Ongenode Gast: Gezellig kerstshoppen in de Streek

0
12

Tijd: vrijdag en zaterdag
Datum: 9 en 10 december
Plaats: Streek

STREEK – Het zijn de donkere dagen voor kerst. En dat houdt in dat er –zeker in het verspreidingsgebied van de Streekkrant- vele mooie en sfeervolle kerstmarkten en –fairs georganiseerd worden. De ongenode gast trok de warme wanten aan, sloeg een lekkere warme sjaal om de hals en kwam sfeer proeven. Het grote ‘kerstmarktenfeest’ begon vrijdagmiddag al in Zuidhorn waar Johan Vergonet en Lanji Jiang de bezoekers de kerst letterlijk liet proeven. Proeven was later op de vrijdag ook mogelijk bij het tuincentrum van Frank Meester in Noordhorn. Traditioneel viert de kerst hoogtij in het prachtig versierde tuincentrum, waar de fijnproevers ook konden genieten van de oliebollen waarvan de opbrengst naar Serious Request Zuidhorn gaat. Of Peter Klamer net zoveel oliebollen heeft gebakken als vorig jaar? We gaan het hem komend weekend vragen! De Kerstman had ook Grootegast gevonden, waar het Marktplein was omgetoverd tot een kerstig geheel. Met slecht weer op komst besloot de ongenode gast huiswaarts te keren en de wanten en de sjaal op de verwarming te leggen. Dit in de wetenschap dat er zaterdag nog veel meer te zien en te beleven zou zijn in het Streekgebied. Het echte kerstgevoel werd een dag later ook gevonden in de haven van Zoutkamp waar afgelopen weekend de WinterWelVaart  werd gehouden. Een schitterend gezicht op één van de mooiste plekjes van Groningen. Zoutkamp en kerst maken samen het perfecte kerstplaatje. Al zou het meest perfecte plaatje ook best weleens uit Buitenpost kunnen komen. Fotograaf Erik bezocht de Charles Dickens Kerstmarkt en schoot plaatjes waar ze bij de marketingafdeling van een bekend colamerk alleen maar van kunnen dromen. Voor het bewijs verwijs ik u graag naar de voorpagina. Ook in Friesland weten ze dus mooie markten neer te zetten. Zelf besloot de ongenode gast het aan het einde van de zaterdagmiddag dichter bij huis te zoeken. Winterse buien, gladde wegen en matig zicht zorgden voor onverantwoorde omstandigheden, dus werd de eigen veilige thuishaven opgezocht. Geen straf overigens. De Hoofdstraat van Niezijl rook naar heerlijk gerookte paling, die de ongenode gast trok richting het Blik Trommel en Oudhedenmuseum van Hein en Tine Nauta. Binnen vormden de schitterende kerststalletjes van Jelkje Kloosterman en de mooie bloemwerken van De Glaezen Vaes een prachtig geheel. Aan tafel werd gezellig bijgekletst door Hilly, Leida en Gemma. Uit Bedum kwamen Henk en Gea en ook Grijpskerk was vertegenwoordigd aan de kersttafel met en Frouk. Rienet Veldman verkocht haar speciale sieraden, zoals palingroker Heino verantwoordelijk was voor de heerlijke lucht die rond het museum hing. Gezellig was het ook in en rondom de kerk. Dorpsbelangen had een mooie kerstfair georganiseerd met een spannend optreden van een echte magiër met fantastische goocheltrucs en organist Frans Talstra voor het muzikale vermaak. Buiten brandde een lekker vuurtje voor wat extra sfeer en warmte. Na een druk weekend vol kerstmarkten en gezelligheid besloot de ongenode gast de kerstmarktentocht passend af te sluiten met vrouw Thea en zoon Milan. Kerst vier je samen. Dus werd er vrolijk geproost in het dorpshuis met Jan Dijkstra, Johan Vorenkamp, Jasper Martini en Rolf en Anneke Rozema op de mooie dagen die gaan komen. De kerstdecoraties zijn in ieder geval binnen. Met zoveel kerstmarkten kan het ook niet anders, of je komt thuis met meest kerstachtige spulletjes die het huis omtovert tot een plaatje dat je alleen in films ziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here