“Het besef is er dat niet alle kinderen veilig thuis bij hun ouders op de bank zitten”

0
73

GBS De Brug: de flessenhal van het Noorden

ZUIDHORN – Plastic statiegeldflessen. Wie heeft er niet –weleens- eentje zomaar bij de weg gezet? Zomaar, plompverloren bij de rest van het overige plastic in de daarvoor bestemde zak? Sterker nog, wie heeft geen fles in de grijze container gemikt, omdat net die ene supermarkt wel heel erg uit de route ligt? Nou, in Zuidhorn gebeurd dat dus niet. Tenminste, niet in december. Dan worden alle flessen vakkundig opgehaald en ingeleverd voor het goede doel. Vele kinderen van vele scholen struinen langs de deuren op zoek naar die ene extra fles die een minder gefortuneerd kind kan helpen. Onder hen ook de kinderen van GBS De Brug. De hele school is in actie gekomen voor Serious Request Zuidhorn (SRZ) en hoopt zoveel mogelijk geld op te halen voor verscheurde gezinnen en mensen die elkaar uit het oog zijn verloren.”

We spreken op school af met Liesbeth Scholtens (leerkracht groep 7) en Tessa Moorlag (kleuterjuf). Samen zijn zij verantwoordelijk voor de goede doelen die de school ondersteund, waaronder dus Serious Request Zuidhorn. “Deze actie is gewoon voor een ontzettend goed doel”, vindt Liesbeth die aangeeft dat dit het tweede jaar is dat De Brug in actie komt voor SRZ. “Vorig jaar was geweldig”, blikt ze terug. “De kinderen waren enorm enthousiast en begonnen naast de actie vanuit school ook zelf acties te bedenken en te ondernemen.” Tessa vult aan dat het hele gebeuren rondom Serious Request ook prima past bij deze tijd van het jaar en de kerstgedachte. “Iets voor iemand anders overhebben. Dat besef is er zelfs bij de kleuters al. Dat niet ieder kind gezellig en veilig bij hun ouders op de bank zit.” De kleuters zijn niet minder fanatiek dan de oudere scholieren, meldt het tweetal. Tessa: “Eén van de kinderen zei dat zijn vader een fles weggooide. Nou, daar kwam dus mooi de reactie op dat zijn vader dat niet mocht doen. De flessen móesten worden ingeleverd.” De entree van de school is inmiddels omgetoverd tot flessenhal waar menig supermarkt jaloers op zou zijn. Als echte professionals worden de flessen gescheiden per supermarkt. Aldi, Poiesz, Albert Heijn en Jumbo valt er op de kaartjes te lezen. Elk met hun eigen huismerken en natuurlijk de A-merken. “Het is ook echt fysiek iets doen”, aldus Liesbeth. “Ze halen de flessen op en dat is tastbaar. Daarnaast komen de kinderen in beweging, ze moeten eruit. Ook dat is goed.” Het bedrag is van ondergeschikt belang, vinden de juffen. “Het is vooral een goed leermoment”, duidt Liesbeth. “We kunnen aan de hand van SRZ en deze actie de kinderen iets vertellen over het belang van iets doen voor een ander die minder geluk heeft. Tevens kunnen we straks aan de hand van het bedrag concreet maken hoeveel kinderen er daadwerkelijk geholpen zijn.” Ter illustratie over hoe de actie leeft op school heeft Liesbeth nog een aanvulling. “Eén van de kinderen spaart sowieso lege flessen om daar met de jaarwisseling vuurwerk van te kopen. Nu heeft hij besloten de flessen weg te geven voor het goede doel.” Na afloop van de actie zal Liesbeth Scholtens samen met een aantal leerlingen de opbrengst wegbrengen naar de tent van Serious Request Zuidhorn. “Dat is een mooi ritueel om het passend af te sluiten”, vindt ze. “Zij tellen daar het geld, je krijgt er een mooie cheque voor terug en die mag via het podium op de muur. Prachtig gewoon!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here