went of keert, je hebt hulp nodig bij het opstaan en moet opnieuw leren leven.” Nicolien bevestigt de lezing van Marijke. “Nadat je ‘schoon’ bent wil je geen patiënt meer zijn. Tenminste, ik niet. Ik wilde ook geen hulp. Het leven ging door, precies zoals anderen dat verwachtten. Maar geloof mij, je loopt uiteindelijk tegen de lamp en hebt gewoon professionele hulp nodig.” De vrouwen kwamen op het idee om andere vrouwen mee te nemen naar een plek waar ze in alle rust, onder professionele begeleiden er even tussenuit konden. Even een momentje weg, een mini-vakantie voor jezelf om goed te herstellen. In retraite dus. “Daarbij lopen we echter wel tegen bepaalde problemen aan”, schetst Marijke. “Vooral financiële obstakels. Veel zaken hebben we prima geregeld. Voor een leuk en klein bedrag hebben we op Terschelling –waar de reis heen gaat- een prachtlocatie. Ook hebben we voor gereduceerde tarieven écht goede professionals bereid gevonden te helpen. Uiteindelijk zijn we uit gekomen op 1.200 euro. Dat is inclusief bootreis, gezonde maaltijden, zes behandelingen en een verblijf in een ruime 2-persoonskamer. Ook is er een jacuzzi, sauna en een bubbelbad aanwezig en zijn er uitjes gepland naar het strand en een schoonheidsbehandeling. Ontzettend mooi en helend dus. Samen met lotgenoten optrekken zorgt voor een gezond stukje verwerking. Maar ja, 1.200 euro per persoon blijft een hoop geld.” Daarom zoeken de dames de media op. “Het is namelijk ontzettend lastig om zelf naar buiten te moeten gaan en te vragen om hulp”, aldus Nicolien. “Ik heb dat zelf ervaren toen ik hulp vroeg voor een actie om kinderen in Irak te helpen. Uiteindelijk heb ik gevraagd om geld en mensen hebben mij ook bijgestaan. Maar daarvoor moest ik wel de schaamte voorbij. Voordat je je hulpvraag op social media zet zit je toch echt even vertwijfeld naar je scherm te kijken, jezelf afvragend wat men ervan zal vinden.” Dus neemt Curare is deze zelf het voortouw via deze weg. “Het zou mooi zijn als men zou willen doneren zodat deze vrouwen goedkoper weg kunnen”, vertelt Marijke. “Curare is niet een commercieel bedrijf. Sterker nog, wij gaan mee op eigen kosten. Maar helaas kan niet alles gratis zijn. We kunnen niet van professionele hulpverleners vragen twee weken lang hun praktijk te sluiten en ook het eten zal betaald moeten worden. We hopen dat we 5.000 euro kunnen ophalen. Dat zou al een heleboel schelen.” Stichting Curare stelt donaties op prijs. Het streven is om de vrouwen mee te kunnen nemen voor 1.000 euro voor twee weken of 500 voor één week. Donaties kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer NL86 INGB 0008 0561 65 t.n.v. Stichting Curare onder vermelding van ‘Curarefonds’. “Het zou veel uitmaken”, besluit Nicolien. “De ervaring leert dat deze groep vrouwen er veel aan heeft.” Meer informatie is te vinden op www.curare.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here